Vienas prasčiausių pistoletų istorijoje - strigo, byrėjo į gabalus, bet vis tiek buvo naudojamas  ()

„Glisenti Model 1910“ Italijos karinėse pajėgose buvo naudojamas Pirmojo ir Antrojo pasaulinių karų metu. Tiesa, ne taip plačiai, kaip buvo planuojama - nemažai karininkų pirmenybę teikė savo seniems ir patikrintiems revolveriams. Tačiau kas iš tiesų buvo negerai su „Glisenti Model 1910“ dizainu?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jei „Nambu Type 94“ yra prasčiausias pistoletas istorijoje, „Glisenti Model 1910“ seka netoli už jo. Šio ginklo dizainą sukūrė išradėjas Bethelas Abielis Revellis. Tiesa, jo sukurtas pistoletas turėjo būti kiek kitoks. Inžinierius numatė, kad naujas pusiau automatinis pistoletas naudos 7,65 mm šovinius, tačiau galiausiai „Glisenti Model 1910“ tapo 9 mm ginklu.

Reikalas buvo tame, kad „Glisenti Model 1910“ turėjo pakeisti senstantį „Bodeo Model 1889“ revolverį. Tai buvo senas, bet galingas ginklas. 7,65 mm amunicija tiesiog atrodė neadekvati, lyginant su senojo ginklo galia. Pirminiai bandymai nuvylė Italijos karininkus, todėl jie ėmė reikalauti, kad pistoletas šaudytų šoviniais, panašiais į vokišką „9×19mm Parabellum“ amuniciją. Taigi, galutinis „Glisenti Model 1910“ dizainas buvo sukurtas apie 9 mm šovinius.

Problema buvo tame, kad „Glisenti Model 1910“ rėmas buvo gana silpnas, o mechanizme buvo daug smulkių ir silpnų detalių. Pistoletas negalėjo šaudyti „Parabellum“ šoviniais, nes būtų iš karto subyrėjęs į gabalus. Dėl to buvo patvirtinta nauja „9mm Glisenti“ amunicija, kuri nebuvo tokia galinga.

„Glisenti Model 1910“ mechanizmas pasižymėjo judančiu vamzdžiu ir daug smulkių detalių turinčia spyna. 9 mm šovinių sukelta atatranka visą mechanizmą pasmerkė nepatikimumui. Net rėmas nebuvo pakankamai standus, todėl pistoletas nuolat strigo ar subyrėdavo šaulio rankoje dėl atsilaisvinančių varžtų. Nemažai karininkų atsisakė naujo pistoleto, teigdami, kad senas revolveris yra patikimesnis ir efektyvesnis ginklas. Juk „Glisenti Model 1910“ dėtuvėje tilpo tik 7 šoviniai - vos vienu daugiau nei standartiniame revolveryje.

1912 metais jau buvo bandoma pagerinti pistoleto dizainą, tačiau šie bandymai nebuvo labai sėkmingi. Galiausiai viską sujaukė prasidėjęs Pirmasis pasaulinis karas, kurio metu italai turėjo pasikliauti trūkumų kamuojamu „Glisenti Model 1910“. Tiesa, jau nuo 1916 metų „Glisenti“ pistoletai po truputį buvo keičiami ispaniškais „Ruby“, o vėliau - „Beretta M1915“. Pastarasis ginklas vėliau tapo standartiniu Italijos kariuomenės pistoletų, nors „Glisenti Model 1910“ buvo naudojamas ir Antrojo pasaulinio karo metu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(11)
(1)
(10)

Komentarai ()

Susijusios žymos: