Kiniškos kopijos nedžiugina - tai, ką matote nuotraukoje, nėra „Reaper“ dronai (Video)  (5)

Pamenate laikus, kai įsigydavote kinišką rankinį laikrodį ir per daug nepykdavote, kai jis sugesdavo paragavęs vos kelių lietaus lašų? Kinai kopijuoja ir ginkluotę, tačiau jos pirkėjai džiaugtis negali.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jordanijos Hašimitų Karalystė (Jordanija) prieš porą metų įsigijo kiniškų CH-4B dronų, pagamintų „China Aerospace Science and Technology Corporation“ (CASTC). Tai yra iš tiesų įspūdingas savybes turintys orlaiviai, tačiau dabar, praėjus vos porai metų, Jordanija savuosius dronus parduoda aukcionu. Atgauti sumokėtų pinigų nepavyks, tačiau bent jau dronų bus atsikratyta.

CH-4B yra stebėtinai panašus į amerikiečių „General Atomics MQ-9 Reaper“. Kai kinai parodė šį droną ir paskelbė apie jo pardavimą, ekspertai stebėjosi - negi nebijoma atskleisti karinių technologijų? Kiti Kiniją vadino nugalėtoja, nes CH-4B yra įperkamas, siūlo labai geras charakteristikas, o ir pirkėjų tikrai sulauks nemažai, o JAV ginkluotę parduoda nenoriai. Ir pirkėjų kinų dronas sulaukė - ginklą įsigijo ne tik Jordanija, bet ir Alžyras, Nigerija, Zambija, Irakas, Saudo Arabija, Etiopija, Turkmenistanas ir Jungtiniai Arabų Emyratai.

CH-4B viliojo ne tik kaina. Šis dronas gali panešti 350 kg ginkluotės. Tai gali būti „Blue Arrow 7“ lazeriu valdomos oras-žemė raketos, valdomos (GPS + lazeris) TG-100 bombos, prieštankinės raketos HJ-10. Kinų dronas ore gali išsilaikyti apie 14 valandų. Trumpai tariant, tai yra pajėgus ir šiuolaikiškas ginklas, puikiai pasiruošęs 21 amžiaus mūšiams.

Bent jau taip atrodo popieriuje. Dar 2018 metais Karališkosios Jordanijos karinės oro pajėgos pradėjo kalbėti apie nusivylimą CH-4B. Netenkina dronų valdomumas ir dinaminės savybės, tačiau į detales oro pajėgų atstovai nesileidžia. Dabar jau aišku, kad Jordanija nori atsisakyti šešių CH-4B dronų, todėl jie bus parduodami aukcione. Liepos 1 yra paskutinė diena, kai potencialūs pirkėjai gali siūlyti kainą.

Jordanija taip pat parduoda ir kitus, ne tokius jaunus orlaivius - du „Airbus C-295“, du „CASA/IPTN CN-235“, vieną „Lockheed C-130B“, net dvyliką mokomųjų „BAE Systems Hawk“, šešis „MD Helicopters MD 530“. Taigi, pardavimai susiję ir su pajėgų mažinimu, tačiau dronai yra nauji ir jais skundžiamasi dar nuo pernai.

Jordanija, žinoma, nesakys, kas negerai su parduodamais dronais. Tačiau panašu, kad tai yra ne kokybės, o technologijų problema - dronai neskrenda taip gerai, kaip buvo tikimasi. Bus matyti, ar ir kitos šalys ims skųstis šiais pigiais ir įtartinai į „Reaper“ panašiais pirkiniais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(20)
(12)
(8)

Komentarai (5)