Ar žinojote, kad gerai prižiūrėtas revolveris netinka žaisti rusiškai ruletei? Gudrybė, susijusi su paprasčiausiu fizikos dėsniu  (3)

Rusiška ruletė yra kvailas žaidimas, kuris neįrodo žmogaus drąsos. Dėl to žuvo jau labai daug žmonių. Tikimybė žūti šio žaidimo metu priklauso nuo daugybės faktorių, įskaitant ir taisykles. Tiesa, kai kurie revolveriai pralaimėjimo riziką stipriai sumažina.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jei gerai nežinote, priminsime, kad rusišką ruletę galima žaisti keliais būdais. Į revolverio dėtuvę dedamas vienas šovinys. Būgnas pasukamas ir kai jis sustoja pirmasis žaidėjas priglaudžia ginklą prie smilkinio. Tuomet nuspaudžia nuleistuką. Tuomet galima rinktis vieną iš dviejų kelių - antrasis žaidėjas iš karto paima ginklą ir pabando nusišauti arba būgnas prieš tai dar kartą pasukamas.

Svarbus ir dar vienas faktorius - ar dėtuvė sukasi laisvai, ar yra sustabdoma? Skirtingos žaidimo versijos šį veiksmą apibūdina skirtingai. Kartais dėtuvė yra pasukama revolverį tiesiog patrinant į rankovę - tuomet ji pasisuka, tačiau ne laisvai. Nuo visų šių faktorių priklauso pralaimėjimo tikimybė.

Atlikę eilę bandymų matematikai nustatė, kad jei revolverio būgnas tarp šūvių nėra pasukamas (tai yra, jis pasukamas tik prieš pirmąjį šūvį), didžiausia tikimybė, kad jis iššaus nuleistuką paspaudus trečią-ketvirtą kartą. Tačiau jei būgną suka kiekvienas žaidėjas, galima tikėtis, kad šeštasis šūvis bus nelaimingas. Tačiau tikimybė, kad kas nors nusišaus yra dar šiek tiek mažesnė, jei ginklas yra gerai suteptas ir būgnui leidžiama suktis laisvai.

Reikalas tame, kad šovinys šiek tiek sveria. Laisvai besisukantis, nestabdomas būgnas, tikėtina, sustos su sunkiausia dalimi nukreipta žemyn. Taigi, tolyn nuo vamzdžio. Na, nebent naudojamas „Chiappa Rhino“ revolveris, kurio vamzdis sumontuotas dėtuvės apačioje.

Rusiška ruletė yra nusinešusi ne vieno kvailio gyvybę. Tiesa, šiais laikais populiaresnė žaidimo versija naudoja alkoholinius gėrimus - į kelias stiklines įpilama vandens, o į vieną - degtinės. Žaidėjai paeiliui renkasi stiklinę ir labai nuliūsta suradę vandenį. Ar apsidžiaugia? Ir šio žaidimo taisyklės nėra apibrėžtos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(37)
(11)
(26)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: