F-35 yra nepaprastai vertingas naikintuvas, bet žmonės teigia, kad kai kurie rajonai JAV dėl jo taps negyvenamais (Video)  ()

„Lockheed Martin F-35 Lightning II“ yra pažangus penktos kartos naikintuvas, pasižymintis STEALTH galimybėmis ir universalumu. Priešai tikrai turėtų prisibijoti šio įspūdingo orlaivio, bet ar žinojote, kad jis kai kurios regionus JAV gali paversti negyvenamais?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

F-35 yra vienvietis vienmotoris reaktyvinis lėktuvas, sukurtas nugalėti bet kokiam priešui. Tačiau po jo kojomis pirmiausia krito arti JAV Karinių oro pajėgų, Karinio laivyno ir Jūrų pėstininkų bazių įsikūrę priemiesčių rajonai. Gyventojai skundžiasi, kad F-35 yra kur kas triukšmingesnis už bet kokius kitus netoli jų skraidančius karinius lėktuvus.

F-35 naudoja vieną „Pratt & Whitney F135“ variklį. Šis agregatas yra vienas iš galingiausių karinių aviacinių variklių pasaulyje. Natūraliai, jis skleidžia ir pakankamai daug triukšmo. Gyventojai itin didelį triukšmą patiria, kai šie naikintuvai skrenda nedideliame aukštyje, treniruodamiesi išvengti elektroninės karybos priemonių ar radarų (taip ir STEALTH technologijų orlaiviai to mokosi) ir kai leidžiasi vertikaliai.

Boizyje, Aidaho valstijoje, ketinama įkurdinti nemažą F-35 dalinį. Poveikio aplinkai vertinime pateikiamas nerimą keliantis palyginimas - 665 apylinkėse gyvenantys žmonės patirs triukšmo lygį, prilygstantį šalia veikiančiam dulkių siurbliui. Į triukšmo zoną patenka net 272 namai. Ir tai - tik viena bazė. Vermonte į tokią situaciją pateks net 962 namai.

F-35 keis „F-16 Fighting Falcon“ , „AV-8B Harrier“  ir „F/A-18 Hornet“  orlaivius. Jie jau yra atgyvenę ir F-35 juos lenkia visomis prasmėmis, įskaitant ir triukšmo lygį - bent jau taip mano gyventojai. Žmonės įprastai palaiko F-35 programą (apklausos rodo, kad ją palaiko 4 žmonės iš 5), tačiau triukšmas kelia visuomenės susirūpinimą.

Bet ar tikrai F-35 yra triukšmingesnis už senuosius naikintuvus? Nyderlanduose atlikti tyrimai parodė, kad F-16 skleidžiamas triukšmas siekė 112 dB, o F-35 matuojant iš to paties atstumo - 109 dB. Žmonės, gyvenantys netoli Karališkųjų Nyderlandų karinių oro pajėgų bazės taip pat teigė, kad F-35 yra tylesni. Tai kas vyksta?

Po Antrojo pasaulinio karo JAV visuomenėje įvyko tam tikri virsmai - vis daugiau žmonių norėjo gyventi priemiesčiuose. Kadaise tolimos karinių oro pajėgų bazės tapo gyvenamųjų rajonų kaimynais. Visuomenė ir toliau keičiasi ir dabar žmonės nori mažiau akustinės taršos jų gyvenamojoje aplinkoje. Tai ir gali kurti įspūdį, kad F-35 yra žymiai daugiau triukšmo skleidžiantis orlaivis.

Nerimas dėl F-35 skleidžiamo triukšmo nėra naujas. Dar 2008 metais buvo pasirodžiusi informacija, kad kildamas F-35 kels dvigubai daugiau triukšmo nei F-15 ir bus net keturiskart triukšmingesnis leisdamasis. Tai pasirodė netiesa. Akustiniai skirtumai nėra tokie akivaizdūs. Kita vertus, F-35 privertė JAV Karinį jūrų laivyną ieškoti būdų jūreivių klausai apsaugoti. Taigi, panašu, kad nerimas dėl šio lėktuvo keliamo triukšmo yra pagrįstas, tačiau kartu problema yra neproporcingai išpūsta.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(28)
(13)
(15)

Komentarai ()