2019 metų telefonų flagmanų apžvalga: kas vejasi, o kas atsilieka? (Video)  ()

Šiais metais iš didžiausių technologijų milžinių visame pasaulyje sulaukėme išties nemažai naujų telefonų. Šiandien, kai telefonas yra neatsiejama kiekvieno žmogaus kasdienio gyvenimo dalis – itin svarbus tampa ne tik telefono dydis ar gera kamera, bet ir baterijos talpa, atsparumas smūgiams bei telefono išvaizda.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ne paslaptis, kad telefonų rinkoje yra daugybė, o išsirinkti tinkamą be papildomos pagalbos yra tikrai sunku. Įprastas vartotojas atėjęs į parduotuvę mato tik kainą, telefono išvaizdą, dydį, o visi skaičiukai prie jo aprašo yra paprasčiausiai papildoma, ir ne visada iki galo suprantama, informacija.

Būtent dėl to savo patirtimi testuojant naujuosius flagmanus Lrytas.lt vaizdo tinklalaidėje „#42: Apie Gyvenimą, Visatą ir Viską“ pasidalino šio portalo mokslo ir technologijų skyriaus redaktorius Adomas Rutkauskas.

– Ar šie metai telefonų rinkoje buvo derlingi?

– Panašiai būna kiekvienais metais. Rudenį jau ne tik gamta duoda derlių, bet galima ir apibendrintai pažiūrėti į visus per metus pristatytus telefonus. Beveik visi tikėtini modeliai pasirodė, ir pasirodė gana gerai, buvo gerai įvertinti. Dabar laukia Kalėdinis laikotarpis, kada bus didžiausi pardavimai ir reikės žiūrėti, kaip gamintojams seksis. Tad apibendrinant, metai buvo geri.

– Pradėkime nuo „Samsung Galaxy S10“ telefono: kuo jis skiriasi nuo praėjusių tos pačios serijos modelių?

– Buvo išleistos keturios šio modelio versijos: S10, S10e, S10+ ir S10 5G. „Samsung“, beje, yra pirmoji kompanija, kuris pristatė 5G telefoną vartotojų lygmeniu. Tiesa, kyla klausimas, kiek to reikia – ir iš tiesų nelabai. 5G veikia dar labai ribotose teritorijose, o Lietuvoje komerciškai išvis neveikia. Tad „Samsung“ labiau užsidėjo varnelę, kad va, mes tai padarėme, mes pristatėme pirmąjį 5G telefoną.

Lyginant su „Samsung Galaxy S9“, kaip pagrindinį skirtumą išskirčiau kamerų padaugėjimą. Atsirado plataus kampo kamera, kuri leidžia fotografuoti didesnę teritoriją apimantį vaizdą. Taip pat buvo pristatytos naujos spalvos, „Samsung“ iki šiol nenaudojo keramikinės baltos spalvos. Sakyčiau tai gal tokie ne kosmetiniai, bet daugiau vietiniai atnaujinimai, kurie nesukelia kažkokios didelės revoliucijos.

Gal svarbu paminėti ir tai, kad tai yra pirmasis „Samsung“ telefonas su pirštų atspaudų skeneriu, įmontuotu į patį ekraną, o anksčiau jis būdavo nugarėlėje. Ir išvis, tai visų telefonų mada – ir mikroschemų rinkinių, dar vadinamųjų lustų, tobulinimas. Jie apima procesorių, modemą ir kitas elektronines dalis.

Be to, „Samsung“ vis dar išlaiko ir savo gerąjį požymį – jų telefonai labai gerai tvarkosi su spalvomis ir tai galioja ir tiems modeliams, kurie jau išėję anksčiau. Kiti gamintojai spalvas perspaudžia, daro pernelyg ryškias, pernelyg kontrastingas. Iš „Samsung“ išsikėlus nuotraukas į monitorių, jos atrodo natūraliausiai, norint nuotrauką kur nors publikuoti, jas reikia ir mažiausiai tvarkyti. Aš tai laikyčiau dideliu „Samsung“ privalumu.

– Kadangi bandei šį telefoną, kokius išskirtum privalumus ir kokius trūkumus?

– Kaip pagrindinį minusą išskirčiau tai, kad S10 yra nuobodus telefonas – jis yra tiek geras, kad tiesiog yra nuobodus. S10 neturi kažkokių grubių klaidų, didelių nepatogumų, jo kaina yra gera – bet tai yra nuobodžiai geras telefonas.

O pliusai, tai, kaip ir minėjau, jo adekvati kaina, gera fotografijos kokybė. Tai geras ir saugus, bet nuobodus pasirinkimas kiekvienam vartotojui.

– „Samsung“ šiais metai pristatė ir dar vieną flagmaną – „Samsung Note 10“ – ir visi šios serijos telefonai iki šiol turėjo pieštuką. Ar ir su šiuo modeliu „Samsung“ išlaikė tradiciją?

– Taip, „Samsung“ nuo pat pirmojo „Note“ modelio turėjo pieštuką, bet tada jis buvo skirtas gal labiau pabrėžti savo išskirtinumą, kad štai, mes turime tai, ko neturi kiti. Kitaip sakant, tada pieštukas nebuvo labai funkcionalus. „Samsung“, žinoma, bandė įrodyti, kad jis tinkamas menininkams, kurie, pavyzdžiui, nori eskizuoti pačiame telefone – bet realybėje tai buvo tiesiog pagaliukas, kuriuo galėjai paišyti ir rašyti.

Šiemet pristatyme modelyje pieštukas jau tikrai yra funkcionalus, jame yra mygtukas, o pats pieštukas (kaip ir „Note 9“) veikia „Bluetooth“ ryšiu. Juo galima bet ką užsirašyti ranka, sistema vartotojui panorėjus atpažįsta ranka rašytą tekstą ir gali įsigaugoti jį į pageidaujamą failą. Pavyzdžiui, jei noriu ką nors pasižymėti, tai net neatsirakinęs telefono galiu kažką pasirašyti ir išsaugoti failą atmintyje „word“ ar kokiu kitu formatu. Tai tikrai patogi funkcija ir realiai veikia, net su lietuvių kalba.

Kaip dar vieną pieštuko privalumą išskirčiau tai, kad jis padeda naviguoti telefone. Pavyzdžiui, pasistačius telefoną kur nors toliau, aš pieštuko judesiais galiu apkeisti priekinę ir galinę kameras, taip pat nuotoliniu būdu galiu pasirinkti skirtingus fotografavimo režimus, prisiartinti ar patolinti vaizdą.

Dažniausiai iki šiol tokiems dalykams reikėdavo neštis asmenukių lazdą, kuri veiktų „Bluetooth“ ryšiu, o čia viskas viename, daugiau nieko papildomo nereikia. Taigi, sakyčiau, kad pieštukas šiame modelyje pagaliau yra tikrai naudingas.

– Kas dar išsiskyrė testuojant šį telefoną?

– Labiausiai išsiskyrė du dalykai. Pirmiausia – tai gana inovatyvus, bet kol kas nelabai iki galo išdirbtas garso išryškinimas. Filmuojant vaizdą ir jį priartinus, telefonas „supranta“ ką filmuoji ir visą „dėmesį“ sutelkia į tą vietą bei išryškina jos garsą. Įsivaizduokime, kad esame kokios nors akustinės grupės koncerte ir norime pasiklausyti kaip skamba būgnininko partija – tai tiesiog nukreipiame telefoną į jį ir priartiname būgnus, o telefonas tada automatiškai pritildo aplinkinius garsus, silpniau girdime vokalistą ar gitaristą, bet geriau girdime būgnininką.

Na, o dabar apie tai kaip tai veikia realybėje. Man taip ir nepavyko testuojant telefoną nuvykti į akustinės grupės koncertą, o su elektroniniais instrumentais viskas vyksta kitaip, dėl to šitą funkciją išbandžiau gamtoje. Suradęs miške kur čiulba koks nors išskirtinis paukštelis, nukreipiau telefoną į jį ir priartinau vaizdą. Rezultatas gavosi nelabai koks. Miško garsinis fonas yra tylus, bet jis egzistuoja, todėl priartinus atsirado tokie elektroniniais triukšmai, aidai, garso iškraipymai. Manau, kad norint naudoti šią funkciją reikia intensyvesnio fono garso, kitais atvejais ši funkcija nelabai veikia.

Dar viena telefono funkcija, kuri išsiskyrė jį testuojant, buvo vaizdo stabilizavimas. Tiesą sakant, tai buvo pirmasis šiais metais mano bandytas telefonas su tikrai kokybiška stabilizavimo sistema, kuri naudoja dirbtinį intelektą ir, man atrodo, optinę stabilizavimo sistemą.

Turėjau ir vieną patirtį, kai filmavau ilgą žmonių grandinę, susikabinusią rankomis. Tiesiog ėjau palei ją ir žiūrėjau į telefono ekraną, o ne sau po kojomis. Kaip visi žinome, kai nežiūri sau po jomis, nutinka kas nors nemalonaus. Ne, nenukritau, tiesiog užkliuvau ir stipriai sujudinau vaizdą – bet kas įdomiausia, vėliau peržiūrint įrašą, taip to kluptelėjimo ir neradau. Taip, vaizdas vietomis buvo šiek tiek netolygus, bet šiaip jokio tokio staigaus nukrypimo nuo filmuoto vaizdo nebuvo. Šis dalykas tikrai sužavėjo.

Na, o apibendrinant visus šiuos dalykus – tiek pieštuką, tiek stabilizavimą, tiek kažkiek vykusį garso išryškinimą – tai „Samsung“ bandė išsiskirti ir jiems tai tikrai pavyko.

– Šis telefonas turi ir papildytos realybės elementų. Ar gali apie juos papasakoti daugiau?

– Kol kas tai pateikiama daugiau žaidybine forma, bet vis tiek tai demonstruoja išplėstosios realybės (angl. augmented reality) funkcionalumą, kurį, galbūt, bus galima plačiau pritaikyti ateityje. Dabar tiesiog gali ant gyvai matomo vaizdo (angl. live view) pripiešti kokį nors elementą – pavyzdžiui, žmogui ragus ar ūsus. Bet kas šiame efekte svarbiausia, tai kad telefonas įsidėmi to žmogaus poziciją ir vietą, todėl tolstant, žmogui mažėjant arba atvirkščiai, telefoną priartinus prie žmogaus – pripiešto objekto mastelis irgi keičiasi.

Žinoma, kol kas tai tik žaidimas, bet ilgainiui tai bus galima pritaikyti rimtesnės technologijoms. Pavyzdžiui, filmuojant minią žmonių, bus galima pasižymėti kur sėdi koks nors kolega, kurį galbūt dar kartą reikės filmuoti, ar panašiai. Manau, tai didelis šios technologijos potencialas ir ji bus tikrai vystoma toliau.

– Kadangi „Samsung“ kaip ir aptarėme, pereikime prie „Huawei“. Pirmasis telefonas – P30 Pro. Esi bandęs ir P20 pro, tai palygink, kaip ir kuo su šiuo modeliu „Huawei“ patobulėjo?

– Patobulėjo tikrai daug ir progreso žingsnis yra tikrai didžiulis. Vienas dalykas, kuris nustebino labiausiai, tai yra priartinimas (angl. zoom) telelęšis. P30 pro turi specialią telekamerą, kuri veikia panašiai kaip fotoaparato objektyvas, susideda iš daug lęšių, tik fotoaparato objektyve jos viso išdėstytos į tolį, o šiame telefone tai nukreipta lygiagrečiai telefono korpusui ir vaizdas čia yra nukreipiamas per prizmę.

Tas lęšis leidžia optiškai vaizdą priartinti iki 5 kartų, o hibridiškai – iki 10 kartų. Tai iš tikrųjų yra labai daug, o tą hibridiškumą šiais laikais jau yra sunku atskirti nuo optinio priartinimo. Bet dar labiau mane nustebino skaitmeninis artinimas (ang. digital zoom), kuris gali pritraukti iki 50 kartų. Be abejo, kokybė krenta, bet vaizdą vis tiek galima įžiūrėti ir atpažinti, o vaizdo priartinimas yra tikrai milžiniškas.

Pavyzdžiui, sėdėdamas redakcijoje, priėjęs prie lango ir pilnai pritraukęs vaizdą, galėjau matyti kitame glugelyje dirbančios buhalterės segtuvų antraštes. Tad kaip aš rašydamas šio telefono apžvalgą ir minėjau, tai yra idealus telefonas šnipams – nes tokios artinimo galimybės yra tikrai kažkas fantastiško.

Na, taip pat yra ir padidinta baterija, nauja operacinė sistema, bet pagrindinis P30 akcentas tikrai yra kamera, telekamera ir plataus kampo kamera. Beje, jei neklystu, tai kol kas yra plačiausia kamera iš visų šių metų flagmanų, Be to, galėčiau sakyti, kad tai yra geriausiai fotografuojantis telefonas rinkoje, kiek man iki šiol yra tekę bandyti.

– O tiems, kurie nenori šnipinėti, kokios dar kameros funkcijos išsiskyrė?

– Iš tiesų tas 10 kartų priartinimas yra naudingas ir buitiniame lygyje. Pavyzdžiui, lankaisi zoologijos sode, nori ką nors gražaus nufotografuoti, yra kažkoks barjeras, o tau nereikia kišti telefono kuo arčiau, gali tiesiog labai patogiai prisiartinti ir nufotografuoti.

Na ir be abejo, naktinė fotografija –„Huawei“ čia irgi pirmauja pagal visus parametrus: maži triukšmai, bet ne tiek atkuriamos, kiek sukuriamos spalvos. Nepaisant to, rezultatas gaunasi vis tiek labai efektyvus. Dalė su P30 darytų naktinių nuotraukų publikuosime greitai pasirodysiančioje „iPhone11“ apžvalgoje. Ten bus sudėta tiek P30, tiek „Note 10“, tiek „iPhone 11“ naktinės fotografijos vaizdai – ir skirtumai bus matomi labai ryškiai.

– Paminėjai labai daug šio telefono privalumų, bet ar yra kokių nors trūkumų?

– Taip, šis trūkumas tai yra jau gana sena „Huawei“ problema – tai didelis spalvų intensyvumas, saturacija. Šiuo telefonu kuriamas savo nuotraukas dažniausiai publikuoju juodai baltai, nes spalvos labai dažnai gaunasi pernelyg nenatūralios, net ir išjungus dirbtinio intelekto rėžimą.

Svarbu paminėti, kad kaip ir „Samsung“ telefonuose, taip ir „Huawei“ fotografuoja ne tik pati kamera, bet po kadro padarymo nuotraukos apdirbimą daro ir dirbtinis intelektas (angl. postprocessing), o dirbtinis intelektas nėra tobulas. Aišku, tai gali būti ir skonio reikalas – Azijos rinka, kuriai irgi didele dalimi yra kuriami „Huawei“ telefonai, mėgsta ryškias spalvas, minkštesnius veido bruožus – dėl to atsiranda ir papildomos gražinimo funkcijos (angl. beautify), kurios Europoje nėra tokios populiarios.

Tai apibendrinant – taip, spalvos yra nerealistiškos ir pirmus kartus gal ir atrodo gražu, bet fotografuojant ilgiau tai pradeda erzinti.

– Vienas įdomesnių telefonų šiuo metu, tai yra „Huawei Mate 30 Pro“, kuris neturi „Google“ paslaugų ir kurį tau jau pavyko išbandyti. Koks jausmas naudotis tokiu telefonu?

– Šiuo telefonu kol kas nėra prekiaujama ir nėra aišku, kada bus pradėta prekyba, apie kaina irgi nėra kalbama. Pagrindinė to priežastis – prasidėjus prekybos karui, JAV valdžia įtraukė „Huawei“ į juodąjį sąrašą ir dėl to ši kompanija negali turėti verslo santykių su Amerikos kompanijomis, tarp kurių yra ir „Google“ su jos dalinai valdoma operacine sistema „Android“ bei kitomis „Google“ paslaugomis (angl. „Google Services“).

Taigi, „Huawei Mate 30“ yra telefonas su „Android“ operacine sistema, bet be „Google“ paslaugų. Tai yra, šio telefono „Android“ nepalaikoma pačios „Google“, ši kompanija „Huawei Mate 30“ modeliui nekuria ir nekurs atnaujinimų. Grubiai tariant, bet kuris pasaulio telefonų kūrėjas gali pasiimti „Android“ branduolį, (ir tai ir daro šimtai kūrėjų) kurti sistemą pagal save, bet „Google“ tiesiog to neprižiūri ir neatsako už OS saugumą bei kokybę.

Na, o „Android“ be „Google“ paslaugų reiškia, kad čia nėra „Google“ parduotuvės programėlių. Neturi „Gmail“ programėlės, nors patį paštą galima naudoti kita programėle. Tai pat neveikia „Google Maps“ –, kitaip sakant, tu negali parsisiųsti didelės dalies mums įprastų ir patogių programėlių, tačiau testuodamas padariau atradimą, kad dabar jau galima įsidiegti „Facebook“ ir „Instagram“, mat jie leidžia parsisiųsti atskirą APK failą – tai „Android“ programėlių formatas. Taigi, gali parsisiųsti, rankiniu būdu įsidiegti ir šie socialiniai tinklai puikiai veiks.

Žinoma, programėlių nebuvimas yra trūkumas, bet „Huawei“ labiausiai dėl to ir neskelbia prekybos pradžios datos – nes jie intensyviai pildo savo pačių programėlių parduotuvę. Dabar joje jau yra kelios dešimtys, o gal jau ir šimtai programėlių – bet pačių populiariausių, kurias naudojame šiandien, dar kol kas nėra. Kompanija stengiasi pritraukti kūrėjus, o susidarius dideliam programėlių skaičiui parduotuvėje manau, kad jie ir pristatys plačiajai rinkai „Huawei Mate 30“ telefoną.

O atsakant į klausimą koks jausmas – tai jautiesi suvaržytas, bet tai nemažai atsveria techninės telefono galimybės.

– Pats „Huawei“ yra minėjęs, kad „Google“ paslaugas nebus taip sunku įsidiegti. Ar tai tiesa ar ne?

– Legaliai to daryti jie negali ir nemanau, kad pats „Huawei“ sakytų, kaip tai galima padaryti. Lyg buvo atvejų, kai į telefoną buvo įdiegta trečiųjų šalių programėlė, leidžianti instaliuoti tas kitas „Google“ programėles, bet vis tiek, jei nori žaisti plačiajame pasaulyje, tasi pasaulis iš tavęs irgi reikalauja taisyklių laikymosi. Šiuo metu „Google“ ir „Google“ paslaugos nepalaiko „Huawei“. Tų programėlių failus susidėti gali – bet jos neveiks, tai prasmės kaip ir nėra.

– Minėjai, kad „Google“ nebuvimą atsveria kitos telefono specifikacijos, tai papasakok daugiau apie jas, kuo telefonas išsiskiria?

– Visų pirma tai vėl fotografija. Šiuo metu „Huawei Mate 30 Pro“ turi aukščiausią ISO lygį (409 600) ir puikiai tvarkosi su triukšmais. O jei sulauksime „Google“ paslaugų – ar galbūt atitinkamų programėlių, kuriomis būtų patogu naudotis ir redaguoti nuotraukas – tai šis telefonas turėtų tapti itin mėgstamas tarp fotografų.

Tuo tarpu minusas tas, kad čia nėra telelęšio. Jei neklystu, šio telefono optinis priartinimas yra iki trijų kartų, o hibridinis – iki dešimties. To 50 kartų priartinimo, kuris šiaip naudojamas retai, bet kartais su juo pažaisti linksma – nėra.

Prie pliusų dar galėčiau pridėti plataus kampo kamerą, leidžiančią kad ir visą šią Lrytas.tv studiją sutalpinti į vieną kadrą, kas irgi yra nemažas privalumas. Bet ties šiuo aspektu norėčiau „Huawei“ ir sukritikuoti, nes jų plataus kampo vaizdas gaunasi labai iškreiptas, kaip tradicinėje fotografijoje fotografuojant su „žuvies akimi“ (angl. fish eye) objektyvu.

Kraštai yra išliejami, deformuojami. Viename modelyje „Samsung“ šioje srityje buvo neblogai pasistengę ir padarė taip, kad nuotrauką po jos padarymo dar pakoreguoja algoritmai. Tiesa, vėliau šios funkcijos diegimas į telefonus kažkodėl buvo nutrauktas, ir nors dabartiniuose telefonuose kažkiek korekcijos yra, bet sakyčiau, kad per mažai. „Huawei“ šiuo atveju labai atsilieka, nes korekcijos nėra išvis. Jei iš arti fotografuojame katedrą, galų gale jos forma vis tiek taps kaip piramidės. Gal kai kuriems gražu, bet kai pasižiūri reikliau – supranti, kad čia didelis trūkumas.

– O jei šį telefoną lygintume su „Huawei Mate 20 Pro“?

– Tai yra tiesiog galingesnės specifikacijos: visai kitos kartos, beveik naujausios kartos lustas, didesnė galia, daugiau RAM, stipresni kameros sensoriai, greitesnis įkrovimas. Atskirai išskirčiau būtent įkrovimą, nes jis yra tiesiog rekordiškas – visai dienai telefonas įsikrauna per maždaug 30 minučių. Tai yra tikrai didelis greitis, aplenkiantis visus konkurentus.

– Dar vienas flagmanas, tai neseniai pasirodęs „iPhone 11 Pro Max“, kuo jis skiriasi, pavyzdžiui, nuo „iPhone X“?

– Reikia pripažinti, nelabai gerai pažįstu visą „Apple“ ekosistemą ir „iPhone 10“ teko bandyti tik kelias savaites. Pagrindinis skirtumas – padaugėjo kamerų. Čia jų yra trys, viena itin plataus kampo, dar viena skirta priartinimui.

Padidinta ir baterijos talpa, pagaliau atsirado ir naktinė fotografija, dėl kurios jau kurį laiką rungiasi visi flagmanai. Lyginant su praėjusiais „iPhone“ modeliais, tai naktinė fotografija šiame yra žymiai geresnė, bet lyginant su konkurentais, tai sakyčiau, kad „iPhone 11 Pro Max“ yra kokių dviejų metų senumo „Huawei Mate 10 Pro“ lygmens. Kitaip sakant, sunkesnėmis sąlygomis fotografavimas tikrai ne kažkas. Ir vėl gi noriu paminėti – nuotraukos su apžvalga bus pateiktos greitai pasirodysiančiame straipsnyje.

– Kokie yra šio telefono privalumai, lyginant su „Samsung“ ir „Huawei“?

– Privalumas, sakyčiau, politinis. „iPhone“ yra amerikiečių gamybos, o amerikiečiai yra mūsų sąjungininkai, todėl jei, tarkime, atsiranda kokia nors saugumo skylė, geriau, kad tavo duomenys keliautų sąjungininkams, o nei politiniams konkurentams.

Iš kitos pusės, „iPhone“ sistema yra pakankamai saugi, kol kas visi nulaužimai, kurie yra įvykę, tai atsitiko dėl pačių vartotojų kaltės. Tai yra saugus telefonas, su saugia ekosistema, gerai pritaikyta vartotojui, gana paprasta – bet ne tokia laisva, kaip, pavyzdžiui, „Android“. Ir daug kam tai yra privalumas, nes mažiau reikia galvoti ką darai, tiesiog imi ir naudojiesi.

Taip pat graži vartotojo sąsaja. Tiems, kuriems iki šiol patiko „iPhone“, neabejoju, kad patiks ir šitas, gal net ir labiau nei ankstesnioji karta – ar aštuntoji „iPhone“ karta.

– Taip pat pakalbėkime apie „OnePlus 7“ ir „7T“, tai kas išskirtinio čia buvo pristatyta?

– Iš tiesų apie šiuos telefonus pasakyti galiu mažiausiai, kadangi jie buvo pristatyti praėjusią savaitę, o pats gavau tik prieš kelias dienas. Bet iš karto matosi, kad čia irgi jau yra naudojama trijų lęšių fosistema. „OnePlus“, kurie yra irgi kinų gamintojai, konkuruoja su „Xiaomi“ ir „Huawei“ ir žinoma, ieško būdų išsiskirti – ir todėl labiausiai reklamuojasi savo 90 hercų (Hz) dažnio ekranu. Jų teigimu, jis yra labai geras filmų peržiūroms, o ypatingai – žaidimams.

Kol kas aš pats neturėjau galimybės jo detaliai išbandyti ir palyginti žaidimuose, todėl bent jau kol kas didelio skirtumo nepajutau. Tam reikėtų daugiau laiko – tada pamatysim, ką tie 90 Hz iš tiesų suteikia.

Na, bet išsiskiria tai, kad šio telefono kaina yra kiek žemesnė nei kitų flagmanų, taip pat jis yra vienas galingiausių, turinčių išlendančią priekinę kamerą. Nors tai pats kameros tipas nėra vienintelis ar pirmasis toks – jį turi ir konkurentų telefonai.

Pačios kameros kokybė nėra kažkas stebuklingo, bet tai yra tikrai pakankamai geras variantas už tokią kainą. Anksčiau „OnePlus“ buvo vadinamas flagmanų žudiku, nes už mažą kainą siūlydavo tikrai flagmanų specifikacijas atitinkančius telefonus. Dabar šių telefonų kaina jau pakilusi ir bent jau ekonomine prasme jų flagmanų žudikais vadinti negalėčiau.

Apibendrinant – bent jau kol kas tai atrodo geras telefonas, be kažkokių didelių trūkumų, bet norint apie jį šnekėti detaliau, reikės atlikti daugiau testų.

– Dar vienas telefonas „Sony Xperia 5“. Šie telefonai yra žinomo dėl to, kad puikiai filmuoja, ką pastebėjai testuodamas?

– Taip, „Sony Xperia 5“ ir visa „Sony“ penktoji karta yra vertinama dėl filmavimo. Labiausiai šie telefonai pasižymi profesionaliai atrodančia filmavimo programėle, kur turi galimybę keisti daugybę parametrų: lęšius, ISO jautrumą ir kita. Tiesa, maksimalus ISO jautrimas filmuojant šiame telefone yra, atrodo, 800 – bet filmavimui daugiau nelabai ir nereikia.

Pati programėlė graži, ja patogu naudotis. Kiek teko susidurti su profesionaliai filmuojančiais žmonėmis, tai jiems patinka vaizdas ir valdymo galimybės. Na, o kalbant apie patį telefoną, tai kadangi buvo atsisakyta 4K raiškos – krito kaina. Žiūrėsime, kaip šiam telefonui seksis prekyboje, o testavimui šį telefoną turėtume gauti kitą savaitę, todėl ir detalesnė apžvalga jau bus neužilgo.

– Jei telefonas išties gerai filmuoja – ar nemanai, kad ilgainiui jie gali pakeisti filmavimo kameras?

– Manau, tą patį klausimą būtų galima užduoti ir apie fotoaparatus: ar telefonai galėtų juos pakeisti. Manau kad ne – visiškai pakeisti negalėtų, bet tai yra skirtingi vartojimo atvejai. Vidutiniam vartotojui, kuris nenori fotografuoti reportažų, o tiesiog nori įamžinti kokį nors momentą – ir gal net prosumer klasės vartotojui, kuriam jau reikia aukštesnių specifikacijų – manau, kad telefonas sėkmingai pakeistų profesionalią fototechniką.

Aš pats, prieš trejus metus vykdamas į renginius ir konferencijas, dar veždavausi profesionalią kamerą su pora objektyvų. Tai reikšdavo papildomus 3-4 kilogramus ir skaudančią nugarą dienso pabaigoje. Dabar jau seniai nesivežu papildomos kameros – man pilnai užtenka kartais net ne savo, o testavimams gauto kokio telefono flagmano, kurio kamera šiandien jau tikrai puikiai tvarkosi su fotografija.

Filmavimo kokybė jau irgi gerėja. „iPhone 11 Pro Max“ galima pagirti už tai, kad jis jau irgi gali filmuoti 4K raiška su labai geru vaizdo stabilizavimu.

Iki šiol jei norėdavai užsiimti fotografavimu ir filmavimu, reikėdavo įsigyti rimtą įrangą – dabar, jei tuo noriu užsiimti ne profesionaliai, o megėjiškai bet vis tiek kokybiškai – manau, dabar iš dalies telefonas gali pakeisti profesionaliąja techniką.

– Skaitytojo Justino Rasalskio klausimas: Ar nėra jausmo, kad telefonų kameros („geležinė“ dalis) trankosi į lubas, o į priekį eina tie, kas fokusuojasi į post-processing dalykus, t.y. „iPhone“ ir „Pixel“?

– Taip, ir tai vyksta jau senai. Ir ne vien „Pixel“ (apie kuriuos šiandien nekalbėjom, nes jų Lietuvoje jų nėra daug bei oficialiai neprekiaujama), bei „iPhone“. Tai yra vadinamoji matematinė fotografija, kai vaizdą kuria jau ne pats jutiklis (matrica) ar lęšiai, bet kai didžiausią efektą padaro matematiniai skaičiavimai, algoritmai ir šviesos sumavimas. Štai kam reikalingos ir tos trys kameros ir daugiau – tam, kad fotosistema galėtų priimti daugiau šviesos, o daugiau šviesos reiškia geresnį vaizdą.

Taip pat manau, kad šiuo metu dar nėra pasiekta ta fototechnikos, lęšių, ar kitų tos vadinamos „geležies“ viršūnė, bet visa tai paprasčiausiai stabilizavosi. Dabar standartas yra 40 MP raiškos jutiklis, niekas didesnių dabar nelabai kas bebando dėti – nors, žinoma, atsiranda tokių, kurie užsideda varnelę, kad štai, mes įdėjome dar didesnį jutiklį – bet tokių bus visą laiką, o 40MP yra šiuolaikinis standartas ir jo kol kas visai užtenka.

Dabar pagrindinė konkurencija prasidėjo būtent matematinės fotografijos išnaudojime – o tuo pačiu ir dirbtinio intelekto. Dabar fotografuojant mums jau atpažįsta ir parodo, kad fotografuojame kačiuką (nors tiesa, ne visą laiką – kartą fotografuojant jūrų vėplį man parašė, kad tai kačiukas. Kitą kartą fotografuojant vėžius dubenyje parašė, kad tai maistas – na, jau vis arčiau tiesos).

Link ko lenkiu – dirbtinis intelektas ne tik jau atpažįsta ir parodo ikonėlę kokios nors daikto, jis jau ir parenka kažkokius nustatymus. Jei atpažįsta saulėlydį, jis pagal tai parenka ir atitinkamas spalvas (nors, kaip rodo praktika, ne visada taip jau sėkmingai). Reikia įsidėmėti tai, kad dirbtinis intelektas nėra kažkoks užprogramuojamas dalykas, jis mokosi – tiek iš vartotojo, tiek iš duomenų bazės, kurią turi bet kurie dirbtinio intelekto kūrėjai. Ir žinoma, ši technologija tobulės – tad tikrosios ir įdomiausios varžybos bus matematinė fotografija ir dirbtinio intelekto naudojimo fotografijoje sritis.

– Pabaigai – ar šiais metais dar sulauksime ko nors naujo, ar vis gi jau tie pristatymai rudenį aprimsta ir visi ima ruoštis švenčių laikotarpiui?

– Tiesą sakant, netikrinau kaip ten yra su keliais telefonais, bet manau galima pakalbėti apie tendencijas. Dabar atsiranda jau 5G telefonai, nors to 5G ryšio dar nelabai yra. Girdėjau gandų, kad „Nokia“ turėtų išleisti 5G ryšį palaikantį telefoną, bet ar šie planai neatšaukti – šią akimirką dar negaliu pasakyti.

Vienas iš tokių laukiamiausių – tai spalio pabaigoje turėtų pasirodyti antrasis, arba, kaip pažiūrėsi, pirmasis sulankstomas (nors aš sakyčiau – išlankstomas) telefonas-planšetė – „Huawei Mate X“.

Praėjusioje laidoje kalbėjome apie „Samsung Galaxy Fold“, kuris susilenkia į vidų, tai „Huawei“ telefonas priešingai, jis turi tarsi du ekranus ir išsilenkia į išorę. Beje, manoma, kad jis turėtų gerokai skirtis nuo to, kokį jį pristatė metų pradžioje, Barselonoje vykusioje „Mobile World Congress“ parodoje. Tad bent jau kol kas visas dėmesys krypsta į „Huawei“ sulankstomą telefoną ir visi nekantrauja sužinoti, ar bus kokių nors problemų su juo – nes kaip žinome, „Samsung“ problemų turėjo, o apšnekinėti juk mėgsta juk visi.




Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Brigita Budrytė
(3)
(10)
(-7)

Komentarai ()