JAV sausumos pajėgos kurs naujos kartos šovinius - norima įveikti neperšaunamas liemenes  ()

1965 metais JAV sausumos pajėgos įsigijo M16 automatinius šturmo šautuvus. 5,56 mm amuniciją naudojantis ginklas buvo lengvesnis, dėtuvėse talpino daugiau šovinių ir buvo lengviau valdomas nei senieji ginklai. Tie 5,56 mm šoviniai visą laiką buvo tobulinami, tačiau dabar karybos ekspertai teigia, kad jau pasiektos to riboto kalibro ribos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mat, kai JAV tobulino savo šovinius, tuo pačiu tobulėjo ir neperšaunama karių apsauga. Sintetiniai šarvai, kuriuos dabar dėvi kariai, yra sunkiai įveikiami net geriausiems 5,56 mm šoviniams. Štai M855A1 modelio šoviniai gali prasiskverbti pro standartinę neperšaunamą apsaugą ir sukelti mirtinus sužeidimus, tačiau ši amunicija skirtinguose bandymuose pasirodo skirtingai. JAV Sausumos pajėgų ekspertai mano, kad 5,56 mm amunicijos ribos jau yra pasiektos, o štai neperšaunamų liemenių – ne.

Kompozitiniai šarvai yra tokie geri, kad iš didesnio atstumo karys gali būti praktiškai nesužeidžiamas standartine amunicija. Toks kompozitinių šarvų technologijos yra prieinamos tiek Rusijos, tiek Kinijos, tiek kitų valstybių kariams. JAV tai supranta, todėl žvalgosi pamainos M16 šautuvams. Kartu bus keičiama ir standartinė amunicija.

5,56 mm šoviniai bus pakeisti 6,8 mm kalibro amunicija. Didesnis šovinys talpins daugiau parako, todėl kulka išlėks su didesne jėga. Pačios kulkos konstrukcija tikriausiai primins M855A1 - varinė kulka turės plieninę, šarvus mušančią nosį. Tačiau Sausumos pajėgos taip pat pageidauja, kad naujieji 6,8 mm šoviniai būtų net 30 % lengvesni nei to paties dydžio žalvarinių tūtelių amunicija.

Tai, beje, yra didesnė problema nei gali pasirodyti. Šoviniai ir taip yra sąlyginai maži, o jų sudedamosios dalys yra labai reikalingos. Juk neišimsi dalies parako, kad šovinys būtų lengvesnis?

Tačiau naujos kartos pėstininkų ginklų kūrime dalyvaujančios bendrovės turi idėjų, kaip tai pasiekti. „Sig Sauer“ naudos hibridines žalvario ir plieno tūteles - stipresnė metalų kombinacija leis panaudoti mažiau metalo. Tup tarpu „General Dynamics/True Velocity“  ir „Textron“ naudos kompozitines tūteles. Plastikinės tūtelės, beje, jau seniai yra JAV Sausumos pajėgų akiratyje. Jos gali būti pigesnės ir lengvesnės, todėl ateityje tikrai bus naudojamos.

Tikimasi, kad nauji šoviniai karius pasieks jau 2023-aisiais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(15)
(6)
(9)

Komentarai ()