Elonas Muskas mano, kad naikintuvų era pasibaigė, bet JAV generolai su tuo nesutinka  (26)

Elonas Muskas yra genijus. Jo „SpaceX“ ruošiasi žmonių kelionei į Marsą, „Tesla“ kuria geriausius elektromobilius, „Neuralink“ siekia sujungti žmogaus smegenis su kompiuteriu, o ką jau kalbėti apie praeities pasiekimus. Bet ar jis geriau už visus supranta ir karinę aviaciją? Muskas jau susiruošė laidoti viršgarsinius naikintuvus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pradėkime nuo to, kad visi žino, jog ateitis priklauso dronams. Tai nėra kažkokia paslaptis. Galingiausios valstybės vysto bepiločių technologijas, kad į karščiausius pasaulio taškus nereikėtų siųsti žmonių. Ateinančios šeštosios kartos viršgarsiniai naikintuvai turės autonomines funkcijas. Tačiau Elonas Muskas drąsiai teigia jau dabar - „Naikintuvų era baigėsi. Dabar - dronų laikas“. Būtent taip Muskas kalbėjo „Twitter“ tinkle, pabrėždamas, kad F-35 neatsilaikytų prieš modernų droną.

Tačiau karinės aviacijos ekspertai taip nemano. Priežastis labai paprasta - niekas neturi tokių dronų, kurie galėtų efektyviai pakeisti F-22 ir F-35 naikintuvus. Juos sukurti tikrai įmanoma - netgi šie penktosios kartos naikintuvai galėtų būti paversti dronais. Tačiau artimiausiu metu tai nebus padaryta. Technologijos tam dar nėra pasiruošusios, juolab, kad karinių technologijų pažangos priešakyje esanti JAV to neplanuoja.

F-35 ir F-22 po truputį keičia pasenusius F-16 ir F-15 naikintuvus. Naujieji naikintuvai tarnaus ne vieną dešimtmetį ir ilgą laiką neturės rimtų priešininkų. Kitaip tariant, tie, kurie gali sukurti naikintuvus pakeisiančius dronus, jų nekuria.

Jamesas Michaelas Holmesas, Jungtinių Valstijų oro pajėgų generolas, portalui Military.com minėjo, kad pajėgos savo ateitį planuoja bent dešimtmečiu į priekį. Tie planai yra remiami ir žvalgybine informacija - būtina pasiruošti ateičiai ir pagal tai, kokią ginkluotę naudos galimi priešininkai. Nors dronų technologijos yra vystomos, Holmesas teigia labai paprastai - „Galbūt kada nors ateis diena, kai naikintuvo kabinoje žmogus nebebus reikalingas, bet dar ne dabar“.

Holmesas užsiminė ir apie Dirbtinio Intelekto sistemas, kurios būtų reikalingos naikintuvus keičiantiems dronams. Pasak generolo, jos pasirodo neblogai simuliacijose, tačiau tos simuliacijos vis tiek yra lengviau prognozuojamos nei tikras mūšio laukas. Galiausiai, šeštosios kartos naikintuvai pasirodys tik 2030-2035 metais. Taigi, pilotuojamų naikintuvų era tikrai nepasibaigė, nes JAV priešininkai dar negali pasiūlyti grėsmių, į kurias reikėtų atsakyti bepiločiais naikintuvais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(49)
(9)
(40)

Komentarai (26)