Štai kaip keičiasi pasaulis: ateitis priklauso ne brangiems naikintuvams, o naujai karybos rūšiai? (Video)  ()

Po to, kai Izraelis savo „dronais-savižudžiais“ ir „Spike NLOS“ raketomis sėkmingai naikino rusišką techniką Sirijoje, jų patirtį sėkmingai pakartojo ir turkai, teigia Lietuvos kariuomenės atsargos majoras ir ginkluotės entuziastas Darius Antanaitis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Sirai džiaugsmingai praneša apie kelis numuštus turkų dronus, tačiau dronų efektyvumas kelis šimtus kartus viršija jų nuostolius – juolab, kad nei vienas turkų karys-dronų operatorius nenukentėjo. O dronų kiekis mūšio erdvėje priklauso tik nuo to, kaip greitai juos surenka gamykloje“, – pasakoja karys.

Jis primena, kad Elonas Muskas savo kalboje neseniai taip pat išdėstė mintį, jog ateitis nepriklauso superbrangiems, žmonių valdomiems koviniams lėktuvams – o būtent dronams.

„Į E.Musko pasisakymą jautriai sureagavo karinė bendruomenė. Bet karinė bendruomenė gina tai, ką jie turi – ar kur jau investavo nemenkas lėšas – o ne tai, kas galėtų ateiti ir ateis“, – svarsto D.Antanaitis.

Du tipai

Taigi, kas iš tiesų yra tie dronai ir kokių jų būna – kalbant apie dronus, naudojamus oro erdvėje? Ginkluotės entuziastas pateikia tokį apibūdinimą:

Operaciniame lygyje naudojamos, paprastai, dviejų tipų bepilotės sistemos: HALE ir MALE.

HALE (angl. High Altitude Long Endurance) sistemos skraido labai aukštai – maždaug komercinio oro transporto aukštyje ir aukščiau. Jos paprastai atlieka tik žvalgybines funkcijas.

MALE (angl. Medium Altitude Long Endurance) sistemos skraido vidutiniame aukštyje ir atlieka ne tik žvalgybines funkcijas, bet gali būti ir ginkluotos. Būtent tokius naudoja turkai.

D. Antanaitis pasakoja, kad taktiniame lygyje naudojami kelių rūšių dronai: žvalgybinės bepilotės sistemos, „dronai-savižudžiai“ (angl. loitering munition) ir ginkluotos bepilotės sistemos (angl. Unmanned Combat Aerial Vehicle, UCAV).

Atsargos majoras aiškina, kad žvalgybinės sistemos – tai nedidelių matmenų dronai, prie kurių pritvirtinta įvairi žvalgybinė įranga, skirta stebėti mūšio erdvę, perduoti informaciją realiu laiku, padėti koreguoti artilerijos ugnį ir t.t.

„Mūsų kariuomenė naudoja JAV gamybos „Raven“ bepilotes sistemas. Tai nedidelis lėktuvėlis su optiniais prietaisais, galintis perduoti informaciją tiesioginio matomumo zonoje (angl. Line of Sight, LOS). Tai – gana nebrangios sistemos, gera žvalgybos priemonė tiek būrio (maždaug 30 karių padalinys), tiek brigados (apie 1 000 karių dalinys, bet dydis svyruoja nuo užduoties, struktūros ir panašiai) vadams“, – aiškina D.Antanaitis.

Nebūtinai vienkartiniai

Jo teigimu, „dronai-savižudžiai“ yra panašūs į žvalgybinius dronus, tačiau gali būti panaudoti dviem tikslams: žvalgybai ir naikinimui.

„Jie paleidžiami į orą ir perduoda informaciją į vadavietę. Kai nustatytas taikinys – dronas atakuoja, susinaikindamas pats. Taip pat tokie dronai gali atakuoti taikinį, kurio įvestos tik koordinatės – tai yra, jis nėra matomas, tačiau žinoma jo vieta. Tai labai lanksti sistema, nes toks dronas gali grįžti atgal, jei taikinys nebuvo nustatytas – ir gali būti panaudotas kitą kartą“, – pasakoja D.Antanaitis.

Taip pat dronas gali būti naudojamas dvigubam tikslui: žvalgybai ir naikinimui. Tokiais dronais Izraelis naikina rusų gamybos priešlėktuvines sistemas Sirijoje bei kitus taikinius.

„Kol kas mūsų kariuomenė tokių dronų neturi, nors tai būtų labai lanksti, palyginus nebrangi ir ypatingai efektyvi sistema kovojant su aukštos ir „paprastos“ vertės taikiniais“, – teigia atsargos majoras.

Ginkluotos bepilotės sistemos – tai tokios sistemos, kurios turi integruotą ginkluotę, vykdo paprasto kovinio lėktuvo funkcijas, tačiau pilotas valdo techniką saugiu atstumu. „Tokiais dronais turkai naikina sirų kovines sistemas, taip pat tokias bepilotes sistemas naudoja gana daug pasaulio kariuomenių. Deja, mes jų neturime“, – apgailestauja karys.

O kas toliau? „Kalbant apie skraidančius dronus, tai jie yra nebe ateitis, o dabartis. Ateityje tokie dronai jau bus naudojami spiečiais, kai didelis kiekis dronų, organizuotai atliks savo darbą su minimaliu žmogaus įsikišimu. Žaidėjų šioje rinkoje labai daug, nes bepiločių sistemų gamyba nėra brangi, – prognozuoja D.Antanaitis. – Tikiuosi, mes artimoje ateityje mūšyje karį pakeisime į mašiną. Karys – vertingiausia mūšio erdvės dalis. Būtent jis sudaro didžiausią pridėtinę vertę mūšio metu. Vienas karys gali valdyti šimtus kovinių dronų, kurie gali atlikti šimtus kovinių darbų“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(18)
(13)
(5)

Komentarai ()