Amerikiečių F-16 per klaidą atakavo japonų turtą  ()

JAV oro pajėgų „F-16 Fighting Falcon“ naikintuvai Japonijoje ne šiaip sėdi, atbaidydami visus priešus ir pademonstruodami, kokių draugų turi Tekančios saulės šalis. Jie ten ir treniruojasi. Tačiau, kaip paaiškėjo praėjusią savaitę, ne visada sėkmingai - per klaidą atakuotas civilių žmonių turtas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Technologijos yra puikus dalykas, kai viskas veikia puikiai. Bet kai jos neveikia, tai nejučiomis susimąstai, kad kai kurių išradimų geriau jau neturėti. Ir ši istorija iš Japonijos yra geras tokios susipainiojusios technologijų ir žmonių draugystės pavyzdys.

Pora amerikietiškų F-16 lapkričio 6 dienos naktį skraidė netoli Misavos bazės Honšiu šalies šiaurėje. Pratybų tikslas nebuvo labai sudėtingas. Vienas naikintuvas turėjo pažymėti taikinį lazeriu, kitas - paleisti lazeriu valdomą „GBU-12 Paveway II“ bombą. Tokios bombos yra laikomos išmaniomis. Kas nors turi pažymėti taikinį (kitas lėktuvas, dronas ar net ant žemės veikiantys kariai). Tuomet tokia bomba seka lazerio atspindį, pati koreguoja savo skridimo kryptį ir, jei viskas veikia teisingai, tiksliai atakuoja taikinį.

Šįkart mokymuose buvo naudojama GBU-12 be jokio sprogstamojo užtaiso. Tačiau tai - vis tiek sunkus ir pavojingas daiktas. Nakties tamsa ir žemi debesys trukdė matomumui, todėl bombą nešančio naikintuvo pilotas savo akimis taikinio nematė. Radijo ryšiu jis paprašė patikslinti taikinio buvimo vietą, tačiau vėliau bombą vis tiek paleido net toje vietoje. Įsivėlė komunikacijos klaida - jis manė, kad trečiasis netoli buvęs naikintuvas mato taikinį. Tačiau galiausiai GBU-12 nukrito privačioje teritorijoje, 5,5 km nuo bombų bandymo poligono.

Kodėl pilotas pasielgė taip neatsakingai? Raporte rašoma, kad kaltos besikeičiančios oro sąlygos, techninė klaidą ir pernelyg į vieną misijos detalę sutelktas piloto dėmesys. Naikintuvo pilotas manė, kad yra pakankamai netoli taikinio ir tikslumas bei užtikrintumas jau nėra reikalingas - bomba suras savo taikinį. Iš karto po incidento jis neteko teisės valdyti ginklus ir turėjo kitiems pilotams paaiškinti, kokia tai buvo klaida.

Tuo tarpu japonams pasisekė. GBU-12 nukrito visiškai tuščiame žemės lopinėlyje. Tai yra, nenukentėjo ne tik žmonės, bet ir pastatai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(29)
(7)
(22)

Komentarai ()