Šie sovietiniai tankai buvo tiesiog nušluoti Izraelio kariuomenės, o iš trofėjų žydai padarė visai naudingą karinę techniką  ()

Izraelis – vienintelė ramybės sala chaotiškame Artimųjų rytų pasaulyje, apsupta vien tik priešiškai nusiteikusiais kaimynais, kurie ne kartą bandė užgrobti Izraelį ir kurie gerai ginkluoti sovietine bei rusiška technika bei apmokyti sovietų – o dabar ir rusų kariuomenės instruktorių, teigia Lietuvos kariuomenės atsargos majoras ir ginkluotės entuziastas Darius Antanaitis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jo teigimu, būtent Izraelio kariuomenė įrodė vakarų karinės technikos viršenybę prieš sovietinę ir rusišką. „Izraelio priešai į puolimą mesdavo ir vis dar meta maksimalius savo pajėgumus, tačiau nesugeba palaužti Izraelio kariuomenės ir priešams tenka trauktis po savęs paliekant techniką, kurią izraeliečiai pasiima kaip trofėjų“, – pasakoja D.Antanaitis.

Pasak jo, vienas tokių trofėjų – tai didelis kiekis sovietinės gamybos tankų T-54 ir T-55. „Izraelio kariuomenė šiuos tankus pritaikė savo poreikiams. Kadangi T-54 ir T-55 ginkluotė bei šarvavimas jau senokai nebeatitinka dabartinio mūšio sąlygų, izraeliečiai juos perdarė. Vienas tokių perdarytų trofėjų pavyzdžių yra sovietinio tanko pagrindu pagamintas sunkusis šarvuotas pėstininkų transporteris „Achzarit“ (Žiaurus), dviemis konfigūracijomis: Mk1 ir Mk2“, – aiškina ginkluotės entuziastas.

Karininkas pasakoja, kad „Achzarit“ – tai sovietinių tankų T-54 ir T-55 stipriai perdarytos platformos, pritaikytos pėstininkų gabenimui. „Kad standartinis sovietinis tankas atitiktų tinkamą apsaugos lygį, izraeliečiai prie platformos pritvirtino papildomus 17 tonų svorio šarvus. Kad karių skyrius galėtų saugiai išsilaipinti ir įsilaipinti, jiems gale sumontuota rampa“, – aiškina atsargos majoras.

D.Antanaitis nurodo, kad mašiną valdo 3 kariai, o jo viduje papildomai telpa 7 karių skyrius. „Transporterio ginkluotė palyginus maža. Ją sudaro vienas 7,62 arba vienas 12,7 mm kulkosvaidis. Papildomai, pagal poreikį, galima sumontuoti dar 3 kulkosvaidžius 7,62 mm kalibro arba 60 mm minosvaidį“, – nurodo karys.

Jis pasakoja, kad pradžioje „Achzarit“ varė 650 AG variklis, tačiau jis buvo per silpnas, todėl vėliau buvo pakeistas į galingesnį 850 AG. „Tačiau ir to buvo per mažai. Kad sovietinė įranga bent iš dalies atitiktų dabartinio mūšio sąlygas, 2010 metais Izraelio kariuomenė dar labiau modernizavo sovietinio tanko kevalą iš esmės keičiant variklį, transmisiją, pakabą ir visus kitus mazgus“, – pasakoja ginkluotės entuziastas.

2 metrų aukščio ir beveik 6,5 metrų ilgio 44 tonų transporteris pilnais bakais gali nuvažiuoti 500 km maksimaliu 65 km/h greičiu. Gabenti 10 karių į mūšio vietą, juos remti lengvųjų kulkosvaidžių ugnimi bei saugiai išgabenti apsaugant karius nuo priešo ugnies.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(26)
(8)
(18)

Komentarai ()