Irano karinis laivas netyčia nuskandino kitą Irano karinį laivą  (4)

„Jamaran“ - Irano „Moudge“ klasės fregata, tarnaujanti nuo 2010 metų. Tai - pakankamai jaunas ir, iš pažiūros, neblogas karinis laivas. Tačiau šį mėnesį savo gyvenimo aprašymą jis papuošė netikėtai žiopla dėme - nuskandino kitą Irano laivą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Incidentas įvyko gegužės 11 dieną. „Jamaran“ vykdė raketų bandymus. Šių pratybų scenarijus buvo labai paprastas - pagalbinis laivas „Konarak“ turėjo į numatytą vietą atvilkti taikinį, o „Jamaran“ turėjo paleisti raketą ir jį sunaikinti. Viskas vyko pagal planą - „Konarak“ atvilko taikinį ir „Jamaran“ paleido raketą. Tačiau ji nusitaikė ne į taikinį, o į per arti buvusį „Konarak“.

„Konarak“ laivą sprogimas beveik visiškai sunaikino. 19 jūreivių žuvo, dar 15 buvo sužeisti. Iranas greitai pateikė paaiškinimą - „Konarak“ tiesiog buvo per arti ir raketa „Noor“ supainiojo taikinius.

„Noor“ - tai radaru valdoma raketa, kiniškos C-802 kopija. Oficialiame pranešime teigiama, kad kai taikinys yra už horizonto, „Noor“ pati jį susiranda savo radaro pagalba. Šįkart „Konarak“ šiai raketai pasirodė priimtinesnis taikinys už tikrą taikinį.

Kaip ten bebūtų, tai - neįtikėtinai žiopla klaida. Laivynai dažnai vykdo panašius bandymus ir pratybas. Į bandymų zoną atvelkamas koks senas laivas, kuris vėliau apšaudomas įvairiais ginklais. Tai padeda įsitikinti ginklų veiksmingumu ir, žinoma, pagerinti karių įgūdžius. Tačiau laivai su įgulomis niekada nesisukioja ugnies zonoje. Ypač kai naudojamos tokios raketos, kurios, kaip teigia oficialūs pareiškimai, pačios susiranda taikinius. Tai - tiesiog kvaila klaida.

Naujesnės raketos turi mikroprocesorius, kurie leidžia pasirinkti taikinius pagal nustatytus parametrus. Tikėtina, kad „Noor“ sunaikinimui tiesiog pasirinko artimesnį laivą. Tačiau vėlgi - tai nėra raketos kaltė.

Sausį Irano revoliucinė gvardija dviem rusiškomis raketomis numušė ukrainiečių civilinį keleivinį lėktuvą, pražudydama 176 žmones. Ir tai - tik dalis tokių incidentų, kurie parodo, jog pavojingi ginklai neišmanančiose rankose yra tik dar pavojingesni.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(32)
(0)
(32)

Komentarai (4)