Norvegai nusprendė, ką darys su lapkritį nuskendusia fregata - „Helge Ingstad“ likimą nulėmė skaičiavimai  (1)

Praeitų metų lapkritį jauna norvegų fregata „Helge Ingstad“ nugrimzdo po susidūrimo su tanklaiviu. Tai - didelis smūgis Norvegijos kariniam laivynui. Fregata vėliau buvo iškelta ir plūduriavo savarankiškai. Buvo atlikta daugybė tyrimų ir jau aišku, kas su ja bus daroma.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Helge Ingstad“ buvo pastatyta tik 2007 metais. Tai - labai modernus karo laivas, ginkluotas 76 mm pabūklais, įvairiomis raketomis ir torpedomis. Didžioji dalis ginkluotės buvo pašalinta dar tada, kai „Helge Ingstad“ gulėjo po vandeniu. Daug likusių vertingų komponentų buvo išmontuota, kai vasarį prasidėjo „Helge Ingstad“ iškėlimas.

Metų pradžioje dar buvo svarstoma galimybė „Helge Ingstad“ suremontuoti. Iškėlus laivą ir jame pasivaikščiojus ekspertams susidarė dvejopas įspūdis. Viena vertus, laivo elektronika buvo sugadinta, tačiau kita vertus - jis atrodė kaip naujas. Na, neskaitant tos skylės, kurią atvėrė tas nelemtas susidūrimas su tanklaiviu.

„Helge Ingstad“ likimas buvo nulemtas skaičiavimų. Viskas labai paprasta. Laivo utilizavimas kainuos nemažą pinigų sumą. Tiksliau - 11 milijonų dolerių. Kadangi su „Helge Ingstad“ Norvegijos karinis laivynas prarado 20 % savo pajėgumų, fregatą reikės pakeisti. Tai taip pat kainuos ženklią pinigų sumą - 1,3-1,5 milijardus dolerių. Taigi, ekspertai turėjo išsiaiškinti, ar nebūtų pigiau laivą suremontuoti.

Pasirodo, laivo remontas kainuotų 1,4-1,6 milijardus dolerių. Tektų išardyti didžiąją laivo dalį, visiškai keisti elektroniką, varančiuosius mazgus, ginkluotės valdymo sistemas. Darbo būtų maždaug tiek, kiek statant naują laivą. Kitaip tariant, neapsimoka.

„Helge Ingstad“ buvo jaunas ir pajėgus laivas, tačiau dabar jo keliai driekiasi į metalo laužo supirktuvę. Norvegiją guodžia tik du faktai - tikriausiai pavyks išsaugoti ir vėl panaudoti 11-44 milijonus dolerių vertos įrangos. Taip pat bus statomas naujas laivas. Reikės palaukti, kol jis atkeliaus, tačiau jis bus dar geresnis už „Helge Ingstad“, todėl laivyno pajėgumai bus ne tik atkurti, bet dar ir pagerinti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(27)
(4)
(23)

Komentarai (1)