„Google“ pašalino populiarią programėlę, kuri padeda atpažinti ir pašalinti kiniškas programėles  ()

„Remove China Apps“ - taip buvo pavadinta programėlė „Google Play“ platformoje. Ją sukūrė indų programuotojai. Tiesą sakant, ši programėlė ir buvo populiariausia Indijoje, kur ją parsisiuntė daugiau nei 5 milijonai naudotojų. Tačiau dabar „Google“ ją pašalino.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

COVID-19 pandemija, kuri prasidėjo Kinijoje ir toje šalyje buvo kurį laiką slepiama, kol užsikrėtę žmonės laisvai keliavo iš Kinijos į kitas pasaulio šalis, duomenis kaupianti kiniška programinė įranga, „TikTok“ ir nesutarimai dėl Ladako regiono priklausomybės skatina indus atsisakyti ryšių su Kinija. Tai padaryti nėra taip jau lengva.

Programėlės įprastai nesigiria apie tai, kad yra sukurtos Kinijoje. „Remove China Apps“ savarankiškai skenavo išmaniojo įrenginio atmintį, ieškodamas kiniškų programėlių. O tada pasiūlė naudotojui jas pašalinti.

„Google“ nusprendė, kad „Remove China Apps“ pažeidžia „Google Play“ parduotuvės taisykles. Tiesa, detaliau nepaaiškino, kokias. Tačiau galima numanyti, kad toks dėmesys vienos šalies programoms yra laikomas diskriminacija. Ypač turint omenyje, kad pašalinus kiniškas programėles „Remove China Apps“ iškilmingai paskelbdavo - „Tu esi nuostabus, neradome jokių kiniškų programėlių“.

Kita vertus, gali būti, kad „Google“ nelaikė šios programėlės saugia. O tokia ji būti privalo, jei žada iš telefono šalinti kitas programėles. Neseniai „Google“ pašalino ir kitą programėlę „Mitron“. Buvo teigiama, kad tai - indiška alternatyva kiniškam „TikTok“, tačiau vėliau paaiškėjo, kad tai - tik pakistanietiško „TicTic“ kopija. Žinoma, kaip būdinga tokioms programėlėms, „Mitron“ dar galėjo ir vogti vartotojų duomenis.

Indai jau kurį laiką stengiasi kovoti su kiniškomis programėlėmis. Neseniai įvykusi kampanija stipriai sumažino „TikTok“ reitingą. Indai siuntėsi šią programėlę vien tam, kad galėtų jai skirti vieną žvaigždutę. „Google“ mikliai pašalino visus tuos neigiamus įvertinimus ir dabar vidutinis „TikTok“ reitingas vėl viršija keturias žvaigždutes.

Kuo indus supykdė „TikTok“? Kaip sako „Reddit“  vadovas Steveas Huffmanas, „TikTok“ yra šnipinėjanti programėlė. Bet audra kilo, kai vienas indų „Youtube“ kūrėjas apkaltino „TikTok“ naudotojus plagijavimu. Kaip galite įsivaizduoti, šokančių vaikų pilna kiniška programėlė nekreipia dėmesio į autorines teises. „Youtube“ pašalino tą vaizdo įrašą ir prasidėjo - „TikTok“ reitingai nukrito žemiau dviejų žvaigždučių.

Vaikiški karai? Taip. „TikTok“ sparčiai populiarėja ir Indijoje ir tokios kampanijos yra lygiai taip pat greitai pamirštamos kaip ir sukuriamos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(6)
(3)
(3)

Komentarai ()