JAV jau porą dienų dega jūros desanto laivas - tai bus pirmasis toks prarastas laivas nuo Antrojo pasaulinio karo laikų (Video)  ()

„USS Bonhomme Richard“ - „Wasp“ klasės jūros desanto laivas, pastatytas 1997 metais, dega nuo sekmadienio ryto. Jis greičiausiai taps pirmuoju orlaivių laivu, kurį JAV praras po Antrojo pasaulinio karo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Bonhomme Richard“ nėra lėktuvnešis, tačiau jis gali būti pritaikytas lengvojo lėktuvnešio funkcijoms atlikti. Ant šio laivo denio įprastai tupia sraigtasparniai, tačiau prireikus ant jo galėtų leistis ir F-35B naikintuvai. Nors jis buvo užbaigtas 1997 metais, „Bonhomme Richard“ tikrai nėra senas - 23 metai kariniams laivams nėra daug. Tačiau, panašu, kad „Bonhomme Richard“ sulaukė neplanuoto galo.

San Diege remontuotas laivas netikėtai užsidegė praėjusį sekmadienį.  Nors „Bonhomme Richard“ įprastai darbuojasi maždaug tūkstantis jūreivių, šįkart jų tebuvo 160, nes laive buvo atliekamas smulkus remontas ir techninės priežiūros darbai. Kol kas yra kelios versijos, kur prasidėjo gaisras - jis galėjo kilti išsilaipinimo laivų triume arba viename iš krovinių skyrių. Laivas gesinamas ir iš sausumos, ir iš vandens. Ugniagesių kateriai lieja jūros vandenį ant „Bonhomme Richard“ korpuso, taip stengdamiesi jį atvėsinti. Perkaitęs plienas vėliau sukeltų problemų, jei „Bonhomme Richard“ būtų remontuojamas, bet greičiausiai šis laivas jau niekada neplaukios.

Nepaisant visų pastangų liepsnos greitai pasiekė kapitono tiltelį. Tai reiškia, kad jos apėmė didžiąją dalį „Bonhomme Richard“ patalpų. Laive yra tik smulkių ginklų amunicijos, o daugiau nei 3 milijonai litrų degalų yra toliau nuo gaisro židinio. Tačiau „Bonhomme Richard“ greičiausiai jau žino savo lemtį - laivas taps metalo laužu.

„Bonhomme Richard“ yra stipriai pasviręs, tačiau niekas nežino, kodėl - galbūt tai yra gaisro pasekmė, o galbūt tik į vidų ugniagesių supiltas vanduo. Galiausiai „Bonhomme Richard“ buvo gesinamas ir iš oro - vandenį ant jo pylė ugniagesių sraigtasparniai.

Gaisro metu nukentėjo 57 žmonės, tačiau visų jų būklė yra gera - dauguma jų apsinuodijo dūmais. „USS Bonhomme Richard“ greičiausiai taps pirmuoju lėktuvnešiu, kurį JAV prarado po Antrojo pasaulinio karo. Taip, būta lėktuvenšių, kurių JAV atsisakė dėl jų amžiaus, tačiau tokių avarijų nepasitaikydavo.

Nuostoliai išties nemaži. 2018 metais „Bonhomme Richard“ buvo kapitaliai suremontuotas, pritaikytas F-35B naikintuvams. Šie darbai kainavo 250 milijonus dolerių. Pakeisti „USS Bonhomme Richard“  nauju laivu kainuos apie 3,5 milijardus dolerių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(12)
(2)
(10)

Komentarai ()