Verta suskubti - Energetikos ministerija primena, kad dar yra laiko tapti saulės elektrinės savininku ir gauti valstybės paramą  ()

Energetikos ministerija primena, kad gyventojai, norintys tapti energetiškai nepriklausomais ir įsigyti nutolusią saulės elektrinę iš elektrinių parko, kviečiami teikti paraiškas ir gauti kompensaciją, tai padaryti galima iki liepos 31 d.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nuo liepos 1 d., kai buvo paskelbti kvietimai teikti paraiškas, aktyviausiai tai darė didmiesčių gyventojai, net 80 proc. visų gautų paraiškų pateikė Vilniaus, Kauno bei Klaipėdos miestų bei rajonų gyventojai. Tačiau nesuspėję to padaryti gyventojai dar turi laiko ir gali spėti pateikti paraiškas.

Primename, kad iki liepos 31 d. Aplinkos projektų valdymo agentūrai (APVA) teikti paraiškas kompensacijai gali fiziniai asmenys, norintys įsigyti iki 10 kW saulės elektrinę iš elektrinių parko. Jie gali gauti kompensaciją iki 323 Eur už 1 kW elektrinės galios (išsamiau apie kvietimo sąlygas rasite čia). Šiuo kvietimu gyventojams saulės elektrinėms įsigyti skirta 4,45 mln. eurų.

Galimybė tapti elektros energiją savo reikmėms gaminančiais vartotojais, galinčiais gaminti ir vartoti energiją skirtingose vietose, yra ypač aktuali daugiabučių namų gyventojams. Toks vartotojas gali įsigyti saulės elektrinę iš saulės elektrinių parko, o joje pagamintą energiją vartoti kitoje vietoje – savo bute, name ar sode.

Be to, tai dar ne paskutiniai kvietimai šiais metais. Spalio 1 d. bus skelbiamas kvietimas teikti paraiškas ir gauti kompensaciją individualių namų savininkams, planuojantiems įsirengti saulės elektrinę. Tam numatoma skirti 4,5 mln. eurų. 

Lietuva yra viena pirmųjų šalių ES, įtvirtinusi išskirtinę sistemą, kuri leidžia elektros energiją gaminti vienoje vietoje, o vartoti kitoje. Taip sudarytos galimybės kiekvienam namų ūkiui tapti elektrą gaminančiu vartotoju, pasigaminančiu ir vartojančiu žalią, švarią ir klimatui draugišką elektrą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(4)
(1)
(3)

Komentarai ()