Pirmą kartą pademonstruoti visiškai kitos kartos šviesos diodai: Micro LED technologija suteikė iki šiol neregėtų savybių  (1)

Pasauliui pirmą kartą pademonstruoti kitos kartos šviesos diodai. Auginimo „ant“ grafeno pagrindu sukurta naujoji Micro LED technologija diodams suteikė iki šiol neregėtų savybių. Mokslininkai mano, kad jau greitai naujuosius LED galėsime rasti ant savo drabužių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šviesos diodai naudojami plačiai, nuo stabdžių šviesų iki reklaminių stendų. Mėgstami kaip pašvietimo komponentai įvairiuose elektronikos prietaisų ekranuose, nes jie ploni, taupūs energijos vartojime ir žinoma lengvi. Matomi skirtingo apšvietimo sąlygomis.

Micro LED yra maži, vos 2 mikrometrų(mikronų) storio, gali būti sugrupuoti įvairiais dydžiais suteikiant dar geresnę raišką lyginant su įprastiniais LED. Smulkumas juos padaro idealiu pasirinkimu kuriant nedidelius elektronikos gaminius, kaip kad išmanieji laikrodžiai. Jie tinkami plačiaekraniams televizoriams ar net dar didesniems ekranams.

Vis tik visi įprastu būdu sukurti šviesos diodai turi tą patį trūkumą. Kad ir kokio dydžio bebūtų, jie veikia tik ant plokščio paviršiaus. Tačiau tai gali pasikeisti. Mokslininkai jau dirba ties technologijomis leidžiančiomis sukurti diodų grupes nebijančias lankstymosi. Toks išradimas leistų sukurti dėvimąją elektroniką.

 

„Didžiausia šio tyrimo nauda yra tai, kad mes sukūrėme nuimamus LED, kurie gali būti pridėti praktiškai prie bet kokio kito paviršiaus.“, sako profesorius Luisas Beecherlis ir inžinierius Moon Kimas iš Teksaso universiteto Dalase (JAV).

„Juos galite perkelti ant savo drabužių ar net gumos. Tokia šio tyrimo pagrindinė idėja. Micro LED technologija gali ištverti net medžiagos raukšlėjimasį.  Galite perkirsti ją, galite naudoti tik pusę diodų“.

Prie sėkmingo įdėjos įgyvendinimo prisidėjo ir daugiau Dalaso universiteto mokslininkų iš Eriko Jonssono inžinerijos ir kompiuterinių mokslų bei Gamtos ir matematikos padalinių. Bendradarbiaujant buvo sukurta nauja technika pritaikoma šviesos kristalų auginime – nuotolinė epitakcija (remote epitaxy).

 

Nuotolinė epitakcija panaudojama auginant plonus LED kristalų sluoksnius ant safyrinių plokštelių, dar vadinamo substratu, paviršiaus. Įprastai užaugęs diodų sluoksnis taip ir lieka ant plokštelės.

Mokslininkai, prie įprastos auginimo technologijos, pridėjo papildomą nelimpantį sluoksnį po substrato pagrindu. Vos atomo storumo sluoksnis pagamintas iš anglies atmainos, grefeno. Pastarasis suveikia kaip kepimo popierius virtuvėje neleidžiantis orkaitėje kepamiems sausainiams prikepti.

Parengta pagal „Interesting engineering“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(53)
(1)
(52)

Komentarai (1)