Štai kuo bus keičiamas dyzelinis kuras Lietuvoje: atsiras SGD pildymo punktai ir bus pradėti „žaliojo“ vandenilio panaudojimo tyrimai gamtinių dujų infrastruktūroje  (16)

Vyriausybė pritarė Energetikos ministerijos siūlymui į Lietuvos ateities ekonomikos DNR planą įtraukti priemonę, kuri skirta finansuoti suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) pildymo punktų įrengimą. Taip pat numatytas finansavimas tyrimams, susijusiems su didelį potencialą turinčio „žaliojo“ vandenilio panaudojimu gamtinių dujų infrastruktūroje. Šioms priemonėms skirta daugiau nei 4 mln. eurų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Plane numatyta skirti 2,34 mln. eurų mažiausiai 2 SGD pildymo punktams įrengti valstybinės reikšmės magistraliniuose keliuose. Ši infrastruktūra paskatins alternatyviais degalais varomo sunkiojo transporto plėtrą. Pereinamuoju laikotarpiu iki 2030 m. SGD yra vienintelė efektyvi alternatyva pakeisti dyzelinį kurą sunkiajame tolimojo susisiekimo transporte, kuris sudaro apie 30 proc. transporto sektoriaus energijos suvartojimo ir sukuria reikšmingą šiltnamio efektą sukeliančių dujų (ŠESD) emisijų dalį.

„Ši infrastruktūra leis išnaudoti SGD potencialą transporte. Griežtėjantys aplinkosauginiai reikalavimai ir klimato neutralumo tikslai lemia tai, kad transporto sektorius turi pereiti prie alternatyvaus kuro naudojimo. Tokių SGD pildymo punktų ateityje turės tik daugėti, kadangi artimiausią dešimtmetį tai yra viena iš efektyviausių alternatyvų taršiam dyzeliniam kurui sunkiajame transporte“, – sako energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas. 

 

Nacionaliniame energetikos ir klimato kaitos veiksmų plane taip pat numatyta skatinti ir SGD varomų sunkiasvorių krovininių transporto priemonių įsigijimą, todėl transporto priemonių parko plėtra leis maksimaliai išnaudoti sukurtą SGD pildymo punktų infrastruktūrą.

Numatoma, kad kvietimai teikti paraiškas SGD pildymo punktams įrengti prasidės dar šį rudenį.

Siekdama didinti atsinaujinančių energijos išteklių (AEI) dalį transporto sektoriuje, Lietuva taip pat plėtoja biometano dujų ir žaliojo vandenilio potencialą, kurie galės būti naudojami kartu su gamtinėmis dujomis ir paskirstomi per tą pačią SGD pildymo infrastruktūrą.

 

Lietuvos ateities ekonomikos DNR plane numatyta skirti 2 mln. eurų finansavimą tyrimams, susijusiems su vandenilio, pagaminto iš atsinaujinančių energijos išteklių, panaudojimu gamtinių dujų infrastruktūroje. Projekto metu bus ištirtas „žaliojo“ vandenilio maišymas su gamtinėmis dujomis dujų tinkluose, šio junginio poveikis dujų transportavimo infrastruktūrai ir vartotojų įrenginiams. Šis projektas yra įtrauktas į Energetikos inovacijų ekosistemos stiprinimo Veiksmų planą.

Vandenilio technologijos laikomos vieną iš realiausių alternatyvų siekiant ES ir pasaulio klimato kaitos tikslų. ES yra pradėta daug pilotinių projektų, kuriuose bandoma vandenilį maišyti su gamtinėmis dujomis ir perduoti šį junginį galutiniams vartotojams.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(25)
(4)
(21)

Komentarai (16)