Naujas automobilių gedimų diagnostikos būdas - programėlė tiesiog išgirs, kas jūsų mašinai negerai  (1)

Žinote tas programėles, kurios vos pasiklausiusios gali atpažinti muzikos kūrinius? Tai va - „Škoda“ sukūrė kažką panašaus automobilių diagnostikai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš tikrųjų, ši idėja yra ne tokia jau nauja. Įvairiose grupėse socialiniuose tinkluose vairuotojai dažnai dalinasi vaizdo įrašais, kuriuose užfiksuotas keistus garsus skleidžiantis automobilis. Šiuos pranešimus visada lydi klausimas - „Kas čia negerai?“ O negerai gali būti daug kas. Automobiliai su vidaus degimo varikliais turi daugybę judančių detalių, kurios gali skleisti įvairius garsus. Tie garsai gali išduoti apie gedimus, todėl į juos verta įsiklausyti.

Taigi, „Škoda“ sukūrė programėlę „Sound Analyser“ (tik darbinis prototipo pavadinimas bandymamas). Tai - dirbtinį intelektą naudojanti programėlė, šiuo metu galinti nustatyti variklio, pavarų dėžės, oro kondicionieriaus ir vairo mechanizmo gedimus. Ateityje šios programėlės galimybės turėtų plėstis.

 

Ji veikia gana paprastai, nors ir naudojamos aukštosios technologijos. Programėle įrašomas dirbančio automobilio darbas. Ji paverčia garsą spektrograma ir ima ją lyginti su turima duomenų baze. Dirbtinis intelektas taip įvertina ar girdimas garsas yra normalus, ar išduoda kokį nors gedimą. Nors šiuo metu programėlės galimybės vis dar yra pakankamai ribotos, tikimasi, kad ateityje ji išgirs ir atpažins tai, ko žmogus nepastebėtų.

„Sound Analyser“ bandoma nuo praeitų metų. „Škoda“ ją suteikė 245 atstovybėms 14 šalių. Įdomu tai, kad bandymų metu ne tik stengiamasi pastebėti gedimus, bet dar ir plečiama egzistuojanti garsų duomenų bazė. Šiuo metu pasiekiamas tikslumas viršija 90 %, tačiau atpažįstamų gedimų sąrašas nėra toks didelis.

 

„Škoda“ tikisi, kad gedimų klausymasis padės ateityje anksti pastebėti problemas, kol jos nevirto didžiulėmis autoservisų sąskaitomis. Ši programėlė ateityje bus prieinama profesionalams, tačiau, atrodo, automobilių savininkai jos nesulauks. Be to, kažin, ar ji tiktų kitiems automobiliams, kurių garsai nepateks į dirbtinio intelekto atmintį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(16)
(14)
(2)

Komentarai (1)