Watkino bokštas - kaip grakšti Eifelio bokšto kopija tapo Londono kelmu?  ()

Eifelio bokšto aukštis - 324 metrai. Ir tai iš tiesų yra įspūdingas statinys. Tačiau Londone turėjo išdygti daug aukštesnis ir, kaip buvo teigiama, dar grakštesnis bokštas. Tik Watkino bokštas niekada nebuvo užbaigtas, o dabar toje vietoje stovi Wembley stadionas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Edwardas Watkinas buvo geležinkelių verslininkas ir parlamento narys. Jis buvo turtingas ir įtakingas žmogus 19 amžiaus Anglijoje - Watkinas priklausė net devynių geležinkelių kompanijų valdymo struktūroms. Watkino įtaka, geležinkeliai ir ambicijos siekė ir Vemblio parką Londone. Čia jis norėjo pastatyti ką nors tokio įspūdingo, kad žmonės tiesiog plūste plūstų jo traukiniais pažiūrėti to, ko niekur kitus nėra.

Įkvėpimo Watkinas ieškojo Europoje. 1889 metais čia buvo atidarytas Eifelio bokštas. Kai 1890 metais buvo paskelbtas Vemblio bokšto konkursas, geležinis Paryžiaus bokštas buvo dar visai naujas. Watkinas pakvietė patį Gustaveą Eiffelį sukurti dar vieną, tik dar aukštesnį bokštą Vemblio parkui. Eiffelis iš karto atsisakė, manydamas, kad taip išduotų Prancūziją. Juk viena iš priežasčių, kodėl Watkinas norėjo aukštesnio bokšto buvo draugiška konkurencija tarp Londono ir Paryžiaus.

 

Konkurse dalyvavo visa eilė ekstrevagantiškų dizainų - siūlytos ir Gizos piramidžių, ir Pizos bokštų kopijos. Vienas iš pasiūlymų buvo bokštas su spirale į viršų kylančiu traukiniu. Tačiau nugalėjo aštuonkojis bokštas, kurį matote viršuje.

Dvigubai daugiau kojų ir 45,8 metrais didesnis aukštis - Paryžiaus bokštelis nebūtų prilygęs Watkino statiniui. Tiesa, verslininkas norėjo ir Londono pinigų bokštui statyti, o jų negavęs dizainą supaprastino - tiek to, užteks ir keturių kojų.

Pamatai Watkino bokštui buvo išlieti 1892 metais. Po metų prasidėjo statybos - prasidėjo ir bokšto surinkimas, ir aplink jį kuriamo parko statybos. 1894 metais parkas jau buvo atviras visuomenei. Tuo metu darbininkai vis dar statė pirmąjį didžiulio bokšto aukštą. Nepaisant to, žmonės iš tikrųjų ėmė plūsti į Vemblio parką.

 

Tačiau Watkino inžinieriai nebuvo gudresni už Eiffelį. Kai aštuonkojis bokštas virto keturkoju, kažkas pamiršo perskaičiuoti slėgį į gruntą. Watkino bokšto pamatai buvo tiesiog nepakankami - net tas vienas aukštas ėmė smigti į žemę. Kelerius metus buvo galvojama, ką daryti su pradėtų bokštu, tačiau laikas tokias problemas sprendžia pats.

1899 metais statybų kompanija buvo likviduota, 1901 metais Watkinas mirė, o 1904-1907 metais bokštas buvo išardytas, susprogdintas ir sulygintas su žeme. Jo niekada ir nebuvo. Buvo tik svajonė, kuri mirė kartu su Watkinu.

O parkas toliau augo ir plėtėsi. 1923 metais numatytoje Watkino bokšto vietoje buvo pastatytas stadionas. Stadionas ten yra ir dabar, tik ne tas originalus - 2003-2007 metais senojo stadiono vietoje buvo pastatytas naujas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(18)
(1)
(17)

Komentarai ()