Kodėl Lietuva pasirinko „Heckler&Koch SFP9-SF“, o ne populiarųjį „Glock 17“?  (2)

Lietuva išsirinko naują pistoletą - mūsų kariai bus ginkluoti vokiškais „Heckler&Koch SFP9-SF“, kuriais pakeis senstančius „Glock 17“, „Colt 1911“, ir ČZ75. Apie tai jau rašėme. Tiesą sakant, praeitą mėnesį publikuotas straipsnis apie SFP9-SF pasirinkimą sulaukė didelių skaitytojų dėmesio ir klausimų - kodėl ne „Glock 17“?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Būtinai paskaitykite ir praeitą straipsnį apie „Heckler&Koch SFP9-SF“ pirkimą - jame atsakomi klausimai apie didžiausius šio pistoleto privalumus, į ką buvo atkreiptas dėmesys renkantis naują ginklą, ir kam pistoletas šiuolaikinėje karyboje naudojamas apskritai.

Kiekvienas straipsnis apie „Heckler&Koch SFP9-SF“ pasirinkimą sulaukia vieno komentaro - kodėl Lietuva neperka „Glock 17“? Juk tai - vienas populiariausių (jei ne pats populiariausias) modernių pistoletų pasaulyje.

„Glock 17“ pistoletai yra itin populiarus pasirinkimas tiek policijoje, tiek kariuomenėje. Šiuos ginklus naudoja įvairios pajėgos bent 48 šalyse (greičiausiai realus skaičius gerokai perkopia 50), jie taip pat yra labai populiarus pasirinkimas savigynai. Išvardinti visus „Glock 17“ privalumus galima tik pakankamai storoje knygoje. Bet jei trumpai - „Glock 17“ yra labai patikimas, labai tvirtas ir pakankamai lengvas ginklas.

Ir Lietuvos kariai tai žino - šie pistoletai tebėra naudojami. Problema ta, kad dabar turimi pistoletai sensta ir norint išlaikyti patikimumą reikia keisti juos visus kartu. Naudojimui tinkami „Glock 17“ bus laikomi atsargai, o nauji SFP9-SF bus naudojami iš karto. Pastarasis vokiškas pistoletas buvo pasirinktas iš 13 kandidatų, bet ar tarp jų buvo „Glock 17“?

 

 

Gynybos resursų agentūra prie KAM mums pateikė tokius atsakymus:

Kuo nauji HK SFP9-SF pistoletai yra pranašesni už „Glock 17“? Ar pastarasis pistoletas buvo tarp tų 13 bandytų modelių? Tai yra pigesnis, bet kartu ir žymiai senesnio dizaino ginklas - kuo SFP9-SF yra modernesnis?

Viešo pirkimo konkursui „Glock“ pateikė kitus, labiau atitinkančius techninių specifikacijų  reikalavimus savo modelius (ne „Glock 17“). Konkrečiame pirkime HK SFP9-SF labiau už kitus dalyvius atitiko kainos, kokybės ir patikimumo kriterijus. Jeigu vertintume V generacijos „Glock 17“ pistoletus, jų kainos, lyginant su  SFP9-SF pistoletais, yra panašios. SFP9-SF išsiskiria savo ergonomiškumu ir patikimu veikimu ginklui užsiteršus.

 

„Glock 17“ yra pirmasis kompanijos pistoletas, sukurtas 1979-1982 metais Austrijos pajėgoms. Polimerinis nailono pagrindo rėmas suteikia šiam pistoletui geresnę apsaugą nuo smūgių ir tuo pačiu sumažina ginklo svorį. Nors dabar gaminami jau penktosios kartos „Glock 17“ pistoletai, negalima paneigti fakto, kad šis ginklas buvo pristatytas prieš beveik 40 metų. Kita vertus, „Glock 17“ populiarumas nemažėja - Prancūzija neseniai savo kariams išrinko būtent šiuos pistoletus.

 

 

Dabar „Glock“ gamoje yra ir kitų pistoletų, kurie yra šiek tiek susiję su „Glock 17“, bet yra vadinami kitais vardais. Bent vienas iš jų dalyvavo ir šiame konkurse, tačiau itin modernus (gaminamas nuo 2014 metų) juos tiesiog nurungė savo patikimumu, ergonomika ir kitais privalumais.

Daug kas spėja, jog „Glock 17“ yra pigesnis nei „Heckler&Koch SFP9-SF“. Tai nebūtinai yra tiesa - šių pistoletų kainos yra labai panašios. Kariuomenei pritaikyti penktos kartos G17 kainuotų iš esmės tiek pat, kiek ir SFP9-SF, kuriuos Lietuva ir išsirinko. Tiesa, pirkimas yra tik dalis to kainos klausimo.

Pranešime spaudai teigiama, kad sutarties suma (1,57 mln eurų) apima ne tik ginklų pirkimą, bet ir personalo mokymo eksploatuoti naujai gautą ginkluotę. Kas organizuos tuos mokymus?

Mokymai bus organizuojami sutartyje numatytomis sąlygomis. Ginklų remontininkams bus organizuojamas kursas gamykloje, o vartotojams Lietuvoje.

Ar HK SFP9-SF pistoletais sunku išmokti naudotis?

Pistoleto SFP9-SF naudojimas išskirtinių žinių ir įgūdžių nereikalauja.

Ar kariams, kurie treniravosi šaudyti „Glock 17“ ar kitais dabar naudojamais pistoletais, bus sunku prisitaikyti prie naujo ginklo?

 

Karys, kuris yra apmokytas naudotis kitais pistoletų modeliais, be didelių pastangų gebės naudotis ir SFP9-SF.

„Glock 17“ jau yra naudojamas, tai jam mokymų nebūtų reikėję?

Apmokymai daugiau aktualūs ginklų remontininkams, vartotojo mokymus galima įvardinti tik kaip supažindinimą su nauju ginklu.

 

Taigi, kainos argumentas tiesiog nėra toks svarbus, kaip daugelis žmonių manė. Jau nekalbant apie tai, kad visas šis klausimas apskritai yra nereikšmingas, nes „Glock 17“ net nedalyvavo konkurse.

„Heckler&Koch SFP9-SF“ yra patikimas, kokybiškas ir patogus ginklas, kuris turėtų labai sklandžiai įsilieti į Lietuvos arsenalą. Jį kaip labai patogų ginklą vertina ir kairiarankiai, ir dešiniarankiai. 17 šovinių dėtuvės yra pakankamai talpios ir per daug neapsunkina ginklo. Nors visada bus tokių, kurie sakys „O kodėl nebuvo pasirinktas...“, tiesa yra ta, kad SFP9-SF yra geras pistoletas ir gamintojas stengsis pasinaudoti šia proga pasirodyti ir kitoms NATO šalims. Todėl galime tik džiaugtis, kad Lietuva perka kokybiškus pistoletus, ir tikėtis, kad ateityje bus išlaikytas toks aukštas standartas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(37)
(22)
(15)

Komentarai (2)