Išduotas leidimas pradėti Baltarusijos AE 1-ojo energijos bloko energetinį paleidimą: ką tai reiškia ir kas bus toliau

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Benediktas 2020-10-26 12:57
Paleis elektrinę ir darbuotojai išeis į lauką streikuot.
HardAxe 2020-10-26 15:19
nu ok, įrodėt, kad galit paleisti atominę. Šaunuoliai. Dabar galit išjungt ir eit toliau vidaus reikalų tvarkyt
manciukaz 2020-10-26 21:07
Gaila , kad mes uzdarem savo AE, butume tiekejai, o dabar esam pirkejai ir mokesim kiek pasakys..
SaMaras 2020-10-26 21:15
Na būtumėm buvę tiekėjai.. gal net iki dabar kažkur... o tada pasidarytumėm uždarinėtojai.. ir uždarinėtume visi ilgai ir nuobodžiai brangiai mokėdami už elektrą..
who 2020-10-26 21:41
Gal kas prisimena laikus, kai IAE pardavinėjo Baltarusiams elektrą pusvelčiui. Nežinau kuri valdžia sudarė tokį deal, argumentas buvo - geriau parduoti už centus, nei kad nutekinti perviršį į žemę.
SaMaras 2020-10-26 21:43
buvo ir toks variantas, kad pardavinėjom pigiau už savikainą..
vazzy 2020-10-26 22:04
aš nesuprantu ko čia nesuprasti, tokia jau AE dalia, turi gaminti pastoviai elektrą, reikia tau jos ar ne, įsivaizduok, kad suki 80% pajėgumo sekmad 3 nakties, kur dėt tą elektrą? duodi betkam kas ją paims ir dar gerai, kad centą kokį pasiimt gausi. lygiai tą patį galvos skausmą dabar turės baltarusija, kur dėt tą elektą naktį, rusams jos tikrai nereikės už rinkos kainą, patys neturi kur dėti, prasidėjo kažkokie tai projektai, kur per prievartą liepia susidėti elektrinį šildymą žmonėms. jau nekalbu, kad ateities kartoms ją reikės uždarinėti.
SaMaras 2020-10-26 22:31
šitą tai aš pilnai suprantu, kad geriau parduot žemiau savikainos, negu vistiek gaminti ir tada savikaina parduotos kwh gautųsi dar didesnė.. dėl ko ir nesu atominės šalininkas (nesakau, kad totalus blogis, bet ne mūsų dydžio ekonomikai tokie reikalai) Aš būčiau visai už, jai baltarusiai susitvarkytų ten savo tą AE, kad niekam nekiltų klausimų dėl jos saugumo ir kad mes ten ramiai pirktume pigią elektrą ir nematytume bėdos...
immortallt 2020-10-26 23:32
Šiaip dar būdavo ir kai primokėdavom baltarusams už elektrą. Elektra vartotojams buvo pigi, nes perdavimo ir paskirstymo tinklą finansavo iš biudžeto, ne iš elektros tarifo. Atominės remontams, uždarymui nekaupė, draudimo nebuvo. Kitas dalykas, baltarusių elektros savikaina geriausiu atveju bus 50€/MWh, patys rašė berods 60€/MWh, tai žinokit vidutinė rinkos kaina 52€/MWh buvo gal tik vienus metus, kai buvo sausra ir karšta vasara. Dabar rinkos kaina gal 32€/MWh, o ateityje karšta vasara nereikš didesnės elektros paklausos, nes saulės elementų kiekis auga. Dar įdomiau tai, kad 2025 metais baltarusiai neturės techniniu galimybių tiekti elektrą Baltijos šalims. Ramiai pirktume elektrą... Na nebent jie ją stipriai subsidijuos iš biudžeto Ai, dar prikolas, jei dar tęsis hidrologinė sausra, tai po poros metų nebebus Neryje pakankamai vandens aušinti, nes ten kur stovi atominė, vandens debetas kažkas apie 3,5 k kubų per sekundę, Vilniuje berods apie 40 k kubų, o Astravui reikia berods bent 1,5 k kubų. Jei Neryje debetas jiems krenta iki 2 k kubų, jie turės gesinti atominę, nes pradės vandens trūkti aušinimui. Ir jei gerai prisimenu, vandenį jie pils ant aušyklių ir garins, negrąžins į upę.
AAA000 2020-10-27 00:10
as tai nesuprantu, kodel pvz tu nesupranti, kad galima su ta naktine elektra pvz sildyt visus Lietuvos miestus. kodel reikia pirkt kura ir sildyt uz 35-38 lt centus, kai galima sildyt elekta uz tuos 8 lt savikainos centus ar kiek. o dabar stumde po 4 lt centus baltarusiams, ar kiek ten nuostolis 31 centas maziausiai. ir taip virs 20-30 metu. kasmet milijardai isplaukia is salies... baltarusiai isvis issikalineja. o mes AE "pasauliniai gigantai" - turim galingiausia bloka kodel tu sito nesupranti? nu ten buvo tipo "dotacija" silumai. 9% ar kiek... nulupa 90% priverstinio sildmo mokescio ir 9% "padotuoja" sedevrine dotacija... cia Lietuvos pjudymas - ypac kai kaimieciams aiskina - va miestieciai 9% lengvata gauna, o jus nuo malku - NEEE jumis apknisa
AAA000 2020-10-27 00:32
taigi pasistate nauja baseina ant Nemuno. pasistatys nauja ir ant Neries. tavo Vilnius smirdes del apnuogintu pakranciu, del to kad kaups i baseina. ir nuseks Neris. nuleidines is baseino ir tiek. o tu smarve uostysi. dziaugiasi jis cia matai siaip jie turi galimybe pareguliuot debeta, nes ten netoli Minsko yra baseinas.
vk_ 2020-10-27 09:20
Baltarusijos AE buvo suplanuota, kai gamtinės dujos kainavo 400 USD už 1000 kub. metrų ar kokį ten kiekį. Dabar dujos atpigusios iki 125 USD. Jei prie 400 USD kainos elektros gamyba AE būtų atsipirkusi ir nešusi žymų pelną, tai esant dabartinei dujų ir elektros kainai nebeatsiperka. Galite patys paskaičiuoti atsiperkamumą, kaip pradinius duomenis siūlau priimti nuolatinę 2000 MW galią (du blokai nepilna galia), 40 eur/MW rinkos kainą, 11 mljrd. USD paskolą už 3,3% palūkanų, kurią turi grąžinti per 15 metų. Praktiškai pajamų nelabai užtenka vien tik palūkanų ir paskolos mokėjimams, jau nekalbant apie kitką.
immortallt 2020-10-27 10:31
Na dar reikėtų nepamiršti, kad elektros kainaa, kuo toliau, tuo mažiau lemiama dujų kainos. Jei elgsis protingai, tą atominė greitu laiku išjungs net rimtai nepradėję operuoti. AAA toliau demonstruoja savo neišmanymą, Neris prie Astravo debetas yra daugiau nei 10 kartų mažesnis, nei Lietuvoje. Net jei prie Astravo surinks visą vandenį, pas mus sumažėjimas tik neženkliai pasijaus. Ir baseinas gelbės neilgą laiką. Hidrologinė sausra - tai jau kelių metų reikalas, ne poros savaičių. Šildyti grynai elektra - viskas taip paprasta... Pirmiausia būtų reikėję investicijų, įrengti elektrinius boilerius, tada elektros kabelius naujus atvesti. Investicijos šimtų milijonų eilės, o tuo metu pinigų nebuvo niekam. Antra, net ir tada, ne žiemą, nebūtų kur tiek šilumos dėti naktį, ypač vasarą, kai tos šilumos poreikis minimalus. Temp kelti aukštai negali, nes pradės vamzdynas šaibom eiti nuo slėgio.
vk_ 2020-10-27 10:57
Lygtai AE išjungimas padėtų išspręsti kažkokias problemas. Juk išjungus AE 11 mljrd. USD skola Rusijai liks ir ją kažkaip reiks grąžinti. Kitas dalykas, kad iš naujo svarstant tokį projektą dabar nebevertėtų jo statyti. Elektros iš AE savikaina didelė būtent dėl tokių paskolų ir ypač jų palūkanų. Kita dalis nėra brangi. Tad manau ir prognozuoju, kad kelis artimiausius metus AE tikrai dirbs ir bus visaip bandoma parduoti kuo daugiau jos pagamintos elektros. Kas kalbate apie hidrologines sausras ir debitą Astravo AE, tai manau, kad darote vieną klaidą. Astravo AE aušinimas vyks per aušinimo bokštus, todėl ten bus uždara aušinimo grandinė, į kurią bus po truputį įliejama naujo vandens ir išpilama seno (kad druskingumas neaugtų). Todėl jūsų minėti skaičiai galbūt gali atitikti uždaros grandinės debitą, bet šviežio vandens iš upės papildymui tikrai reiks daug mažiau.
who 2020-10-27 15:52
Jei viskas taip atpigo, kodėl galutiniai vartotojai moka beveik tą patį kaip anksčiau?
Benediktas 2020-10-27 16:17
Aišku tik viena, kad elektros poreikis pasaulyje didės dėl elektromobilių. Ar nėra AE pigiausias šaltinis, įskaičiuojant jos pasatymo ir uždarymo kaštus?
immortallt 2020-10-27 17:57
vk_, jei veiklos kaštų atominė nedengs, tai jos operavimas generuos daugiau nuostolių, nei pajamų. Taip kad ne tik skolą išmokėti reikės, bet dar ir veiklą subsidijuoti. Who, niekas niekada nekreipia dėmesį kai atpinga kažkas 30%, bet visi vaidina pasaulio pabaigą, jei pabrangsta 5%. Už šildymą moka 50% pigiau (na čia biokuras sužaidė), už dujas tiksliai nesekiau, bet apie trečdaliu. Elektros gamyba atpigo, bet infrastruktūriniai projektai padidino kainą. All in all, elektros kaina santykinai su pajamom išlieka pigi. Prieš aną krizę elektra tiek pat beveik nominaliai kainavo. Kas dėl elektros trūkumo, kai įsigalės elektromobiliai, tai kai visi visi automobiliai pataps elektriniai, reikės ne daugiau nei trečdaliu daugiau elektros. Tai įvyks geriausiu atveju kokiais 2040-2050 metais. Atominės pasaulyje dabar pagamina 10% elektros ir iki to laiko bus max kokie 7%. Tuo tarpu atsinuajinančios augimo tempai auga sparčiai, tad nebus jokios problemos apsirūpinti elektra bendrai, na nebent kur nors kokios kišenės susiformuos, kur paspartins elektromobilių diegimą. Bet lygiaigrečiai diegiami ir efektyvesni elektros naudojimo būdai.
vazzy 2020-10-27 19:13
nuo elektros kainos pačios elektros pagaminimas tėra tik 4 ct, kiti 8 ar kiek ten yra tinklų išlaikymas ir priežiūra ir šita dedamoji niekada nepigs nes darbuotojams algas reikia mokyti ir didinti, tinklą reikia pastoviai atnaujinti ir modernizuoti.
iPienius 2020-10-27 21:26
ateitis yra atsinaujinantiems istekliams ir elektros baterijoms. tinklo elektrai saugoti yra idomiu ideju ir tai nera licio ar kitos chemines baterijos. mano viena megstamiausiu yra mehcaniniu principu veikianti: tai yra grezinys pvz 100m gylio, kuriame yra svoris ir tas svoris, kai yra elektors perteklius, keliamas i virsu, o kai reikia elektros, tai jis leidziamas zemyn isnaudojant zemes traukos jega.
SaMaras 2020-10-28 16:54
vau kaip gerai sugalvojai Kokio dydžio tas gręžinys, kokio dydžio tas svoris ir kiek elektros sugeneruos (ok, nuostolių galime neskaičiuoti) pasaulyje tai vietoj svorio įprastai naudoja vandenį jei ką..