Pilnas daugiabučio namo šilumos punkto automatizavimo projektas: nuo ko pradėti ir kaip viską įrengti - praktinė klaipėdiečių patirtis, principinė schema ir gauti rezultatai  (4)

Prasidėjus šildymo sezonui, daugeliui žmonių gyvenančių daugiabučiuose namuose, vienas iš aktualiausių klausimų yra: kiek mokėsime už šilumą? Šio klausimo aktualumą lemia ne tik didelės gyventojų dalies vis dar gan kyklios pajamos (didžioji jų dalis tenka tik būtiniesiems poreikiams tokiems kaip valgymas, apsirengimas ir t.t. tenkinti), tačiau ir psichologinės (kai lauke gan šilta namuose, radiatoriai yra vėsūs). Tas sukelia dalies gyventojų nepagrįstą nerimą – radiatoriai daugiabučio butuose vėsūs (kadangi daugiabučiame name yra įdiegta nepriklausoma šildymo sistema), tačiau gyventojų galvose kirba mintys, jog gyventojai mokės už šildymą tiek pat kiek ir esant karštiems radiatoriams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Daugiabučio namo šilumos punkte ant paduodamų (grįžtančių) į (iš) namo šilumos vamzdžių stovi šilumos apskaitos prietaisai (šilumos skaitikliai). Šilumos skaitiklis fiksuoja atitekančio ir ištekančio iš namo termofikato temperatūrą, taip pat pratekėjusį per šildymo kontūrą kiekį, pagal tai išskaičiuojama daugiabučio namo suvartota šiluma.

Šilumos skaitiklio rodmenis nurašinėja žmogus (šilumos ūkio prižiūrėtojas) daugiabučio namo šilumos punkte. Būtent pagal šio žmogaus nurašytus mėnesio galo rodmenis šilumos tiekėjas išrašinėja sąskaitas už šildymą visiems daugiabučių butų savininkams.

Pagal galiojančius norminius teisės aktus, už šilumos prietaisų pastatymą ir priežiūrą yra atsakingas šilumos tiekėjas – dažniausiai šilumos tinklus prižiūrintis monopolininkas. Konkrečiu mano atveju tai – AB „Klaipėdos energija“. Prieš keletą metų ši bendrovė vykdė daugumą daugiabučių namų Klaipėdos mieste šilumos skaitiklių nuotolinį nuskaitymo įdiegimą. Projektas pasiekė ir mano daugiabutį namą (Statybininkų pr. 8, Klaipėda). Tuomet grįžęs iš komandiruotės Vokietijoje savo daugiabučio šilumos punkte radau savavališkai sumontuotą elektros skydelį, prijungtą prie daugiabučio namo bendrijos vidinio elektros tinklo (pajungimas su niekuo nebuvo derintas, na, bala nematė, ne tai svarbiausia). Susisiekiau su AB „Klaipėdos energija“ ir iš atsakingų asmenų už prietaisų nuskaitymą paprašiau, jog aš kaip savo daugiabučio namo šilumos ūkio prižiūrėtojas norėčiau gauti nuskaitomus savo daugiabučio namo šilumos skaitiklio duomenis. Atsakymas mane nustebino – monopolininko atstovas pareiškė, jog neduos daugiabučio namo savininkų bendrijai (daugiabučio namo administratoriui kartu ir atestuotam šio daugiabučio namo šilumos ūkio prižiūrėtojui) daugiabučiame name sumontuoto šilumos skaitiklio nuskaitytų rodmenų.

 

Duomenų pasidalijimas yra visai ne techninė problema, labiau ilgamečio susiformavusio monopolininko požiūrio į šilumos vartotojus problema.

Liaudies išmintis byloja, kad jei Mahometas neina pas kalną, kalnas gali ateiti pas Mahometą. Taigi, jei negali nuotoliniu būdu nusiskaityti esamo šilumos apskaitos prietaiso, visada gali pasistatyti atskirą (nuosavą) šilumos skaitiklį.

Tam tereikia:

  1. Nusipirkti šilumos apskaitos skaitiklį.
  2. Nusipjauti savo šilumos punkto vamzdyno dalį ir prie jo privirinti šilumos apskaitos prietaiso debitomatį.
  3. Pasistatyti savo šilumos punkto nuskaitymo automatiką ir ją suprogramuoti.

Kaip bepasirodytų keista, tai buvo daug paprasčiau ir greičiau nei kartu susėsti su vieninteliu šilumos tiekėju ir susitarti.

 

Taigi kelios dienos intensyvaus darbo  ir galima pasidžiaugti pirmaisiais rezultatais – automatikos valdymo spinta surinkta ir sumontuota. Šilumos skaitiklis pastatytas.

Beliko smulkmenos išvesti šilumos suvartojimo duomenis gyventojams suprantama forma. Kadangi bendrija turi savo internetinį puslapį https://www.statybininku8.lt/ nuskaitytus šilumos skaitiklio duomenis gyvai išves į jį.

Mūsų bendrijos tinklapis sukasi ant dedikuoto kompiuterio (PC), todėl nuskaitytus  duomenis kaupsime, jame esančiose duomenų bazėse. Tam puikiai tiks nemokama MySQL duomenų bazių programinė įranga. Visi nuskaityti duomenys pirma bus įrašomi į duomenų bazes. Vėliau tinklapis paims reikiamą informaciją iš reliacinių duomenų bazių.

Visą vykstantį procesą galima būtų pavaizduoti taip:

Valdiklis Modbus RTU protokolu nuskaito šilumos skaitiklio rodmenis. Kompiuteris periodiškai apklausia šilumos skaitiklį, bei šilumos reguliavimo valdiklį Danfoss ECL 310. Iš šilumos apskaitos prietaiso paimami tokie duomenys:

  • namo sunaudota suminė šiluminė energija;
  • momentinė suvartojama energija;
  • pratekantis momentinis termofikato kiekis;
  • pratekėjęs suminis termofikato kiekis;
  • paduodama šilumos tiekėjo termofikato temperatūra;
  • grąžinama šilumos tiekėjui termofikato temperatūra;
  • šilumos skaitiklio darbo valandos;

Iš namo šilumos valdiklio gaunami duomenys:

  • Esama lauko oro temperatūra;
  • Esama paduodamo termofikato į radiatorius temperatūra;
  • Grįžtama iš radiatorių termofikato temperatūra;
  • Esama karšto vandens temperatūra;
  • Nustatyta butų šilumos temperatūra;

 

Taip pat iš Sneider Modicon valdiklio paimami tokie duomenys

  • Šilumos tiekėjo paduodamo termofikato slėgis;
  • Šilumos tiekėjui grąžinamo termofikato slėgis;
  • Vidinio paduodamo į šildymo kontūrą slėgis;
  • Vidinio paduodamo į šildymo kontūrą slėgis;
  • Vidinio grįžtamo iš šildymo sistemos slėgis;
  • Vandentiekio paduodamo geriamojo vandens slėgis;
  • Suvartoto karšto vandens duomenys;
  • Termofikato papildymo skaitiklio duomenys;

Taigi gaunami duomenys yra įrašomi į duomenų bazes, vėliau atvaizduojami tinklapio lankytojams.

Šilumos tiekėjas šildymo sąskaitą išrašo kas mėnesį. Daugiabučio namo bendrija būsimą (esamą) šildymo sąskaitą gali pateikti perskaičiuotą kas minutę. Tam tereikia žinoti kiek šilumos suvartojo namas per einamąjį mėnesį, taip pat kiek buvo suvartota name  karšto vandens. Visa kita matematinių operacijų rezultatas. Gyventojai matydamas, realiu laiku suformuotas šildymo išlaidas, jaučiasi daug ramesni ir užtikrintesni.

Taip pat atsirado galimybė praktiškai pasižiūrėti, kiek realiai energijos namas sutaupo, daugiabučiui namui pereinant iš komforto režimo (nuo 5 val. ryto iki 23 val.) į taupymo režimą (nuo 23val. iki 5val.). Duotu laikotarpiu komforto temperatūra buvo nustatyta 21,3°C, energijos taupymo režimu 18°C.

 

Raudona kreive yra vaizduojama, energija sunaudota karštam vandeniui paruošti, žalia energija gyvatukams pašildyti (nustatyta pagal šilumos skaičiavimo metodą Nr. 7), žydra energija tenkanti šildymui, gelsva bendra namo suvartota valandinė energija kilovatais.

Kitas ne ką mažiau  svarbus aspektas yra norminių teisės aktų nustatyta prievolė šilumos ūkio prižiūrėtojui atlikti nurodytus veiksmus. Vienas iš jų yra „Pastato šilumos punkto, šildymo ir karšto vandens sistemų priežiūros žurnalo” pildymas (dar vienas sovietmečio mentaliteto perkėlimas į galiojančius LR norminius teisės aktus).

Taigi keletas programinio kodo eilučių ir žurnalas yra užpildomas automatiškai.

Beliko internete patalpinti užpildyto šiluminio punkto parametrų žurnalo nuorodą, jog Valstybinė energetikos tarnyba galėtų tikrinti dokumentus kas parą (o ne kas penkerius metus, kaip yra dabar) tuomet visi atitinkamos tarnybos vyriausieji specialistai turės darbo, o valstybė galės priimti daugiau specialistų į valstybės tarnybą (galėsime sumažinti bendrą nedarbo lygį Lietuvoje).

Jei turit klausimų, mielai Jums į juos atsakysiu. Antanas Paulauskas, e-mail: Antanas1981@gmail.com; tel. +37064879972.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Antanas Paulauskas
(19)
(2)
(17)

Komentarai (4)