Perversmas pramonėje? Itin kompaktiška 3D spausdintuvo galva CNC stakles pavers hibridinėmis mašinomis  ()

Jūs tikriausiai žinote, kas yra CNC staklės - tai kompiuterizuotas pjovimo įrankis, kuris iš didesnių medžiagos gabalų tiksliai išfrezuoja įvairius objektus. Jūs taip pat žinote ir kas yra 3D spausdintuvas - kompiuterizuotas įrankis, iš įvairių medžiagų galintis išlieti įvairius objektus. Bet ar žinote, kad jau yra ir hibridinių mašinų, kurios atlieka ir CNC staklių, ir 3D spausdintuvų darbą?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tos mašinos, žinoma, nėra skirtos mėgėjams - artimiausiu metu toks daiktas nestovės ant jūsų stalo. Tai - pramoninė įranga, kainuojanti milijonus eurų. Tokia brangi ji, nes ji gali savarankiškai greitai pagaminti unikalias įprastai metalines detales.

3D spausdintuvais pagaminti metaliniai daiktai įprastai pasižymi šiurkščių paviršiumi, kuris, beje, gali būti ir nepakankamai tikslus. Tikslumą ir paviršiaus lygumą galima pagerinti pasirinkus aukštesnę spausdinimo rezoliuciją - kuo plonesnis metalo sluoksnis yra liejamas, tuo geresnis bus galutinis rezultatas. Tačiau čia yra problema - aukštos rezoliucijos spausdintuvai yra ir labai brangūs, ir labai lėti.

Ir čia į pagalbą ateina dar brangesnės, bet šiek tiek greitesnės hibridinės staklės, kurios gali gaminti preciziškai tikslius objektus. Spausdintuvo galva išlieja norimą daiktą, o tuomet ta pati mašina kaip CNC staklės apdoroja jo paviršių. Tokios hibridinės staklės gali būti naudojamos ir tiesiog tausojant medžiagas. Pavyzdžiui, jei norima detalė tik per plauką netelpa turimame titano bloke, tą trūkstamą likutį galima atspausdinti. Hibridinės staklės taip pat praverčia ir taisant įvairias unikalias detales. Pavyzdžiui, perskilusi metalinė detalė gali būti išfrezuojama, o tada užpildoma nauju tvirtesniu metalu.

 

Ir tai dar ne viskas  - tokių hibridinių 3D/CNC staklių galimybes riboja tik naudotojų fantazija. Tų naudotojų, aišku, nėra daug - tokias stakles rastumėte kai kuriose automobilių, lėktuvų, raketų ir net ginklų gamyklose. Daugelis mažesnių įmonių, kurios rastų, kur panaudoti tokią įrangą, jos tiesiog neįperka.

Ir čia sprendimą siūlo ispanų kompanija „Meltio“. Metalo 3D spausdintuvų gamintojas sugebėjo taip sumažinti savo spausdintuvo galvą, kad dabar ją galima montuoti ant pramoninių CNC staklių ar robotų. Ši sistema, kainuojanti apie 90 tūkstančius eurų, ne tik leidžia greitai iš turimų įrankių kurti hibridines stakles, bet ir suteikia lankstumo. Pavyzdžiui, ant robotinės rankos sumontuota „Meltio Engine“ spausdinimo galva leidžia dirbti kur kas didesniame plote nei daugelis 3D spausdintuvų.

„Meltio Engine“ pristatymas ir daugiau detalių:

 

„Meltio Engine“ - tai 6 lazerių sistema, lydanti ir liejanti metalo miltelius ir vielą. Šiuo metu šis įrankis gali gaminti titanines, „Inconel“ ir nerūdijančio plieno dalis, tačiau ateityje galės lieti ir varį, aliuminį, molibdeną, volframą, auksą ir kitus metalus bei lydinius. „Meltio“ kartu siūlo ir programinę įrangą. Kai „Meltio Engine“ veiks kaip hibridinės 3D spausdintuvo-CNC frezavimo staklių sistemos dalis, ta programinė įranga nuspręs, kurią gamybos proceso dalį reikia patikėti kuriam įrankiui. Sistema yra valdoma ir stebina didelio liečiamo ekrano pagalba.

Galbūt ši naujiena jums nekelia susižavėjimo, tačiau tai - iš tikrųjų didelis pasiekimas. Šis 90 tūkstančių eurų vertės daiktas padės pramonės įmonėms sutaupyti milijonus. Kartu jis pavers šią technologiją labiau prieinama ir kur kas lankstesne.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(8)
(1)
(7)

Komentarai ()