Skandalingieji „Boeing 737 MAX“ vėl ore: atliktas pirmasis skrydis po 20 mėnesių pertraukos  (1)

Praėjo beveik 2 metai po Etiopijoje įvykusios tragiškos nelaimės, nusinešusios 157 gyvybes, ir pasaulyje nutupdžiusi visus „Boeing 737 MAX“ lėktuvus. Po to buvo atskleisti skandalingi įmonės saugumo protokolų nepaisymo faktai nulėmę net dvi dideles aviakatastrofas. Šią savaitę atnaujinti lėktuvai pradėjo grįžti į darbus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmasis skrydis su keleiviais buvo atliktas trečiadienį Brazilijoje. Aviakompanijos „GOL“ skrydis iš San Paulo į Porto Alegrę sulaukė didelio žiniasklaidos dėmesio. Įmonė tapo pirmąja pasaulyje gražinusi šio modelio lėktuvus į aktyvią tarnybą.

Kaip buvo galima tikėtis, skandalinga lėktuvo praeitis paliko savo žymes. Nepaisant didelio „Boeing“ darbo peržiūrint valdymo ir procedūrų atlikimo procesus tiek iš žmogiškosios tiek iš kompiuterio atliekamų veiksmų, visuotinė pasitikėjimą saugumu dar reiks atgauti.

Brazilijos žurnalistai prieš skrydį pakalbino keletą keleivių turėjusių skristi šiuo neįprastu reisu. Daugelis jų nebuvo atkreipę dėmesio kokiu lėktuvu jie skris. Tik iš oro uoste pasirodžiusių žurnalistų sužinojo nors informacija apie skrydį vykdysiantį lėktuvą visada spausdinama ant bilietų.

 

Keleivė Lucelyn Jockyman sakė: „Aš buvau susirūpinusi, tačiau mano vyras yra pilotas. Kai jo paklausiau, jis atsakė, kad nėra ko jaudintis.“ Juokaudama prieš skrydį savo motinai išsiuntė šmaikščią SMS žinutę: „Jei kas atsitiks, prižiūrėk mano šunis“, rašo Chicagotribune.com.

Įmonės viceprezidentą Celso Ferrer cituojanti BBC rašo, kad jie pasitiki milžinišku „Boeing“ kartu su saugumo inspektoriais nuveiktu darbu. Anot jo, net 20 mėnesių trukusi patikra buvo viena detaliausių aviacijos istorijoje. Žmonės neturėtų nerimauti dėl skrydžių saugumo.

Vis tik jei nerimo bus, įmonė žada visus ateinančius metus neprašyti papildomo mokesčio keičiantiems maršrutą ar skrydžio laiką, jei pastarasis turėtų būti vykdomas „737 MAX“ lėktuvu, bet keleivis nenorėtų į jį lipti.

 

Įmonė šiuo metu savo lėktuvų parke turi 7 tokius lėktuvus, dar – 93 užsakyti. „Gol“ yra vienintelė Brazilijos aviakompanija turinti „MAX“ kartos lėktuvus. Nuo gruodžio 18 d. orlaiviai pradės skraidys bent kuriame iš 27 vykdomų skrydžių šalies viduje.

Brazilija yra pirmoji šalis atšaukusi draudimą vykdyti komercinius skrydžius naudojant „Boeing 737 MAX“ lėktuvą. Sprendimas buvo priimtas dar lapkričio mėnesį. Be Brazilijos šiuo metu draudimą atšaukusios tik JAV. „American Airlines“ savo pirmąjį skrydį atnaujintu orlaiviu turėtų atlikti gruodžio 29 d.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
Autoriai: Arnas Mulokas
(9)
(0)
(9)

Komentarai (1)