Skandalinga: garsi Kinijos kompanija siūlė programinę įrangą, galinčią identifikuoti etninę uigūrų mažumą  (3)

Kinijos technologijų milžinė „Alibaba“ siūlė veidų atpažinimo programinę įrangą, leidžiančia vartotojams identifikuoti uigūrų etninės mažumos narius, pranešė JAV laikraštis „The New York Times“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Alibaba“ tapo dar viena kinų kompanija, prisidėjusia prie prieštaringai vertinamo šalies elgesio su šia mažuma, kurios dauguma narių yra musulmonai.

„Alibaba“ interneto svetainėje jos debesų kompiuterijos verslui buvo rodoma, kaip klientai gali naudotis šia programine įranga uigūrų ir kitų etninių mažumų veido bruožams aptikti atvaizduose ir filmuotoje medžiagoje, rašė „The New York Times“.

Šie nurodymai, kuriuos „Alibaba“ vėliau pašalino, pasirodė interneto puslapiuose, kuriuos matė JAV įsikūrusi sekimo tyrimų firma IPVM, informavusi laikraštį.

„Alibaba“ kol kas neatsakė į naujienų agentūros AFP prašymą pakomentuoti, bet straipsnyje sakoma, kad ši funkcija buvo tik testuojama.

Praėjusią savaitę IPVM paskelbė, kad Kinijos telekomunikacijų kompanija „Huawei“ dalyvavo testuojant veidų atpažinimo programinę įrangą, kuri galėtų siųsti įspėjimus policijai atpažinusi uigūrų veidus.

 

„Huawei“ šiuos pranešimus paneigė.

Tačiau po dviejų dienų ispanų futbolo klube „Barcelona“ žaidžiantis Antoine'as Griezmannas paskelbė, kad dėl minėto pranešimo nutraukia reklamos sutartį su „Huawei“.

Kinija sulaukia griežtos tarptautinės kritikos dėl savo politikos Sindziange, kur, žmogaus teisių gynimo grupių teigimu, iki milijono uigūrų ir kitų mažumų, daugiausia musulmoniškų, atstovų yra laikomi internuotųjų asmenų stovyklose.

Pekinas iš pradžių neigė tokių stovyklų egzistavimą, bet dabar jas vadina profesinio rengimo centrais, skirtais kovai su musulmonų radikalizmo ir separatizmo tendencijomis. Anot oficialiojo Pekino, žmonės čia mokosi savanoriškai ir įgyja geresnes įsidarbinimo galimybes.

 

Išlaidos sekimui Sindziange pastaraisiais metais labai išaugo. Priežastimi nurodant terorizmo prevenciją visoje provincijoje atsirado veidų ir akies rainelių atpažinimo įrenginių, DNR paėmimo įrangos, pasitelkiamas dirbtinis intelektas.

„Alibaba“ yra Kinijos didžiulio elektroninės prekybos sektoriaus lyderė ir išplėtė savo veiklą į debesų kompiuterijos, fizinių parduotuvių, pristatymo paslaugų sritis, taip pat plečiasi užsienyje.

Tačiau užsienio šalys vis atidžiau vertina šią ir kitas kinų technologijų kompanijas, įtariamas susimokymu su Kinijos valstybės saugumo aparatu.

Didėjant įtampai tarp JAV ir Kinijos, prezidento Donaldo Trumpo administracija įvedė virtinę sankcijų „Huawei“ ir užsiminė, kad darys spaudimą kitoms kompanijoms, tarp kurių gali būti ir „Alibaba“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(12)
(3)
(9)

Komentarai (3)