JAV kuria naujos kartos šautuvų stabilizavimo įrangą - veiks panašiai kaip jums pažįstamas prietaisas  ()

Kad ir koks patyręs būtų karys, mūšio lauke jo rankos vis tiek drebės. Ir ne tik dėl baimės, bet ir dėl nuovargio - juk ginklai yra pakankamai sunkūs. Tie nedideli rankų judesiai kenkia taiklumui, tačiau JAV Sausumo pajėgos jau bando paprastą prietaisą, kuris gali padėti įveikti šią problemą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

2019 metais JAV Sausumos pajėgos atšaukė projektą TALOS („Tactical Assault Light Operator Suit“), kuriame buvo bandoma sukurti vadinamąjį „Geležinio žmogaus“ kostiumą. Be kitų technologijų šis daiktas būtų turėjęs ir ginklo stabilizavimo bei taikymosi sistemą, kuri būtų padėjusi užtikrinti, kad kone kiekvienas paleistas šūvis bus taiklus. Dėl didelių projekto kaštų ir neaiškių tokių technologijų pritaikymo galimybių kare, TALOS buvo atšauktas. Tačiau kai kurios jo dalys dar gali būti naudojamos.

ACE („Aim Control Enhancer“) yra viena iš tokių dalių. Tai - labai kompaktiškas delne telpantis įrenginys, kuris padėtų nauliuoti nevalingų rankos judesių poveikį ginklo taiklumui. Automatiniai šautuvai vis dar yra gana sunkūs, o žmogaus raumenys sunkiai išlaiko stabilią padėtį. Tai neišvengiamai kenkia taiklumui, ypač jei vieną padėtį tenka laikyti ilgesnį laiką.

 

ACE - tai nedidelis stabilizuojantis blokas, tvirtinamas po ginklo vamzdžiu (ten, kur įprastai būtų ranka). Jis veikia labai panašiai kaip įvairūs kamerų stabilizatoriai, kokius tikriausiai esate matę, bet yra labai mažas. ACE nepadeda nusitaikyti ir neturi kitų tokių išmaniųjų funkcijų - jis tiesiog panaikina mažų rankos judesių poveikį ginklo padėčiai. Tas drebančios rankos judesių amortizavimas ne tik padės taiklumui, bet ir sumažins karių patiriamą nuovargį, nes jiems nebereikės patiems kovoti su tais neišvengiamais judesiais.

ACE veikimo demonstracija

 

JAV Sausumos pajėgos dar šią vasarą ims testuoti ACE sistemą. Prototipai yra pagaminti ir veikia puikiai, tačiau būtina įsitikinti, kad toks įrenginys nepakenktų ginklo ergonomikai ar kario efektyvumui. Toks įrenginys tiesiog privalo būti labai lengvas ir patikimas - jis negali virtsti tik papildomu svoriu ar svarbios ginklo dalies.

ACE galėtų būti naudojamas su dabartiniais ginklais (kaip M16) ir su tais automatiniais šautuvais, kurie juos pakeis. Šis įrenginys taip pat galėtų būti integruotas su kita įranga - automatiniais taikikliais, lazeriais ir žibintuvėliais

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(22)
(0)
(22)

Komentarai ()