154 mln. vertės Billo Gateso name įdiegta ne viena unikali technologija: išmaniojo namo ypatybės nustebins ir visko mačiusius (Video)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

HardAxe 2021-03-15 10:37
dauguma šių sprendimų buvo fantastika jų tuo metu kai statė namą, bet šiandien viskas tiek patobūlėjo, kad tai įperkama kasdienybė. Aišku google/amazon asistentai turi pagrindinį tikslą - melžti mūsų duomenis ir kažką mum parduoti, ko išvengė Bilas sumokėdamas premium kainą
conjurer 2021-03-15 12:02
puslapyje galima susirasti krūva elektronikos, kurie padarytų kažką artimo tam. PIR sensorius kainuoja kelis eurus, padeda aptikti judėjimą. Šviesų valdymą galima supaprastinti su reilėm, naudojant paprastas lemputes. Senas naudotas tabletas gali tapti dinaminiu šviesų perjungikliu/termostatu. Garsiakalbiai po tapetais irgi neatrodo sudėtinga, tiesiog keista. Kelios pigios ip kameros ir openCV serveris gali įgyvendinti žmonių atpažinimą ir sekimą namuose, pigiai.
kestutisz 2021-03-15 13:08
Kaip ir nieko ypatingai "išmanaus" neperskaičiau. Gal ten video verta žiūrėt? Buvo kažkada kolegos, prieš gal jau 15 metų dirbo prieš "išmanaus namo" projektų, kažką ten vis bandė sugalvot ką įrengti tokio, kad būtų "vau". Ir matau, kad nieko nuo to laiko nepajudėjo. Ekranai didesni, na kameros raiškesnės, bet realiai iš to naudos kiek? Kiek jau metų tokiem demo (dar be kinect'o berods buvo dar senesni) https://www.youtube.com/watch?v=V2hxaijuZ6w - va dar gal kur surprasčiau kai gyveni kokioj skylėj tai nors aplinką paimituoti gali, bet net ir tas vis dar tik vienam vartotojui... Na dar ok, atsirado tie pigūs kiniški moduliai esp32/esp8266, su jais jau kiekviena rozetė gali tapti "išmania", ir atsiranda - be na neina sugalvot, kam to gali reikėti :) Entuziatams kol konstruoja taip, pačiam visai įdomu pakrapštyti, bet kad to kažkam reiktų? Siurblys-robotas jau turbūt visiška automatizacijos viršūne :)
HardAxe 2021-03-15 14:46
Savadarbis valdymas balsu vis dar gana komplikuota. O visa kita - namie dabar turiu dvi lemputes, kurios valdomos ne per HomeAssistant/NodeRed. Stalinė lempa ir kažkokia augalinė virš vazono. Lempom pagrinde renkuosi ikea zigbee, tobulas kainos/kokybės santykis. Iki svarstyklių kelias dar tolimas, bet butas tai ne Bilo namas. Nespėtų termostatai paskui kiekvieną šokinėti Tą ir sakau, kad kai jis statėsi savo namą, tai buvo wow. Dabar tai besidominčio kasdienybė. Tos prabrangios profesionalios automatikos sistemos veikia geriau - jos tiesiog veikia. Bet aš nieko prieš kažką nuresetinti kas kelis mėnesius, turint omeny kiek pigiai viską gauni.
conjurer 2021-03-15 14:52
Labiau norėjau pasakyti kad galima išvengti korporacinių blakių naudojimo, ir vis tiek turėt išmanius namus. Net ir su garsu kažką galima sužaisti, bet taip daugiau darbo nei nusipirkti amazono blakę.
langas 2021-03-16 08:40
Sveiki, su išmaniais namais pradėjau jau prieš 5 metus prieš statant naują namą, sename "treniravausi" su keliais apšvietimo jungikliais atradau tada, kad geriausiai kainos požiūriu yra sonoff t1 ir dar daug kitų sonoff basic moduliukų. led apšvietimams pasidariau pats su esp8266 WLED valdymu viskas sujungta su home assistant kuris kuo toliau tuo lengviau valdomas (plius node red man gan neseniai buvo atradimas nes anksčiau pats rašydavau automatikos scriptus) vien tik iš apšvietimo pusės yra super ir nežinočiau kaip gyventi name kur reikia jungiklius junginėti pvz einant miegot išjungti šviesas. papildomai yra prijungta signalizacija (paradox) kas leidžia pasinaudoti jos davikliais ir lengvai automatizuoti kad ir to pačio apšvietimo įsijungimus ir t.t. dar naudoju xiaomi aqara keletą sensorių prijungtų per conbee2 (temperatūros, vidinių durių kelių, papildomi universalūs mygtukai) bendrai pasakysiu čia turi būti įdomu ir patikti nes kartais teks labai pasiknisti kai kas nors neveikia taip kaip nori. papildomai gerai apgalvoti kai naudoji daug devicu, pas mane pvz vien kurie jungiasi į wifi yra virš 70 šiuo metu ir reikia statyti kelis routerius nes vienas nebepaveža, ir t.t. su tuo pačiu Home Assistant galima ir paprasčiau daryti dabar, nebereikia sonoff nuflashinti kiekvieno į tasmota. turiu draugą kuris irgi nusižiūrėjo kaip patogu ir naujam name įsirengė viską, tik jis paprastai viską naudoja su native appsais susieta per amazon alexa kas dar durniau bendrai aš tik už automatika kai galima už protingą kainą pasidaryti o ne pvz daviklį pirkti už 100 eurų vieną, kai jis vienas nieko neduos. Dabar ateityje planuoju įtraukti shelly 3EM (elektros energijos skaitiklis) ir daugiau lauko įrengimų pajungti.
Šaras 2021-03-16 09:27
Jei naudojat zigbee tai labai rekomenduoju https://www.aqara.com/us/water_leak_sensor.html . Kartą jau išgelbėjo.
kukulis4 2021-03-16 10:52
O ka tokio idomesnio, naudingesnio esat pas save susikonstrave? As is tokiu tikrai naudingesniu smart feature'u turiu padares situs: 1. Rekuperatoriaus oro srauto padidinimas ijungus gartrauki (kad nevaakumuotu patalpos, ir garai/dumai lengvai eitu i gartrauki. 2. Apsauga nuo patalpos uzduminimo per zidini (jei zidinys uzkurtas, gartrauki leidzia ijungt tik tuo atveju, jeigu veikia rekuperatorius. Rekuperatoriui atsijungus, automatiskai isjungia ir gartrauki). Nes kitaip, ijungus gartrauki kartais dumai is zidinio eina i vidu, o ne per kamina. Dabar konstruoju mechanizma, kuris automatiskai vartys zaaliuzes pridengdamas saules sviesa is vakarines puses. Tik dar nesugalvojau ar geriau daryt pagal realu apsviestuma, ar geriau pagal saules pozicija.
HardAxe 2021-03-16 11:22
Aš daryčiau pagal apšvietimo sensorių ir kambario temperatūrą. Gyvenau nuomuojamam bute su elektriniais radiatoriais, tai turėjau radiatoriaus valdymą per šikną (servo varikliukas sukinėdavo), nes laidų liesti negalima buvo. Dabar normalus centrinis šildymas, tai tik spėk vandenį į drėkintuvą pilti, daugiau jokių problemų. Dabar pagrinde apšvietimas. Virtuvėj pagal PIR sensorių prigęsta jeigu būni išėjęs, kelios lempos maigant ON šokinėja tarp max-min apšvietimo, išjungus šviesą lemputės pritemę palydi į kambarį, įsijungus TV išsijungia lempos už nugaros ir pan. Sudėtingiausia gal vonioj - sensorius duryse įjungia šviesą keliom sekundėm, jeigu po to užfiksuojamas PIR viduj, šviečia ilgiau. Tai atidarius duris jau būna šviesu (nereik įėjis mojuoti), bet išėjus greit užgęsta. Dieną įsijungia max ir balta, vakare tamsesnė gelsva, o naktį viena lemputė ant minimumo. Jeigu uždaryta dušo kabina tada darinėjant duris niekas neužgęsta, kad nereikėtų mojuot iš kabinos. Prausiant vaiką išeidavai iš vonios ir rėkadvo mamatėtimamatėti! naktį išėjus iš vonios koridoriuj trumpam spingsulė įsižiebia. Dar vaikas turi kelis RF mygtukus, kurie per google garsiakalbį groja jo mėgstamas dainas, iki 21val. Nusibosta viena daina, tai tik mp3 pakeičiu serveryje. Minusai - dalis automatikos valdoma centralizuotai, jeigu mirtų kompas namai taptų nevaldomi Iš custom sprendimų beveik nieko nebeliko, pasirodė paprasčiau naudoti espHome framework`ą. Daug lengvesnis palaikymas įrenginių. Kai oras kažkiek sušils bandysiu hydroponiką balkone paleisti, prisisodinau daigelių, bet šalta dar namie. Turiu roletus, kuriuos norėčiau valdyti, bet neradau normalaus varikliuko jiem. Gal gali ką rekomenduoti?
kukulis4 2021-03-16 12:46
As irgi galvoju, kad geriau daryt pagal realu apsvietima. Nes kitu atveju apniukusia diena gali but per tamsu. Papildomai pagal temperatura, manau, kad nedarysiu, nes tame kambaryje visada karsta, ir praktiskai nuo balandzio menesio jau buna ijungtas kondiceonierius. O del varikliuku, tai zaliuzems, ar roletams man atrodo, kad labiausiai tiktu paprasti nema17 stepperiai. Jeigu butu per mazai galios, galima uzdet reduktoriuka, bet kazkaip abejoju, kad galetu pritrukt.
HardAxe 2021-03-16 14:09
turiu porą šitų: https://www.gearbest.com/home-smart-imp ... id=2000001 nežinau ar nors kiek atitinka matavimo vienetai, bet šiaip patenkintas, veikia ir pakankamoj prietemoj ir pakankamai dažnai raportuoja reikšmę. Yra namie keli FIBARO FGMS001 PIR jutikliai, teoriškai matuoja apšvietimą, bet blogai rodo prietemoj ir raportuoja kelis kart dienoj (gal galima pakeisti konfigūracijoj, nemėginau, neaktualu).
kukulis4 2021-03-16 14:47
Oj, as tai galvoju apie paprasta fotorezistoriu uz kelis centus, ir koki arduino nano. Principe turetu but degtuku dezutes dydzio klijuojamas prie lango device'as, kuris uzsimaitintu nuo baterijos ir pabudes is sleep'o kas kokia 10-15min siustu duomenis valdymo moduliui, kuris jau atliks duomenu analize ir pasuks varikliuka per reikiama zingsniu skaiciu. Dar galima numatyt interfeisa manual override'ui.
langas 2021-03-16 14:47
Koks rekuperatorius pas tave ir kaip prijungęs?
HardAxe 2021-03-16 15:03
pabandyk ESPHome (https://esphome.io/), tau patiks Pradžia atrodo sunki, bet vėliau nesinorės žiūrėti atgal.
who 2021-03-16 16:28
Ar židinio detektorius veikia temp. matavimo principu, daviklis ant metalinės židinio dalies?
kukulis4 2021-03-16 19:09
igrudau termistoriu (toki kaip 3d printeriuose ant hotend'o) tarp kapsules ir sienos. Siunciu raw duomenis (varza) ir konvertuoju i temperatura. Jei temperatura >80 laipsniu, skaitau, kad zidinys dega, otherwise - ne.
kukulis4 2021-03-16 19:17
As kazkaip pamaniau, kad tas 'blynas' toks delno dydzio Esphome pasidomesiu
who 2021-03-16 22:33
Duomenys per BT ar WIFI? Komunikacijai gal naudojai Adruino modulius ar kažką kitą? Turiu idėją pasidaryti kelis modulius ir centrinį serv/soft kad duomenys neitų per tarpininkus.
HardAxe 2021-03-16 23:27
esphome rašiau ne tau o langas. Jis yra geresnė tasmotos versija integruojant su homeassitant (jei naudoji tai rekomenduoju). Konfigas saugomas tavo kompe, į įrenginį nusisiunčia sukompiliuotas bytecode. Iš vienos vietos matai visus įrenginius ir labai patogiai gali OTG atnaujinimus siųsti. Nežinau kiek tasmota patobulėjo per kelis metus, bet esphome daugiau palaikydavo įrenginių, turi mqtt + greitesnį binarinį protokolą ir t.t. Po kaire šviesos sensorius, po dešine temperatūra+slėgis+drėgmė. Abu siunčia ir savo baterijos būseną. https://i.ibb.co/4W2bYpp/161538840-5424 ... 7634-n.jpg čia vaizdelis kaip atrodo rodmenys. Parsinešiau iš balkono kai fotografavau tai sušilo: https://i.ibb.co/tbhMTky/sens.png Nežinau ar pakankamai tikslus/greitas jei reikėtų kaip termostato (pvz dariausi automatinį gartraukį tai jis lagintų perdaug), bet kambarių temperatūrai puikiai tinka. Sumetus 5 į krūvą visi rodė +/- vienodai.
kukulis4 2021-03-17 12:13
Zinok mano sprendimas pakankamai slykstus. Rekuperatoriaus modelio nezinau, kazkoks electrolux. Buvo sumontuotas kai pirkom buta. Valdymo dezutej yra dedikuotos knopkes oro srauto reguliavimui, tai prie ju pajungiau arduino ir imituoju knopkiu paspaudimus. Ventiliacijos angoj istaciau anemometra, ir ziuriu i jo parodymus, kad nereguliuot visiskai aklai.