154 mln. vertės Billo Gateso name įdiegta ne viena unikali technologija: išmaniojo namo ypatybės nustebins ir visko mačiusius (Video)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

kukulis4 2021-03-17 12:15
Per wifi. Kaikur naudoju arduino su ESP8266 moduliu, kaikur NodeMCU (kuris turi jau iskart ilituota 8266, - patogiau)
who 2021-03-17 15:52
Dėkui už info. Paskaičiau kad firmware įmanoma įrašyti/atnaujinti per WIFI ir galima MicroPython programuoti. Visai kietai, reikės įsigyti pirmąjį rinkinuką.
HardAxe 2021-03-17 21:19
į NodeMCU/esp8266 galima pūsti ESPhome/Tasmota firmware ir paprastiem dalykam vietoj programavimo kelių eilučių konfigūracijos failas. Iškarto visaks veikia, jungiasi į WIFI, OTA update (gali perrašyt firmwarą neišimdamas įrenginio) ir t.t. tuo pačiu Sonoff gaminiai - tas pats ESP8266 + korpusas + maitblokis. sakykim čia sonoff s20 rozetė: https://esphome.io/_images/sonoff_s20_header.jpg o čia esphome "kodas": Gauni per wifi valdomą rozetę, nuskaitomą mygtuką ir valdomą LED lemputę roj rozetėj. Dar kelios eilutės ir mygtukas valdo relę. Plius viskas jungiasi prie homeassistant ir galima valdyti iš kompo ar per ui: https://esphome.io/_images/sonoff_s20_result.png Man regis šitoj S20 rozetėj yra 3 GPIO pinai patogiai išvesti ant PCB, tai galima dar savo daviklį kokį pajungti ar panašiai. Galima daryti kaip kukulis - hardcore būdu. Seniau taip ir darydavau. Bet dabar rekomenduočiau imti gatavą frameworką (homeassitant back/frond endui, esphome/Z-wave/zigbee integracijom + custom sprendimai tik tam, ko negalima nupirkti). Home assitant jau out of the box integruojasi su 1700+ įrenginių. Tai taupykit savo laiką Minusas - custom hardcore produktas bus stabilesnis. Kai prasideda wifi ir šiaip technologijų žvėrynas didėja problemų rizika.
who 2021-03-17 22:30
kukulis4 2021-03-18 09:45
Na, as nevadinciau savo sprendimu hardcoriniais Nezinau, gal cia tik man taip atrodo, bet mano suvokimu, smart sprendimai turi buti arba nematomi, arba bent jau vizualiai sunkiai pastebimi, o ta gali padaryt, principe, tik su custom hardware'u. Tarkim jeigu man reikia valdyt itampos padavima kokiam nors, kad ir virduliui, tai i rozete kist kazkoki tai perejima su rele ir wifi moduliu, pagal mane, jau ne koserinis sprendimas Zinoma, is kitos puses ziurint, redy to use modeliai - gerai, standartizacija - irgi gerai, ypac, kai zmones turi maziau ziniu programavime ar elektronikoje.
HardAxe 2021-03-18 11:32
"Hardcore" - turbūt labiausiai tinka tam atvejui, jeigu tu staiga numirsi. Kiek ilgai ta automatika veiktų be tavo įsikišimo? Ir kiek realu, kad koks draugas ar giminaitis lengvai pataisys/pridės kažką į sistemą? Kiek sunku bus pakeisti kažką, jeigu suluš? Ir pagrinde, kaip lengva pagaminti antrą tokį po metų? Mano automatika aptarnaujama lengvai, bet autonomiškai ilgai neveiks. Kartą į kelis mėnesius vis kažkas nutinka. Palyginus arduino su kokiais RFM moduliais yra neužmušamas. Bet ir nelabai suportinamas. Virdulio atveju turbūt modifikuočiau virdulį, jeigu nenori turėti išorinės rozetės. p.s. šiuo atveju nesvarbu kas ką ir kaip darot. Pasidalinkit sprendimais kurie labiausiai pasiteisinę ir džiugina kasdienybėje.
who 2021-03-18 12:49
Technologijos keičiasi greitai, nebent nusistovės standartai išmanių daiktų srityje. Negirdėjau net oficialių gamintijų, kad garantuotų 10 metų palaikymą. Reikia daryti kaip seniau, žinios būdavo perduodamos iš kartos į kartą, kad atžalos galėtų sutaisyti Girdėjau apie Raspberry balena.io debesiją, kur diegimas Docker principu. Bet tik pirmi 10 devices nemokami. Ir ne visada logiška užkurti OS dėl kelių funkcijų.
conjurer 2021-03-18 13:14
Dėl arbatinukų, tai negali nieko daryti tik arbatinuką modifikuoti. Nebent nori pašalinti bimetalinę plokštelę iš vis, ir palikt jungtuką visada įjungtą, bei valdyt rozetės laiką, kas rizikinga, ir vis tiek reikalauja modifikacijos (bent jau klijų ant mygtyko). O dėl automatikos palaikymo, tai ne santechnika, reikia pasidaryti dokumentaciją, kai ją daraisi. Jei naudoji elektronikos komponentus, o ne paruoštus produktus, palaikymą gali turėt ilgesnį, nes turbūt ir po 50 metų bus panašios relės/tranzistoriai/varžos, bet IoT gamintojai turbūt bus pasikeitę kelis kartus, o jų serveriai išjungti 10 metų. Bet kita vertus su OEM prietaisų kainom ir patogumu, galima viską kas 5 metus pasikeisti, ir tai nebus didelė investicija. Dėl standartų tai jau egzistuoja daug metų, ir turbūt bus palaikomas ilgą laiką. Nors savo projektuose naudoju JSON over http/https, nes galima naudoti vieną webserverį tiek duomenų gavimui tiek atvaizdavimui. Na tik aš labiau linkęs su mikrokompiuteriais žaisti, vietoje mikrokontrolerių, todėl galimybių daug daugiau.
HardAxe 2021-03-18 17:22
pas mane home-assistant ir kelios kitos platformos dockeryje ir sukasi. Ir aš tikria nesiruošiu prisirišti prie 3rd party serverių, kurie sugalvoja ir pakeičia savo servisų sąlygas ar išvis jas nukerpa. IFTTT tapo mokamas, google nukirpo nemokamą nuotraukų hostingą, dar begalybė servisų užsidarė/pasikeitė. Atjungus internetą/elektrą beveik viskas veikia kaip ir turėtų (be elektros iki ups išsikrauna), tik google garsiakalbiai nebegroja ir nebevaldo namų balsu. Bet tai nėra mirtinai reikalinga funkcija. Būtent dėl self-hosting kartais turiu stabilumo problemų, bet viskas juda link šviesesnio rytojaus. DIY įrenginiai bendrauja per MQTT arba per esohome binarinį protokolą. Šitas lengviau susikonfiguruoja, bet esphome palaiko ir MQTT tai ne bėda. Būtent MQTT mane įkalbėjo išbandyti esphome vietoj sonoff, nes šviesos jungiklis truputį laginosi. Su esphome viskas veikia akimirksniu (esp8266 jungiklis-serveris-esp8266 relė). Tikėtina greit kraustysiuos į namą, turėsiu progą viską padaryti nuo nulio kažkiek geriau. Viena iš problemų, tai dėl fizinių Z-wave/zigbee donglų negaliu padaryti normalaus high availability. Šitie tinklai palaiko tik po vieną kontrolerį, tai reikėtų kaip minimum perkišti donglus. Dėl komponentų, tai dažniausiai neverta planuoti 50metų į priekį. Viskas labai tobulėja/paprastėja/pinga. Kas vakar buvo kosminės technologijos šiandien jau turim namuose iš kinijos su nemokamu pristatymu. Atsimenu studijų laikais elementarus 433mhz modulis (siųstuvas+imtuvas) kainavo 50lt
who 2021-03-19 21:50
Gal teko atlikti bandymą kiek atlaiko ups su įjungtu routeriu ir dar keliais įrenginiais >=30w? Ups turbūt turi ir tiesioginį usb maitinimą? Ar įmanomas pasirinkimas tokio galingumo ups kad atlaikytų iki 12h?
HardAxe 2021-03-20 00:50
tiesa pasakius labai blogi rezultatai UPS'as prognozuoja bent 25min, bet realiai po 10min išsijungė kelis kartus kai buvo atjungta elektra. Radau paaiškinimą, kad jeigu nevalgai pakankamai srovės, jis nusprendžia, kad kompas išjungtas, liko tik monitorius ir jungiasi lauk. Pakeičiau nustatymą, bet dar netestavau. USB atskiro neturiu, bet USB maitinimam naudoju kompiuterio (nuc) usb lizdus. Tolimuose planuose turiu minčių 12v ir 5v įrenginius maitinti nuo vieno maitblokio vietoj kokių 5, tuo pačiu per DC-DC prie upso akumo tiesiai pajungčiau. Ir reikėtų šalia pastatyti antrą bateriją, bet čia kadanors... Greit kraustysiuos į namą, tai automatiką pradėsiu nuo balto lapo. Dabar klausimas kukuliui ir gal kitiem kam aktualu: kaip jus gaminat/užsakot PCB? Netikiu, kad viską ant tų perforuotų masyvių plokščių lituojat?
who 2021-03-20 10:25
Dėkui, abejojau dėl ups. Mieste gal užtenka, dingimai trumpalaikiai, bet reikia sodybai. Turbūt geresnis variantas 12v akomuliatorius ir rėlė, kuri perjungia dingus 230v ar kokia gudresnė schema, +5v konverteriai. Ir man įdomu, kaip gaminami PCB. Youtube radau net 3d printerius modifikuotus pcb frezavimui, bet čia jau reikia paskirti daug laiko.
conjurer 2021-03-20 10:42
Paskutinį projektą dariau su plokšte, kur po 3 skyles sujungta. Mikroschemų nebuvo, tik rezistoriai, tranzistoriai, relės ir keli potenciometrai. Realiai pigu, o vieta tam projektui nebuvo problema.
HardAxe 2021-03-22 15:53
Baterija pakeista. APC CS650. Pirmą kartą taip nutiko, sakiau whatever. Antrą kartą pasikartojo - pradėjau ieškoti sliekų. Radau, kad yra kažkokia tokia funkcija (truputį kitam modelyje) ir kad ji konfigūruojasi. Lyg išjungiau, nežinau ar gerai viską sumaigiau, bet kolkas testuoti nenoriu. Kažkada įgręšiu jam external baterijos kontaktus, bet nėra prasmės kol jis man nukerpa maitinimą ankčiau. Beje, kai išsijungia būna likę gal 60% baterijos pasak jo paties. Dėl 12v, tai mano beveik visi vartotojai srovės yra 12V ar 5V. NUC/routeris/NAS raspberiai... 220 gal tik PoE switchui. Tai viskas galėtų eiti per kokį PSU maitblokį ir dubliuotis nuo 12v akumo. Ar wellman maitblokiai būna su UPS funkcija. Bet man aktualiausi trumpalaikiai gedimai, kai kokį saugiklį išmuša ar pan. Jeigu elektra dings pusdieniui vistiek nebus ką namie valdyti. O dabar įjungi saugiklius ir kol(jeigu) susikelia servisai nesivaldo šviesos ir t.t. Žmona nepatenkinta būna... Yra daug visokių shortcut`u padarya pasibandymui, taip palikta ir kenčia stabilumas. Kraustysiuos greitai į namą, darysiu viską nuo pradžių ir tvarkingai. Pažadu Dėl PCB esu daręs su lazeriniu spausdintuvu ir lygintuvu, tai TQFP atmega8 įsilituodavo. Bet čia jau riba, reikėdavo gerai viską pertikrinti ir daug kuisalynės. Domintų koks paprastesnis procesas arba gal pagal brėžinį kokia kontora už pakenčiamą kainą daro šiais laikais? Aš paskutiniu metu vėl grįžau prie tų perforuotų plokščių ar net breadbord`ų, beveik viską suprogramuoju ir tik laidukus sujungiu iki gatavų jutiklių.