Pagamino neįprastą, į gyvatę panašų povandeninį robotą: pusę metų neišnirdamas į paviršių dirbs išskirtinėmis sąlygomis (Video)  ()

„Eelume Subsea Intervention“ gamina neįprastai atrodantį povandeninį droną. Tarsi vandens gyvatė manevruojantis robotas turės specifinę užduotį jūros dugne.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kuriamas naujas, pažangus povandeninis dronas, padedantis giliavandenei naftos ir dujų pramonei įrengti, prižiūrėti ir patikrinti tūkstančius kilometrų vandenyno vamzdynų.

„Eelume“ yra šešių metrų ilgio į gyvatę panašus robotas, povandeninei navigacijai naudojantis kameras ir jutiklius.

Robotas neišnirdamas į paviršių gebės darbuotis 6 mėnesius 500 metrų gylyje. Jis vienu įkrovimu gebės įveikti iki 20 km nuotolį.

Įvairus įrankių rinkinys leidžia robotui atlikti keletą užduočių, įskaitant povandeninių vožtuvų valdymą ir jūros augalų bei nuosėdų pašalinimą.

Nors daugelio giliavandenių vamzdynų sistemų techninę priežiūrą jau vykdo bepilotės transporto priemonės, jos paprastai valdomos iš įgulos laivo, kuris turi plaukti į reikiamą vietą.

Tokios operacijos gali kainuoti iki 100 000 JAV dolerių per dieną, CNN sakė Pål Liljebäck, „Eelume“ roboto vystytojas, „Eelume Subsea Intervention“ vyriausiasis technologijų specialistas.

 

Liljebäck sako, kad „įgalindami robotą tapti povandeniniu gyventoju, apsistojusiu doko stotyje, jis gali būti bet kada mobilizuotas atlikti patikrinimus ir intervencines užduotis, ir taip sumažinti brangių laivų poreikį“.

„Gyvatė robotas“ yra būsimos povandeninės robotų ekosistemos dalis

Norvegijos naftos kompanija „Equinor“ buvo viena ankstyviausių „Eelume“ investuotojų. „Dyzelinu varomi laivai išmeta daug CO2, tačiau robotai, kaip ir šis „Eelume“ dronas, beveik nieko neišmeta“, – CNN sakė „Equinor“ vadovaujantis inžinierius Pålas Atle Solheimsnesas.

Be to, robotinis prietaisas „sumažins mūsų išlaidas, naudodamas pigesnį metodą techninei priežiūrai ir remontui atlikti. Vietoj to, kad darbuotojai dirbtų pavojingomis sąlygomis jūroje, galime juos pasodinti į sausumos valdymo kambarį“, – tęsė Solheimsnes.

 

„Eelume Subsea Intervention“ yra viena iš daugelio firmų ir tyrėjų, kuriančių povandeninius dronus. Neseniai pristatė povandeninį robotą, kuris išgelbės žmones nuo skendimo. Tyrėjai taip pat imituoja sinchronizuotas žuvų grupes su dronais, kad šie padėtų stebėti mūsų vandenynus.

„Eelume Subsea Intervention“ ir „Equinor“ ketina atlikti paskutinius bandymus jūros dugne vėliau šiais metais Åsgard naftos ir dujų telkinyje. „Eelume“ paskelbė, kad tikisi kitais metais dislokuoti savo pirmuosius robotus. Bendrovė siekia, kad iki 2027 m. visame pasaulyje vandenynuose būtų iki 50 robotizuotų mašinų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(16)
(0)
(16)

Komentarai ()