Šioje kavinėje padavėjais dirba robotai, bet tikrieji darbuotojai - paralyžiuoti žmonės (Video)  ()

Praėjusiais metais lapkričio 26 dieną Tokijuje duris atvėrė neeilinė kavinė. Išskirtinis jos bruožas – klientus aptarnauja ne žmonės, o robotai. Dar įdomiau yra tai, kad šiuos robotus nuotoliniu būdu valdo paralyžiuoti žmonės, nevaldantys savo kūnų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kavinės, kuri vadinasi „Dawn ver.β“, atidarymo metu dirbo 10 paralyžiuotų žmonių, kurie tokią būseną įgijo po stuburo pažeidimų. Šie žmonės robotus valdo iš namų. O 120 centimetrų dydžio robotai, kurie vadinasi „OriHime-D“, komunikuoja, juda ir nešioja daiktus. Šiuos robotus sukūrė startuolis „Or“y, kuriantis robotus, skirtus neįgaliems žmonėms.

Štai žemiau esančiame video galite pamatyti, kaip paralyžiuotas žmogus suveda į kompiuterį komandas robotui naudodamas vien savo akimis.

„Dawn“ kavinė, kurios pavadinimas išsišifruoja kaip „Diverse Avatar Working Network“ (liet. „Įvairlialypių avatarų darbo tinklas“), buvo sukurta pagal populiaraus 2008 metų animacinio filmo „Time of Eve“ kavinę, kurioje žmonės ir robotai bendrauja tarpusavyje kaip lygūs.

Už roboto operatoriaus paslaugas yra mokamas 1000 jenų (apie 8 eurai) valandinis užmokestis, kuris yra standartinis tarifas Japonijoje dirbant ne pilnu etatu.

Tiesa, ši kavinė veikė itin trumpą laiką – vos iki 2018 metų gruodžio 7 dienos. Ji buvo atidaryta per sutelktinio (angl. crowdfunding) finansavimo projektą, kurio metu buvo surinkta dvigubai didesnė nei tikėtasi pinigų suma – 1,5 milijono jenų (apie 12 000 eurų).

Jeigu ši idėja ir toliau sulauks tokio palaikymo, ilgalaikio kavinės atidarymo tikimasi 2020 metais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(13)
(0)
(13)

Komentarai ()