Sueco kanalą blokavęs „Ever Given“ vis dar nėra laisvas - ko laukia Egipto pareigūnai?  ()

Ant sausumos užplaukęs „Ever Given“ kovo 23-29 dienomis blokavo Sueco kanalą. Tai - vienas iš svarbiausių pasaulio laivybos kelių, o „Ever Given“ - vienas didžiausių konteinerinių laivų. Jis jau seniai išlaisvintas, tačiau Egiptas jo nepaleidžia.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Evergreen“ laivybos bendrovės eksploatuojamas „Ever Given“ ant sausumos užplaukė siaučiant stipriam vėjui. Buvo pranešama, kad laivas neteko galimybės manevruoti, nosimi trenkėsi į sausumą ir netrukus stovėjo skersas, blokuodamas vieną iš svarbiausių pasaulio laivybos kelių. Šio incidento priežastys dar tiriamos, tačiau tikėtina, kad tai buvo techninio gedimo, prastų oro sąlygų ir, galbūt, žmogiškosios klaidos rezultatas.

Tas rezultatas - daugiau nei 9 milijardai dolerių sulaikyto krovinio kasdien. Žinoma, tikrieji nuostoliai pasaulio prekybai nebuvo tokie dideli. Po vos mažiau nei savaitės „Ever Given“ buvo patrauktas ir netrukus laivyba kanalu vyko abiem kryptimis. Tačiau „Ever Given“ nėra laisvas.

 

Egipto institucijos laikys „Ever Given“ tol, kol laivo savininkas sumokės vieno milijardo dolerių kompensaciją už patirtus nuostolius. „Tą minutę, kai jie sutiks sumokėti kompensaciją, laivas galės plaukti“, teigė leitenantas-generolas Osama Rabie, vadovaujantis Sueco kanalui.

Vienas milijardas dolerių yra labai didelė suma. Egipto pareigūnai teigia, kad tai - kompensacija už įrangą ir žmonių darbą, kurių reikėjo laivui patraukti. Egiptas taip pat teigia, kad laivą privalo palaikyti dėl vykstančio tyrimo. Nors, aišku, to nebereikės, vos tik bus sumokėta kompensacija.

 

Vienas milijardas dolerių laivybos įmonėms galbūt ir nėra katastrofiškai didelė suma, tačiau kartu ji yra pakankamai didelė, kad dėl jos būtų galima pasiginčyti. Taigi, „Ever Given“ atostogos Egipte tęsiasi, nors Roterdamą šis 400 metrų ilgio milžinas turėjo pasiekti dar balandžio 3 dieną.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(14)
(8)
(6)

Komentarai ()