Kam kariuomenėje reikalingi minosvaidžiai? Paaiškino jų esminius skirtumus - Lietuvos kariuomenė šiuos ginklus taip pat naudoja  ()

Minosvaidžiai yra labai svarbus paramos ginklas, kuris gali paremti įvairių padalinių operacijas, teigia Lietuvos kariuomenės atsargos majoras ir ginkluotės entuziastas Darius Antanaitis. Jis pasakoja, kad minosvaidis – labai senas ginklas, kuris pradėjo savo evoliuciją nuo mortyros, kuri mūšio lauke atsirado dar 15 amžiuje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Minosvaidis, skirtingai nuo patrankos, šaudo labai aukšta trajektorija – tai yra vamzdis pakeltas daugiau nei 45 laipsniais. Tokiu būdu minosvaidžio minos gali pasiekti priešą, kuris yra apkasuose, už sienų ar, netgi, miške“, – teigia karys.

Anot jo, minosvaidis gali šaudyti įvairių tipų minomis: mokomosiomis, skeveldrinėmis, statyti dūmų uždangą, apšviesti vietovę tiek akiai matoma šviesa, tiek ir infraraudonaisiais spinduliais – bei kitais užtaisais.

„Kai kurie gamintojai pradeda gaminti minosvaidžius, kurie šaudo lėkštąja trajektorija – tačiau naudoja tas pačias minas, kaip ir šaudant ir aukštąja. Dėl minos korpuso ir sprogdiklio konstrukcijos šaudant lėkštąja trajektorija stipriai padidėja minos rikošeto tikimybė – kai mina trenkiasi į taikinį ne sprogdikliu, bet korpusu ir tiesiog atšoka nuo taikinio ir nuskrieja kitur“, – pastebi ginkluotės entuziastas.

 

Jo teigimu, NATO valstybėse naudojami 3 kalibrų minosvaidžiai: 60 mm, 81 mm ir 120 mm.

„Skirtingo kalibro minosvaidžiai remia skirtingo dydžio padalinius: 60 mm minosvaidžiai naudojami būrio (apie 30 karių) ar kuopos dydžio padaliniui (apie 100-150 karių) paremti, 81 mm – kuopai arba batalionui (apie 500 -1000 karių), o 120 mm minosvaidžiai skirti remti batalioną. Toks kalibrų paskirstymas priklauso nuo minosvaidžių šaudymo nuotolio. Kuo didesnis kalibras – tuo didesniu nuotoliu gali būti naikinami taikiniai. Tačiau minosvaidžiai gali būti paskirstyti atsižvelgiant į taktinę situaciją“, – dėsto atsargos majoras.

Jis pasakoja, kad šių metų pradžioje Nyderlandų kariuomenė pasirašė sutartį su Austrijos minosvaidžių gamintojų „Hirtenberger Defense Europe“ dėl 122 vienetų 81 mm kalibro minosvaidžių pirkimo, kartu su taikikliais bei įvairaus tipo sviediniais. Sutartis yra sudaroma 10-čiai metų, ir po tiek laiko planuojama dar 10-čiai metų ją pratęsti.

 

„Šie Austrijos gamintojo minosvaidžiai laikomi geriausiais pasaulyje. Jų patikimumas ir ilgaamžiškumas gerokai lenkia kitų gamintojų minosvaidžius. Dėl vamzdžio plieno apdirbimo technologijų, minosvaidžiai gali iššauti miną didesniu atstumu, kadangi vamzdis gali atlaikyti didesnį slėgį“, – teigia D.Antanaitis.

„Mūsų kariuomenė taip pat naudoja šio gamintojo 60 mm kalibro minosvaidžius, kuriais yra aprūpinta dalis Sausumos pajėgų padalinių. Mūsų kariuomenės 60 mm minosvaidžiai gali naudoti minas treniruotėms, apšviesti teritoriją, pastatyti dūmų uždangą bei naikinti taikinį skeveldromis. Maksimalus šūvio nuotolis šių minosvaidis gali siekti beveik 4 kilometrus. Minosvaidis – labai svarbus, reikalingas ir efektyvus ginklas visų tipų operacijose“, – apibendrina karininkas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(14)
(2)
(12)

Komentarai ()