Inžinieriai jau kuria naujo dizaino vėjo jėgainės vandenyne: tokios jėgainės per metus pagamintų 2 kartus daugiau elektros nei jos suvartoja JAV  (1)

Galingiausi ateities vėjo jėgainių parkai stovės jūrose ir vandenynuose. Vėjo jėgainės jau statomos vandenyje, tačiau tik ten, kur gylis yra pakankamai nedidelis. „General Electric“ mano, kad gylio apribojimą galima išspręsti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Milžiniškos vėjo jėgainės vandenynuose galėtų tiesiog plūduriuoti. Jos būtų pritvirtintos prie dugno lanksčiai lynais, kad vėjas jų nenuplukdytų tolyn ir būtų kur pritvirtinti reikalingas elektros ir komunikacijos linijas, bet jokių pamatų joms nereikėtų.

Net su geriausiais norais dabar vėjo jėgainės gali būti statomos tik ten, kur gylis nesiekia 60 metrų. Yra būdų jas statyti ir kur kas gilesniuose vandenyse, bet tai - tiesiog nepraktiška.

Taigi, dabar GE, kartu su „Glosten“ kuria naują vėjo jėgainę, kuri pasižymėtų 12 MW galia ir būtų 35 % lengvesnė nei dabartiniai atitikmenys. GE pasirūpins turbina ir jos valdymu, vandenynų architektūros kompanija „Glosten“ - plūduriuojančiu pagrindu ir jo tvirtinimu.

 

Labai svarbu ir tai, kad plūduriuojančios vėjo jėgainės nebūtų labai brangios (įdomu, kaip pavyks to išvengti), nes dideli gamybos, įrengimo ir priežiūros kaštai tokią energiją paverstų tiesiog per daug brangia. Nepaisant šių iššūkių, „Glosten“ ir GE mano, kad ši technologija gerokai pagerins pasaulio galimybes apsirūpinti energija iš atsinaujinančių šaltinių.

Skaičiuojama, kad plūduriuojančios 12 MW vėjo jėgainės gerokai padidintų JAV vandens vėjo jėgainių energijos gamybos potencialą. Teoriškai taip būtų galima pagaminti 7000 teravatvalandžių per metus - JAV elektros energijos poreikis apie 4000 teravatvalandžių. Žinoma, kad šis tikslas būtų pasiektas, reikės daug investicijų ir darbo.

 

Vėjo jėgainių parkai vandenynuose netrukdo žmonėms (nustebtumėte sužinoję, kiek daug žmonių skundžiasi dėl vėjo jėgainių išvaizdos, triukšmo ir šešėlių), nedarko kraštovaizdžio ir gali būti daug didesni. Be to, ir vėjai jūrose, kur jų neužstoja kalnai ir medžiai, yra stipresni.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(17)
(3)
(14)

Komentarai (1)