Su ja susiduriate kiekvieną dieną – QWERTY klaviatūra: kaip atsirado populiariausias istorijoje raidžių išdėstymas, lietuviškas klaviatūros variantas ir pasaulio rašymo mašinėle rekordas, pasiektas lietuvių kilmės merginos (Foto, Video)  ()

Kaip QWERTY klaviatūros išdėstymas tapo toks populiarus?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Klaviatūra yra labai įprastas dalykas, kurį kasdien naudoja milijardai žmonių. Rašydami galbūt dažnai susimąstėte, kodėl klaviatūros išdėstymas yra toks, koks yra.

Internete yra net teorijų, teigiančių, kad QWERTY maketas turi slaptą paslėptą tikslą arba, kad jis buvo sukurtas siekiant užtikrinti, kad žmonės dirbtų tam tikru greičiu.

Tačiau iš tikrųjų QWERTY klaviatūros išdėstymo priežastis turi įdomią ir šiek tiek prieštaringą istoriją. Iš tikrųjų yra keli logiški paaiškinimai, kaip jis buvo sukurtas.

Kas išrado QWERTY klaviatūros dizainą?

QWERTY klaviatūrą pristatė amerikiečių išradėjas ir laikraščių leidėjas Christopheris Lathamas Sholesas. Sholesas sukūrė daugybę prietaisų, kad jo verslas būtų efektyvesnis.

Vienas iš tokių išradimų buvo ankstyvoji rašomoji mašinėlė, sukurta kartu su Samueliu W. Soulé, Jamesu Densmore'u ir Carlosu Gliddenu ir pirmą kartą užpatentuota 1868 m.

Šioje ankstyvojoje rašomojoje mašinėlėje buvo naudojama klaviatūra, panaši į fortepijoną ir kurioje 28 raidės buvo išdėstytos abėcėlės tvarka.

Idėja buvo ta, kad tai yra efektyviausias išdėstymas, nes vartotojai iš karto žinos, kur rasti kiekvieną raidę.

Pirmasis Sholes sukurtas klaviatūros išdėstymas atrodė taip:

- 3 5 7 9 N O P Q R S T U V W X Y Z

2 4 6 8. A B C D E F G H I J K L M

 

Sholes 1868 metais gavo šios rašomosios mašinėlės patentą, tačiau jis vis keitė klaviatūros išdėstymą, norėdamas rasti efektyviausią būdą sudėlioti raides.

Prototipe jis visas spausdinimo raides išdėstė keturiomis eilėmis. Skaičiai nuo 0 iki 9 buvo pateikti viršutinėje eilutėje, o antroje eilėje - balsės ir skyrybos ženklai.

Likusi abėcėlė buvo dedama į likusias dvi eilutes, kiekvienoje eilutėje buvo 10 raidžių:

2 3 4 5 6 7 8 9 -

A E I. ? Y U O,

B C D F G H J K L M

Z X W V T S R Q P N

1873 m. Sholesas ir jo investuotojai sutinka parduoti prototipo gamybos teises ginklų gamintojui Remingtonui, kuris po JAV pilietinio karo išsiplėtė į prietaisų gamybą.

Remingtono kompanija padarė keletą originalaus dizaino modifikacijų, įskaitant klaviatūros pertvarkymą pagal šiek tiek pažįstamą išdėstymą:

2 3 4 5 6 7 8 9 -,

Q W E. T Y I U O P

Z S D F G H J K L M

A X ir C V B N? ; R

Prieš pat pradedant gaminti šią versiją, maketas vėl pasikeitė į dabar įprastą QWERTY, matyt, primygtinai reikalaujant Sholes, 1878 m. užpatentavusiam QWERTY išdėstymą.

 

„Sholes & Glidden“ rašomoji mašinėlė su QWERTY klaviatūra (pervadinta „Remington No . 1) pradėta gaminti 1874 m.

1878 m. Remingtonas pristatė naują modelį Nr. 2. Ši rašomoji mašinėlė tapo rašomųjų mašinėlių ikona, kurios iki 1890 m. buvo parduota 100 000 vienetų. Tai taip pat buvo pirmoji rašomoji mašinėlė, turinti „Shift“ klavišą.

Kadangi „Shift“ klavišo nebuvo „Remington No. 1“ modelyje, mašinėlė turėjo tik didžiąsias raides, tačiau „Shift“ klavišas leido „Remington No. 2“ naudoti kiekvieną klavišą kaip didžiąsias ir mažąsias raides.

Be rašomųjų mašinėlių „Remington“ taip pat pardavinėjo rašymo mašinėle kursus, kuriuose mokė žmones naudotis mašinėle.

Įmonės, norėjusios samdyti apmokytus mašininkus, taip pat turėjo įsigyti jiems pažįstamas „Remington“ mašinas – sistemą, kuri užtikrino tęstinę mašinėlių rinką.

1893 m. penki didžiausi rašomųjų mašinėlių gamintojai - „Remington“, „Caligraph“, „Yost“, „Densmore“ ir „Smith-Premier“ – susijungė ir sudarė „Union Typewriter Company“. Jie sutiko, kad QWERTY bus naudojama kaip klaviatūrų standartas.

Kodėl buvo išrasta QWERTY klaviatūra?

 

Ankstesnėse rašomosiose mašinėlėse raidės buvo išdėstytos abėcėlės tvarka, tačiau šis išdėstymas sukėlė keletą problemų, dėl kurių išradėjus ir rašomųjų mašinėlių gamintojus paskatino ieškoti efektyvaus alternatyvaus klaviatūros išdėstymo.

  • Remiantis viena teorija, abėcėlės tvarka išdėstytos klaviatūros leido vartotojams spausdinti dideliu greičiu, tačiau per greitai paspaudus du arti esančius klavišus, su atitinkamais klavišais susijusios svirtys užstrigs. Todėl reikėjo naujo išdėstymo, kuris sumažintų klavišų užstrigimą. Remiantis šia teorija, QWERTY klaviatūra buvo sukurta siekiant išspręsti šią problemą su numatomu raidžių išdėstymu skirtingose ​​eilėse. Tačiau ši teorija iš esmės buvo paneigta.
  • QWERTY klaviatūroje klavišai, dažniausiai naudojami poromis (žinoma, anglų kalboje), išdėstyti šalia, pvz. T ir H, E ir R ir kt. Taigi QWERTY stilius vartotojams pasirodė patogesnis rašymo modelis ir jie lengviau prie jo priprato dėl patogaus dizaino.
  • 2011 m. Kioto universiteto tyrėjų atliktas tyrimas rodo, kad QWERTY rašomosios mašinėlės klaviatūros išdėstymas iš tikrųjų buvo sukurtas iš įvesties, kurią pateikė telegrafo operatoriai, kurie tuo metu buvo didžiausi klaviatūrų vartotojai. Tyrėjai padarė išvadą, kad operatoriai nustatė, kad ankstesnis abėcėlės klaviatūros išdėstymas yra painus ir neefektyvus verčiant Morzės kodą. Pavyzdžiui, Morzės kodas Z žymi kaip „· · ·“, kuris dažnai painiojamas su „SE“. Morzės kodo gavėjai dažnai negalėjo nustatyti, ar naudoti Z, ar SE, kol jie negaudavo sekančių raidžių. Taigi, kad operatoriams būtų lengviau, S turėtų būti šalia Z ir E, kad būtų galima greitai jas įvesti.

 

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(16)
(1)
(15)

Komentarai ()