Kas iš tikrųjų gali vadintis astronautu ir gauti astronautų sparnus? Naujos JAV taisyklės šio titulo Jeffui Bezosui nesuteikia  ()

Žmonės, atlikę komercinį kosminį skrydį, įprastų astronautų sparnų negaus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Milijardieriams Richardui Bransonui ir Jeffui Bezosui savo kompanijų aparatais pakilus į kosmosą, kosmoso turizmas populiarėja, bet ne kiekvienas kosmose apsilankęs asmuo gali oficialiai vadintis astronautu. JAV Federalinė aviacijos administracija (FAA) sugriežtino astronautų sparnų suteikimo taisykles komercinių kosminių skrydžių keleiviams.

Kas yra FAA astronauto sparnai?

JAV astronautais žmones gali paskelbti trys organizacijos: JAV kariuomenė, NASA ir FAA. Pirmosios dvi sparnus suteikia tik savo darbuotojams, tad, vienintelis būdas oficialiai vadintis astronautu po skrydžio komerciniu erdvėlaiviu į kosmosą yra gauti šį apdovanojimą iš FAA. Šis titulas kokių nors ypatingų privilegijų – išskyrus teisę tuo girtis – nesuteikia.

Kokiomis taisyklėmis vadovaujantis dabar dabar galima tapti komerciniu astronautu?

Kad FAA apdovanotų sparnais, astronautas privalo būti iškėlimą atliekančios kompanijos darbuotojas – tad, bilietą įsigiję turistai netinka. Jie taip pat privalo įvykdyti treniruočių programą ir skrieti aukščiau nei 80 kilometrų. Be to, jie privalo būti „skrydžio metu pademonstravę veiksmus, kurie būtų svarbūs viešajam saugumui, ar prisidėję prie pilotuojamo kosminio skrydžio saugumo“, rašoma naujame nurodyme.

Kas laikytina prisidėjimu?

Ar komandos narys prisidėjo prie skrydžio saugumu, nuspręsti gali FAA pareigūnai. Per pastarąjį dešimtmetį astronauto sparnais agentūra apdovanojo tik erdvėlaivių pilotus – vienintelė išimtis yra Beth Moses, Virgin Galactic vadybininkė, skridusi kompanijos SpaceShipTwo erdvėlaiviu 2019. Panašu, pagrindinis kriterijus yra, kad astronautai privalo būti įgulos nariai, atliekantys kokias nors užduotis skrydžio metu, o ne tik keleiviai.

Tad, ar Virgin Galactic ir Blue Origin skrydžių keleiviai galės vadintis astronautais?

 

Tai keblus klausimas. Virgin Galactic paskyrė Bransoną ir kitus tris keleivius liepos 11 d. skrydžio įgulos nariais, tikrinančiais erdvėlaivį, bet neaišku, ar jie „prisidėjo prie pilotuojamo kosminio skrydžio saugumo“.

Su liepos 20-osios Blue Origin skrydžiu reikalai aiškesni: erdvėlaivio skrydį kontroliavo komanda ant žemės, ne Bezosas ar kuris nors iš kitų trijų keleivių, tad jiems teliko mėgautis skrydžiu. Tai reiškia, kad pagal naujas FAA taisykles, astronauto sparnų jie tikėtis negali.

Ar yra kokių nors išimčių?

Agentūrai leidžiama suteikti garbės sparnus „asmenims, pademonstravusiems neeilinį prisidėjimą ar pasitarnavimą komercinių kosminių skrydžių pramonei“, bet neatitikusiems kitų reikalavimų.

 

Todėl Wally Funk, keleivė, kuris treniravosi tapti astronaute septintajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje, bet į kosmosą tuomet taip ir nepakilusi, astronauto sparnus gauti gali.

Leah Crane
www.newscientist.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(8)
(3)
(5)

Komentarai ()