Perspėjo: „Google Maps“ siūlo mirtinai pavojingus pasivaikščiojimų maršrutus  ()

Škotijos alpinizmo organizacija pranešė, kad „Google Maps“ platforma žygeiviams, norintiems pasiekti aukščiausio Škotijos kalno ir kitas viršukalnes, siūlo „galimai mirtinus“ kelius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Johno Muiro fondas pareiškė, kad žmonėms, norintiems užlipti į Ben Neviso kalną, „Google Maps“ gali nurodyti maršrutą, „kuris yra pavojingas net ir patyrusiems alpinistams“.

Ben Nevis – žymi lankytina vieta ir aukščiausias kalnas Britų salose, kurio aukštis siekia 1 345 m. Nors į šį kalną kasmet lipa tūkstančiai žmonių, bandymas pasiekti jo viršūnę yra pavojingas – jau šiemet ši viršukalnė nusinešė kelių žmonių gyvybes.

„Problema tame, kad „Google Maps“ kai kuriuos lankytojus nukreipia į Upper Falls automobilių stovėjimo aikštelę. Taip turbūt atsitinka todėl, kad tai arčiausiai viršukalnės esanti aikštelė“, – teigė Johno Muiro fondo Nevio gamtos apsaugos pareigūnas Nathanas Berrie‘is.

„Vis dėlto tai nėra teisingas kelias ir mes dažnai sutinkame nepatyrusių žygeivių grupes, keliaujančias link Steall Falls krioklio, arba einančias pietiniais Ben Neviso kalno šlaitais ir galvojančias, kad šis kelias nuves juos link viršukalnės“, – pridurė jis.

 

Škotijos alpinizmo organizacijos taip pat perspėja, kad šis „Google Maps“ siūlomas kelias yra „galimai mirtinas“.

„Visiems nepatyrusiems žygeiviams atrodo logiška patikrinti, kaip „Google Maps“ siūlo pasiekti norimą kalno viršūnę, – aiškina Škotijos alpinizmo organizacijos patarėja kalnų saugumo klausimais Heather Morning. – Tačiau įvedus „Ben Nevis“ ir žemėlapyje paspaudus automobilio piktogramą, parodomas maršrutas, vedantis link automobilių stovėjimo aikštelės netoli Glen Neviso kalno, o vėliau rodoma taškinė linija, kuri turėtų vesti link viršukalnės“.

H.Morning taip pat sako, kad „net ir labiausiai patyręs alpinistas susidurtų su keblumais eidamas šiuo keliu. Toji taškinė linija veda per labai stačią, uolėtą ir keliukų neturinčią vietovę, kur keliauti net ir gero matomumo sąlygomis būtų didelis iššūkis. O jei debesys yra žemai arba lyja lietus, šis kelias gali būti mirtinas“.

 

Anot specialistės, programėlės naudotojams, siekusiems pasigrožėti ir kitomis šalies viršukalnėmis – pavyzdžiui An Teallachu – taip pat buvo nurodomas maršrutas, vedantis į „gyvybei pavojingas“ teritorijas.

„Pasirinkus kelią pėsčiomis link An Teallacho, esančio šiaurės vakaruose, žmonėms buvo siūloma eiti per skardį, – perspėjo patarėja kalnų saugumo klausimais. – Dabar labai lengva patikėti, kad viskas, ką randame internete yra teisinga, atnaujinta ir saugu. Vis dėlto, patirtis rodo, kad taip nėra – kadangi pastaruoju metu buvo net keletas atvejų, kai ėjus internete pasiūlytais keliais, kelionė baigėsi sužeidimais ar dar blogiau“.

 

Teigiama, kad organizacijos siekia tartis su „Google“, idant būtų pašalinti visi „gyvybei pavojingi“ maršrutai. Tačiau nė į vieną Johno Muiro fondo apeliaciją „Google“ neatsakė.

„Google“ atstovas spaudai CNN teigė, kad įmonė dabar peržvelgia nusiskundimus.

„Google Maps“ buvo sukurta atsižvelgiant į saugumą ir patikimumą, tad kuo greičiau stengsimės išspręsti Ben Neviso ir aplinkinių vietų problemą, – elektroniniame laiške rašė atstovas spaudai. – Žemėlapių atnaujinimui naudojame patikimus duomenis ir aukštos kokybės vaizdus, bet norime paraginti vietines organizacijas naudojantis įrankiu „Geo Data Upload“ suteikti mums daugiau geografinės informacijos apie kelius ir maršrutus“.

Parengta pagal CNN.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Gintarė Baškytė
(11)
(4)
(7)

Komentarai ()