Telefonų gamintojai melavo išsijuosę: daug reklamuota funkcija – nieko verta?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

conjurer 2021-08-24 14:34
Tiesą sakant, jei naudojamas ne oled ekranas, o lcd, juoda spalva naudoja daugiau energijos nei balta. Lcd yra temdomas apšvietimas, o oled yra šviečiantys pikseliai. O oled ekranams tamsus rėžimas, duos ilgesnį tarnavimo laiką, nes greit besidėvintys pikseliai bus mažiau naudojami.
Benediktas 2021-08-24 14:57
Man tai 3-9% energijos taupymas, vien dėl temos fono - nėra mažai. *Jei Oled, žinoma
conjurer 2021-08-24 15:30
Irgi priklauso, meniu gi neleidi viso laiko. Jei aplikacija kuria daugiausiai naudojiesi, neturi tamsaus rėžimo, tai nelabai kas pasikeis.
kestutisz 2021-08-24 16:21
Čia aš kažkaip nelabai pagaunu (kaip ir paties straipsnio tiesa pasakius). Backlight'as LCD ekranuose jis šviečia visada vienodai, priklausomai nuo šiaip šviesumo nustatymo, na ok, galbūt (abejoju) koks gudresnis ekrano draiveris mato, kad na ir pats šviesiausias taškas ekrane yra tamsesnis už nustatytą šviesumo lygį tad galima pasavivaliauti ir pasitamsinti iki jo. O vaizdas/spalvos jau iš kristalų sukiojimo - ir tam energijos realios reikia priklausomai nuo to kiek šiaip keičiasi vaizdas ekrane. Nebent tikrai nepastebėjau technologijos kuri tiesiog "tiki", kad kristalas be energijos bus teisingai pasisukęs ir tikrai bus juodas? Imho atitinkamu dažniu "perpiešiama" ir ta pati juoda spalva vien tam, kad pirštu įbedus į juodą slapvą monitoriuje neliktų random atspaudo. Visas sutaupymas imho iš to, kad tie visi "juodi" dizainai šiaip yra madingai-ekologiškai nykūs (mažiau darbo draiveriui), na ir šiaip galima backlight'ą prisukti. (ok, straipsnis kaip suprantu visgi tiek apie taupymą su oled? tada taip)
conjurer 2021-08-24 16:38
Iš principo LCD yra backlight tamsinimo technologija. Turi vieną poliarizuotą plėvelę (pasyvią), ir skystųjų kristalų matricą (aktyvią). Norint išlaikyti skysto kristalo pikselį, reikia energijos (kaip elektromagnetui). Be energijos jis praranda turėtą poliarizaciją ir lieka balta šviesa. Bet backlight būna skirtingi. Seniau būdavo visi šviečiantys pagal bendrą nustatytą ryškumą. Dabar su vietinio tamsinimo technologija, įmanoma atjungti led'us, ten kur turi būti juoda spalva. Aišku to kokybė priklauso nuo tamsinimo zonų kiekio, kuris vis dar dviejų trijų skaitmenų, lyginant su pikseliais, kurių būna ir virš milijono. Iš tikro OLED ekrane dėl teisingo spalvų pasirinkimo bus daug daugiau sutaupymų nei sename LCD be lokalaus tamsinimo. LCD pokytis yra labai minimalus, dėl to kad apšvietimas sunaudoja didžiausią dalį energijos.
Benediktas 2021-08-24 16:44
Ateitis microLED. Jie irgi, kaip OLED isijungines, kur yra pareikalavimas, pagal vaizdą, nebus backlighting irgi. Ir netures OLED minuso, taškų išdegimo nuo statinio vaizdo (nezinau, kiek jis aktualus siuolaikiniams OLED). https://en.wikipedia.org/wiki/MicroLED Tai ateityje visi tel taupys apie tuos 3-9%, ant juodos temos ir dar daugiau apskritai, kai nebus backlighting (dabar tik su OLED), nes ekranas beveik niekada nebūna tik baltas.
HardAxe 2021-08-24 17:00
Neaktualus. Telefono (nekeičiamos) baterijos nusibaigia greičiau už ekraną. O padegęs ekranas vėliau duoda wow efektą keičiant telefoną į naują.
conjurer 2021-08-24 17:08
Mano 6 metų senumo telefonas vis dar turi gerą bateriją, laiko kelias paras. Nors kita vertus telefone oled bus mažiau naudojamas, nei tarkim darbiniame kompiuteryje, kuris bent 40 valandų per savaitę rodys panašų vaizdą. Be to yra vaizdo judinimo procedūros, kurios stengiasi neapkrauti tų pačių pikselių per daug. Taigi turbūt tu teisus. Bet realiai 2 metai nuolatinio naudojimo, ir šakės. Beje visų telefonų baterijos yra keičiamos. Tiesiog kai kurių ardymas komplikuotas.
Benediktas 2021-08-24 17:16
conjurer 2021-08-24 18:23
Paskutiniai demo turėjo <100 PPI. Gal dėl to kad buvo skirti verslui. Paprastiems žmonėms skirtų monitorių dar nemačiau, bet atrodo daug žadanti technologija, ypač HDR turiniui, kuriam dabar geriausia OLED, nes vietinis tamsinimas su LCD yra meh.