Briuselio oro uostas kovoja su sena problema - virš takų dabar dainuos dronai  ()

Briuselio oro uostas yra pakankamai užimtas. Prieš pandemiją per metus čia apsilankė daugiau nei 26 milijonai keliautojų. Tačiau kiek keista Briuselio oro uosto padėtis jam kuria problemų, kurias dabar bus bandoma spręsti pasitelkus dronus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Briuselio oro uostas šioje vietoje veikia nuo Antrojo pasaulinio karo laikų. Nors nuo miesto centro jį skiria tik maždaug 15 km kelionė, visai šalia oro uosto takų yra dirbami laukai. Traktorių burzgimas, žinoma, oro uostui netrukdo. Bet tuose laukuose dažnai lankosi laukiniai paukščiai.

Nors didesnių incidentų išvengti pavyksta, Briuselio oro uostas nuolat kovoja su paukščiais. Jie gali padaryti problemų - paukščių pulką įkvėpęs variklis gali užgesti. Net jei didesnių nelaimių pavyksta išvengti, net ir skrydžių atidėliojimai yra didelė problema. Ką jau kalbėti apie keleiviams sukeliamą stresą.

Štai dar rugpjūčio pradžioje Briuselio oro linijų lėktuvas vos pakilęs link Milano turėjo apsisukti ir grįžti, nes susidūrimas su paukščiais apgadino vieną variklį. Keleiviams tai, aišku, sukėlė nemažai nerimo, nors pavojus lėktuvo saugumui nebuvo kilęs. Nepaisant to, lėktuvui prireikė remonto, o keleiviai į Milaną išskrido kitu orlaiviu.

Įprastai Briuselio oro uostą nuo paukščių gina pareigūnai su automobiliu ir garsinėmis patrankomis. Tai daroma nuolat - stebimas paukščių judėjimas ir automobilis keliauja šalinti sparnuočių prieš pat lėktuvams tupiant ar kylant. Tačiau dabar bus pasitelktas netikėtas įrankis - dronai.

Įprastai dronai oro uoste nėra laukiami - jie yra dar pavojingesni nei paukščiai. Tačiau šįkart dronai bus valdomi ir naudojami labai atsargiai. Jų užduotis - dainuoti. Tiksliau, jie skleis plėšriųjų paukščių garsus. Tikimasi, kad tai padės atbaidyti paukščius. Dronai gali skristi ten, kur automobiliams privažiuoti sunku. Be to, jie gali pakilti link paukščių pulkų ir priversti juos apsisukti.

 

Be jokios abejonės, tai - mūšis, kurio neįmanoma laimėti. Paukščiai Briuselio oro uoste lankysis visada - jei jų nenubaido lėktuvų ūžimas, visam laikui neišbaidys ir dronai. Tiesiog tikimasi, kad šie įrankiai palengvins kasdienį darbą.

Su paukščiais kovojama ir kituose oro uostuose. Dažnai tai daroma pasitelkus automobilius su garsiakalbiais. Kartais - fejerverkus, šunis ar net sakalus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai ()