[Karšta tema] JAV prieš Rusiją – kurios iš jų naujausi povandeniniai laivai galingesni? Kiekviena šalis turi savų triukų (Foto, Video)  ()

Kalbant apie povandeninių laivų galią, naujausias JAV karinio jūrų laivyno povandeninis laivas yra Virdžinijos klasės „Block V“, o kitoje Atlanto pusėje yra Rusijos „Yasen M“ klasė. Amerikiečių povandeninis laivas gali turėti daugiau ginklų, tačiau Rusijos povandeninis laivas gali turėti daugiau raketų... ir hipergarsinių ginklų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV ir Rusija, be abejo, yra dvi dominuojančios povandeninių laivų galios planetoje. Natūralus klausimas yra, kurios iš jų povandeniniai laivai galingesni?

Palyginkime naujausius abiejų valstybių povandenius laivus - JAV karinio jūrų laivyno Virdžinijos klasės „Block V“ ir Rusijos karinio jūrų laivyno povandeninį laivą „Yasen M“.

JAV ir SSRS kariniai jūrų laivynai dešimtmečius buvo varžovai, kai Šaltasis karas paskatino povandenines ginklavimosi varžybas tarp abiejų šalių, abiem pusėms lenktyniaujant pirmosioms sukurti branduoline energija varomus laivus, valdomas torpedas ir branduolines balistines raketas.

Po Sovietų Sąjungos žlugimo Rusija paveldėjo didžiąją dalį SSRS povandeninių laivynų ir povandeninių technologijų. Dėl to, nors JAV ir stato geriausius branduolinius povandeninius laivus, Rusija neatsilieka.

 

Šiuo metu, kaip praneša „Naval News“, tiek JAV, tiek Rusija toliau tobulina ir kuria naujus branduolinius povandeninius laivus. Rusija užsiima „Yasen M“ serijos kūrimu, o naujausias JAV povandeninis laivas yra Virdžinijos klasės „Block V“ serija.

2021 m. liepos 30 d. Rusija nuleido į vandenį savo naujausią M serijos laivą „K-571 Krasnojarsk“. Pirmąjį „Block V“, „USS Oklahoma“, planuojama baigti šio dešimtmečio pradžioje.

 

Kaip povandeniniai laivai sukurs ugnies galią? Ilgesni, bet siauresni Virdžinijos klasės laivai gali turėti iki 66 ginklų. Virdžinijos povandeniniai laivai gali būti ginkluoti „Mk. 48 ADCAP“ (Advanced Capability) sunkiasvorėmis valdomomis torpedomis, skirtoms pulti laivus ir kitus povandeninius laivus, taip pat sparnuotomis raketomis „Tomahawk Block V“.

„Tomahawk Block V“ yra naujausia legendinės sparnuotosios raketos versija, turinti naują galimybę pulti laivus ir skrydžio metu atlikti kurso ir taikinio korekcijas.

Virdžinijos klasės laivai vienu metu gali gabenti iki 40 sparnuotųjų raketų, šešiomis daugiau nei rusų „Yasen M“, bet turi tik keturis torpedinius vamzdžius. Tai reiškia, kad bus mažiau pakrautų ir pasirengusių šaudyti torpedų.

 

Trumpesni ir platesni „Yasen M“ klasės laivai, priešingai, yra ginkluoti iki 72 ginklų. „Yasen“ ginkluoti UGST sunkiasvorėmis torpedomis, povandeninėmis sparnuotomis raketomis 3M14K „Kalibr“, viršgarsinėmis priešlaivinėmis raketomis „P-800 Oniks“, ir priešlaiviniais ir sausumos atakos hipgarsiniais ginklais „Zircon“.

Du „Yasen“ klasės povandeniniai laivai - „Severodvinsk“ ir „Kazan“ – jau vykdo aktyvią kovinę tarnybą. Penki kiti „Yasen M“ klasės povandeniniai laivai, šiuo metu esantys skirtinguose statybos etapuose, yra „Archangelskas“, „Permė“, „Uljanovskas“, „Voronežas“ ir „Vladivostokas“. Planuojama, kad šie laivai prisijungs prie karinio jūrų laivyno 2023–2027 m.

 

Tik vienas iš dviejų laivų ginkluotas hipergarsiniaiss ginklais, tačiau Virdžinijos klasės povandeniniai laivai ilgai nebus nepalankioje padėtyje. JAV karinis jūrų laivynas planuoja savo naują hipergarsinio ginklo sistemą įdiegti „Block V“ laivuose nuo 2025 m.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(46)
(1)
(45)

Komentarai ()