Palyginti nepriklausomų elektros tiekėjų kainas bus lengviau: sukurta skaičiuoklė

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

conjurer 2021-09-22 22:31
Tik kad tų kurie linkę sumokėti ekstrą yra mažiau, taigi skatinimo didelio nebus. Čia ne skonio reikalas, ir tai reikia finansuoti ne iš tokios "labdaros", o daug rimčiau. Be to tokie planai gaunasi naudotojų apgavimas, nes negali tiekti 100% žalios elektros, visą parą. Be to kaip aš galiu būti įsitikinęs, kad tas tiekėjas, man daro kažką kitaip, už tą papildomą sumą, kai mes tiksliai nežinome kokia dalis energijos ateina iš astravo?
bahuriux 2021-09-23 11:36
Sorry dar biški OT pavarysiu. Jei moderatoriai mano, kad čia netinkama vieta tegu po kurio laiko perkelia į "Energetika ir energija" skiltį pigiau ant 1208€ 10 vs 6 kW SE. 1 atsiskaitymo būdas už atgautą energijos kiekį 5,445ct/kWh https://www.eso.lt/lt/namams/elektra/ta ... #!topic751 Tarkim sunaudosiu 10% iškarto tai per metus teks sumokėti 6000*0,9*0.05445=294€ metams. antras atsiskaitymo būdas už instaliuotą galią 6*3,1944Eur/kW/mėn*12mėn. = 230€ metams. Per 5,25 metus (paprastai laikoma kad net ir 10 metų atsipirkimas yra gera investicija) elektrinių kainų skirtumas pasidengia tarp 6 ir 10kW ir toliau aš nemoku išvis nieko pinigais tik energija kurią gamins SE. Elektrinės tarnavimo laikas kokia tarkim 20 metų, tai gaunasi kad išmesčiau į balą 3392€ savo pinigų per 20-5,25=14,75 metus. Na už tiek po 20 metų galbūt išeis kita SE, žinoma reikėtu perskaičiuoti infliaciją, tai kad neliks kompensacijų ir tai kad elektra niekada nepinga tik brangsta ir kad tokios technologijos nuolatos pinga ir tt. Prašom nemokama investavimo/taupymo strategija naudokitės į sveikatą. Gal žinai "immortallt", ar kasnors kitas ar tada dar galėsiu pasirinkti pas tiekėją damokėti už žalią energiją 50ct/mėn, pats gamindamas ja 1,44 karto daugiau nei sunaudoju? Mano spėjimas, kad galėsiu, nu ta prasme labdara nepriklausomam tiekėjui, kad "žalioji energija greičiau vystytusi". Jei tai ne labdara nepriklausomam tiekėjui reikėtu įrodymų kažkokių.
immortallt 2021-09-23 23:09
conjurer, paleistas reaktorius Elektros negamina jau kurį laiką. Nuo paleidimo, daugiau laiko negamina elektros, nei gamina. Vėlgi, nusišneki ir pasirodai kvailas. Elektrą esant poreikiu būtų galima tiekti visą laiką žalią, bet jokio skirtumo, nes ne elektronus žalius gauni, o elektros kiekį. Rėmimo būdai yra įvairūs ir šiaip vėjui nebereikia paramos finansinės, bet mokėjimas šiek tiek ekstra, didina grąžą ir spartina investicijas. Per ateinančius tris metus Lietuvoje pastatys tiek vėjo jėgainių, kad pasigaminsime kokius 70% elektros patys, t.y. ruošiasi pastatyti apie 1GW per tris metus, kurių galia bus kažkur 5-5,5 MW vieno bokšto. Keli klausimus, į kuriuos žinotum atsakymą, jei suprastum, kaip veikia rinka Bahuriux, aritmetines klaidas bent išsitaisyk antrame atvejyje, ar čia taip desperatiškai bandai įrodyti teisumą? Gaunasi tavo atveju kažur 4-5 metai, kad atsipirktų extra investicija. Man 10 kW galios visos reikia, o ploto daugiau nėra. O šiaip su dabartine elektros kaina ir pasaugojimu už fiksą, elektrinės atsipirkimas nepilnai du metai. Ir ne, čia aš niekur nesakiau, kad atsiskaitymas savo elektra yra blogai, tai kita tema, kur yra krūvos aplinkybių ir faktorių. Pvz., paskaičiuok 14 kW jėgainę, kai jau paramos negausi extra 4 kW. Ir net imant tavo atvejį, už galią mokėti gaunasi pigiau, nei atiduoti 41%. Tik tu neskaičiuoji pinigų kainos, tu matai nominalų skaičių. Pvz. tu renkiesi investiciją pagal nominalią grąžą, tarkime 1000€. Tuo tarpu aš imsiu 100€ grąžą su 1000% metine grąža, kai nuo 1000€ grąža bus tik 1%, t.y. tau reikės 100k€ įdėti pasiekti grąžai, o man 10€. Hyperbolizuotas pavyzdys.
svetys 2021-09-24 07:57
Taigi, pvz. kodėl kokie nors imortal-bahurėliai nesusimąsto, jog energijos pertekliumi galima tiesiog dalintis su kaimynais ir šiame reikale valstybę palikti 100 procentų šone...
sigun 2021-09-24 09:38
"Dalintis pagaminta elektra su kaimynu" - ši dalis ir dabar veikia. Būtent tai pavadinta elektros pasaugojimu, t.y. tavo perteklių sunaudoja kiti, o kai pačiam pritrūksta atsiimi iš tinklo, už pasaugojimą sumokėdamas ~1/3 nuo standartinės kainos. "valstybę palikti 100 procentų šone" - o va čia nelabai įsivaizduoju, nes: a) Statyti kiekvienam gamintojui pakankamos talpos akumuliatorius yra gerokai per brangu ir nelabai realu visų gamintojų masteliu. b) susitarti su kaimynu kas kada naudos? Man savo būste nelabai pavyks to padaryti, o čia dar įtraukti kaimynus? Būtent šioje vietoje veikia masto ekonomika, kurią gali pateikti tik didelis tinklas. Kuodžio mintis, jog reikia kuo mažiau parduoti, t.y. mažinti suvartojimą, yra labai graži ir teisinga, tik niekaip nesusijusi su šia tema. Visuomet reikia stengtis sunaudoti kuo mažiau resursų, bet istorija rodo, kad tai veikia ne pagal "iš viršaus" nuleistas direktyvas (centralizuotas Kuodžio tiekėjas), o dėl juntamai ir staigiai išaugusios kainos. Iš viršaus nuleistos direktyvos suveikia tik arba drastiškais metodais, pvz. atjungti tiekimą kelioms valandoms, dienoms ir tada tikrai mėnesio gale pamatysim skirtumą, arba labai mažais žingsneliais ir labai užsitęsusiu suveikimu, kaip kad EU energijos efektyvumo lentelės. Aktyvi EU energetinio efektyvumo politika vykdoma jau daugybę metų. Bet pažiūrėjus į duomenis (ataskaita nuo 2000 iki 2016), namų ūkių energijos sumažėjimas per 16 metų tesiekia 2,3 %. Tuo tarpu įvedant elektros prietaisų energetinio efektyvumo lenteles buvo skalambyjama, kad vidutiniam europiečiui jos padės išsirinkti efektyvesnius prietaisus ir tai 2030 m. padės sutaupyti virš 200 eurų kasmet, kas atrodo nelabai realu, nes 2016-ais lentelės jau galiojo 6 metus ir pagal grafikus nebuvo jokio žymaus energijos taupymo paspartėjimo. Būtent tą turiu galvoje, kad "iš viršaus" nuleidžiamos inovacijų ar taupymo priemonės jei ir veikia, tai labai minimaliai ir tas centralizuotas Kuodžio tiekėjas, besirūpinantis savo rinkos mažinimu panašu į utopiją.
lizunas 2021-09-24 14:36
Kur tas taupymas bus. Statytojas pastato daugiabutį, įrengia rekuperatorių bute su fenu. Visur skalambijama kaip rekuperatorius sautaupo šilumos sąskaitą, bet... Kai tik lauke šalta, rekuperatorius pajungia feną, kuris šildo lauko orą. Tai gaunasi taip, kad už šildymą sumoki per pus mažiau, nei už elektrą, kurią fenas prisukė. Čia jau ne per vieną vietą tie ale taupymai išlenda...
immortallt 2021-09-24 16:19
Kuodis apie energetiką supranta tiek pat kiek aš apie baletą, o ir ekonomikoje jis prastas ekonomistas, jis geras populistas. Išėjo iš rinkos Nausėda, tai bando jo vietą užimti. Lizunas, ir ką čia nusikalbi, a? Rekuperatorius reikalingas, kai vėdinimas nebevyksta pro plyšius sienose. Aišku, gali užsidaryti ir padaryti veisyklą bakterijoms ir virusams, o pats šusti savo brude, o gali vėdinti. Vėdinti gali atidarius langą, kur atvėsintą orą šildysi radiatoriais, arba rekuperatorius gali pašildyti šiek tiek orą. Lietuvos sąlygomis, jei geras rekuperatorius, pašildyti papildomai užtenka kai nukrenta žemiau -10, čia siekiant maksimalaus komforto. Aš nešildžiau su rekuperatoriumi ir prie -30. Ką svetys pripaisiojo, tai iš vis tik koks psiciahtras gali suprasti.
conjurer 2021-09-24 17:05
Aš žinau kaip veikia rinka, todėl ja nepasitikiu. Ypač kai privatininkai pradeda varžytis. Dieselgate, ir taip toliau.
kestutisz 2021-09-27 14:43
Dokumentas yra mažoka garantija. Tam pačiam batkai kažkada ateis į galvą mintis atominę elektrą parduot kaip žalią - tam reikia tik sukurti popierinį vėjo/saulės parką (na arba popieriuje užkelti kokio egzistuojančio parkelio galingumą). Net nereikia statyt dekoracijų kaip Potiomkino laikais, svarbu popieriai teisingi būtų.
immortallt 2021-09-27 15:25
Negamina Astravas elektros jau bent porą mėnesių iš eilės. Tiek labai neseku: „Dabartinė situacija,– Astravas neveikia, elektra negaminama perteklinė, papildomai sužinojome iš „Litgrid“, kad Estijos ir Rusijos pasienyje esančios linijos remontuojamos, taigi, pralaidumas sumažėjęs Baltijos valstybėse“, – kalbėjo jis. Skaitykite daugiau: https://www.lrytas.lt/verslas/rinkos-pu ... s-20821762 Geriau jau nepasakok kaip veikia elektros tinklai. Būtent, elektros paprastai į sandėlį nepadėsi. Tačiau mes būdami NordPool turime visai neblogą rezervuarą elektrai gaminti - hidroelektrines. Kurios dažniausiai veikti pastoviai pilna galia negali, nes pasibaigia vanduo. Tačiau jei dalį laiko elektros poreikį tenkina vėjas/saulė, vandenį gali kaupti dauguma užtvankų. Jei turime pakankamai daug vėjo, tada net sausros metu užtenka hidroenergijos. Jau nekalbant apie tai, kad vėjo naujos elektrinės iki šįmet statytos gamina 44% laiko. Statomos naujos ~5,5-6 MW vėjo jėgainės gamins turbūt bent 50% laiko. Saulės elektrinės tiesiogiai koreliuoja su kondicionierių naudojimu. Taip pat vėjas ir saulė vienas kito kritimus gerai dengia. Jei tu pasirenki pirkti žalią elektrą, už elektros gamybą eis tik žalią elektrą gaminantiems. Tie 0,5€ skirti iš tikrųjų dažniausiai net ne didesniai kainai dengti, o administravimui, kad būtų perkama tik žalia elektra. Enefit net nereikia mokėti 0,5€, nes jie perka tik žalią elektrą, na ir patys ją gamina. Iš dalies pinigai ne už žalią elektrą eina sisteminėms paslaugoms, bet tai yra susiję su gamybos ir paklausos neatitikimais, ir vartotojas moka per sistemines paslaugas už tai. Ir techniškai, tai nėra gamyba. Nors va pirminis rezervas dabar tai Rusijoje hidroelektrinė. Atsijungus nuo Brell - akumuliatorius. Antrinis rezervas pagrindinis yra Kruonis. Tretiniai rezervai įsijungia retai, dujos, bet tretiniai rezervai jau neperkama iš jų net esant trūkumui. Tiesa, net jei tenka vėjo parkui dengti elektrą iš rezervų, pinigus jie gauna ir jie tada moka už tą elektrą. Ne, conjurer, tu nesupranti, kaip veikia elektros rinka. Tai nieko panašaus į Dieselgate, nes čia ne laisva rinka. Rinka yra labai griežtai apribota ir reglamentuota. Kiekvienas įrenginys ir jo parametrai sertifikuojami ir žinomi. Bet koks neatitikimas matomas iš karto ir už tai baudžiama. Čia tas pats, kas sakyti, kad sveikatos paslaugų sektorius yra tokia pati laisva rinka. Elementariai, jei namuose prijungsi saulės elektrinę be leidimo, kad ir nedidelę, jei ne tą pačią dieną, tai tą pačią savaitę susilauksi svečių, ir arba atjungs gamybą, arba atjungs tiekimą apskritai, ir dar gausi apvalią baudelę. kestutiz, po kelių metų Astravo elektra fiziškai net negalės pasiekti Lietuvos, atsijungsime nuo Brell, keisis dažnis. Kad galėtų tiekti elektrą, reikės konvertavimo, kas yra brangu statyti. Ir ne, niekas nėra tokie durni, kad tokios nesąmonės nebūtų užrištos. Viskas lengvai patikrinama, net jei Batka pas save fake elektros parką sugalvos padaryti. Net jei sugalvos, tai dabar rinkos priedo nelabai beduoda. O jų elektra įprastinėmis sąlygomis nekonkurencinga.
conjurer 2021-09-27 15:58
Manęs tavo žodis neįtikina. Kokia tikimybė, kad perlas tą 0,5 euro duos žalios energijos pirkimui, vietoje, kad patyliukais dėtų sau į kišenę? Ten gi mafija praktiškai, skambučiais reketuoja pensininkus, naudodami kitą dieną pasibaigiančias nuolaidas. Organizacija suskaldyta, kad būtų sunkiau atsekti pinigus, kurie neina sporto rėmimui, kaip turėtų. Jei sugebėsi mane įtikinti, kad tam tikras žalias planas tikrai padės žalios energetikos vystymui, aš jį paimsiu. Bet kaip minėjau tam reikės daugiau nei tavo žodžio. Ypač dabar, kai pasakei, kad galiu gauti baudą, už powerbanko su saulės baterija naudojimą.
immortallt 2021-09-27 18:01
Conjurer, nu tik nesakyk, kad tu galvoji, kad tu tikrai manai, kad gali nesuderinęs paduoti elektrą į tinklą ar kitaip keisti savo prisijungimo tašką, pvz. savavališkai pasididinti įvado galią. Jei tu saulės elementų pagamintos elektros neatiduosi į tinklą - visiems giliai dzin. Jo, negaliu teigti, ir kad saulė nusileidžia vakaruose, nes dar nenusileido šiandien. Koks man tikslas tave įtikinėti, kai pats susigalvoji faktus? Mano tikslas, kad kiti nepasimautų ant tavo išgalvotų "faktų".
conjurer 2021-09-27 18:37
O tavo noras įtikinti, kad tie "žali" planai tikrai nukreips pinigus, ten kur reikia, be rimto argumentavimo tik dar įtartiniau atrodo. Jei kalbi oficialiai galėtum ir pagrįsti tai. Tas nekvescionuojamas pasitikėjimas įtartinais tarpininkai gali rodyti kad tiesiog esi papirktas. Ypač kai tavo argumentas šioje temoje visada buvo "tingiu įtikinėt, nes nieko nesupranti".
immortallt 2021-09-27 19:11
Tai ką dar gali reikšti prijungti prie tinklo? Kokio dar tau kito rimto argumentavimo reikia be įmonių, turinčių milijardus, paskelbti planai ir pradėti lieti pamatai? Gauti leidimai elektros gamybos pajėgumams įrengti? Ar galvoji, kad fondai ir korporacijos valdančios šimtus milijardų mėtosi tuščiais pažadais ir pinigus mėto į dokumentų rengimą, tyrimus, PAV'us ir net pamatus iš idėjos iškrėsti pokštą? Prieš 10 metų skeptikai aiškino, kad daugiau 15% atsinaujinančių į tinklą integruoti neįmanoma. Dabar ir 50% nekelia problemų.
svetys 2021-09-30 09:24
Na, bent perskaityti ką parašiau mokate Kalbėjau apie PERTEKLIŲ. Pvz. namų ūkis (duotu momentu) gamina 10 kWh, o sunaudoja 1 kWh, tada sutartine kaina parduodamas perteklius kaimynams. Pvz. jei tokio pardavimo kaina bus kažkur pasaugojimo kainos atitikmenyje – tai įves konkurenciją ir pasaugojimo kainai. Ir t.t. ------------ ----- Nors ir ekonomikoje galioja tas pats intelektinis dėsnis kaip ir visur kitur. O pastarasis adaptyviai skamba šitaip: Asocialas ekonomikoje yra lygus antivakseriui vakcinavime.
kestutisz 2021-09-30 11:07
Lempinio VIAP mokesčio jau nebereikia mokėti įmonėms už savo pasigamintą ir savo reikmėm sunaudotą elektrą? (kuom baigėsi Achemos teismai tingiu ieškot)
immortallt 2021-09-30 18:24
Achema visai kitas dalykas. Achema elektros gali gamintis kieks jiems reikia. Achema galėtų beveik 2x tiek elektros pagaminti viso į tinklą, kiek jiems reikia. Elektros jungtis jiems reikalinga kaip atsarga ir supaprastina darbą ir valdymą. Ir ten buvo dėl elektros, kurią jie į tinklą niekada net neįmeta. Verslui dar buvo berods dėl ATL pakeitimas, kad kai kurie sektoriai gali atgauti pinigus už tą dalį.
iPienius 2021-09-30 19:12
is pradziu planas su kintama birzos kaina atrodo geriausias. dabar jau kuri laika vartotojams galutine kaina gaunasi apie 19 ct ir dar greiciausiai kils.
kestutisz 2021-09-30 22:51
Realiai galvoju gal spjauti į tą privalomai-savanorišką pasirinkimą ir "savo noru" mokėti baudą - gal net apsimokės? (kiek ten gąsdina? plius 25%?)
immortallt 2021-10-01 11:22
kestutiz, pasirinkdamas garantinį tiekimą, jei nepriklausomas siūlys 20ct/kWh, tai garantinis kainuos kažkur 22-23 ct/kWh. 25% ekstra nuo elektros kainos biržoje eina. Visuomeninis tiekimas pigesnis iki šių metų pabaigos. Nuo sausio 1 d. visuomeninis tiekimas bus kokiais 4-5 ct/kWh brangesnis nei nepriklausomo tiekėjo, nebent sugalvos subsidijuoti elektrą. O tai būtų labai labai blogai. Taip, kintamas tarifas dabar brangesnis nei tiems, kurie spėjo sutartis pasirašyti anksčiau. Tačiau apskritai, jei sugebi savo elektros vartojimą kilnoti, praėjusiais metais lapkričio-gruodžio mėnesiais, už elektrą vidutiniškai mokėjau po 9,5-10 ct/kWh (čia jau padalinus visą sąskaitą, su visais abonentiniais mokesčiais ant visos suvartotos elektros). Kai visuomeninis tiekimas buvo kažkur 14 ct/kWh berods. Net naktinis tarifas berods buvo kažkur 11ct/kWh.