Neįprasčiausias karo laivas - „Novgorodas“: kaip Rusijos imperija pastatė „frisbio“ formos karo laivą ir kodėl tai buvo didelė klaida (Foto, Video)  ()

Vienas neįprasčiausių karo laivų buvo Rusijos imperijos „Novgorodas“. „Frisbio“ formos laivas buvo neįprastai sunkus pagal savo dydį, o ši savybė jam leido gabentis ženkliai didesnius ginklus, lyginant su kitais panašaus dydžio laivais. Tačiau laivo dizaino trūkumai buvo didesni nei teikiama nauda.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Užuot siuntusi laivą į atvirą jūrą, Rusijos imperija paskyrė jį saugoti pakrantę.

Antroje XIX amžiaus pusėje, prasidėjus garo variklio revoliucijai, nedideli karo laivai, žinomi kaip monitoriai, atsisakė burių ir vietoj jų pradėjo naudoti anglimis varomus variklius. Laivai tapo nepriklausomi nuo vėjo ir galėjo plaukti net esant ramiai jūrai.

Vėjo varomajai jėgai būtinai reikėjo efektyviausios korpuso formos, kad iš laivo burių būtų galima išspausti kuo didesnį greitį.

Technologinis šuolis nuo vėjo prie garo, kuris pagal poreikį suteikė energijos vienam ar daugiau povandeninių laivo sraigtų, paskatino pažvelgti į alternatyvias korpuso formas. Tai pasirodė klaida, o „Novgorodas“ yra puikus to pavyzdys.

 

„Novgorodas“ buvo eksperimentinis laivas, pasižymintis didesniu plūdrumu, lyginant su peilio formos laivais.

Laivas buvo visiškai apvalios „frisbio“ formos ir 30,8 m skersmens. Jis buvo gerai apginkluotas – turėjo dvi per vamzdį užtaisomas 279 mm patrankas.

Kiti Rusijos imperijos monitoriai, pavyzdžiui „Admiral Lazarev“ klasės laivai, turėjo tris bokštelius, kurių kiekviename buvo po dvi mažesnes 229 mm patrankas.

 

Apskrito korpuso eksperimentas galiausiai buvo laikomas nesėkmingu. Dėl apvalaus korpuso formos laivas tapo neefektyvus jūroje, todėl maksimalus greitis siekė vos 6,5 mazgo (12 km/val.).

Karo laivas taip pat buvo labai nemanevringas. Galiausiai „Novgorodas“ ir jo įpėdinis „Vice-Admiral Popov“ buvo įpareigoti saugoti 38 624 km Rusijos imperijos pakrantę nuo galimų atakų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(10)
(2)
(8)

Komentarai ()