TOP 8 visų laikų didžiausi ginklai – nuo Hitlerio pabaisos ir šautuvo, galinčio vienu šūviu išguldyti visą paukščių būrį, iki galingiausio pistoleto, kurio vienas šovinys kainuoja 40$ (Video)  ()

Šiame sąraše esantys ginklai yra vieni didžiausių iš didžiųjų. Kai kurie iš jų yra nepraktiškos demonstracijos, sukurtos patenkinti per didelius diktatorių, tokių kaip Adolfas Hitleris, ego. Kiti yra tik ekstremalios ginkluotės demonstravimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1. Didžiausia per vamzdį užtaisoma patranka

Caro patranka buvo išlieta iš bronzos 1586 m. Rusijoje. Masyvus ginklas sveria 40 tonų. Jos 89 cm skersmens pabūkle (daugiau kaip 5 m ilgio) telpa apie 820 kg akmeninių sviedinių (grapeshot), todėl ji gavo pravardę „Rusijos šautuvas“.

Patranka niekada nebuvo iššauta ir, atrodo, daugiausia buvo skirta demonstravimui. Rusijos caras Borisas Godunovas, valdęs Rusiją 1598-1605 m., apibūdino tai kaip būdą bauginti vietinius gyventojus ir Rusijoje reziduojančius užsienio ambasadorius.

1812 metais užėmęs Maskvą, Napoleonas norėjo parsigabenti Caro patranką į Prancūziją, bet išvyko be jos. Didysis ginklas dabar yra populiarus turistų traukos objektas už Kremliaus arsenalo ribų.

2. Didžiausias ginklas, kada nors panaudotas karo veiksmuose

1936 m. Adolfas Hitleris kreipėsi į artilerijos kūrėją Gustavą Kruppą, ar jis galėtų sukurti artilerijos pabūklą, galintį įveikti naująją Prancūzijos Maginot liniją. Kruppas pasiūlė milžinišką, 80 cm kalibro patranką. Hitleris įsakė ją pagaminti.

Milžiniški pabūklai, pavadinti Gustavas ir Dora, svėrė 1350 tonų, todėl patrankai prireikė sudvigubinto geležinkelio, kad ją perkeltų. Visam ginklui paruošti ir surinkti prireikdavo trijų dienų. Pabūklas galėjo iššauti betoną perveriančius sviedinius, sveriančius septynias tonas, nuskriejančius daugiau nei 40 km.

Milžiniškos patrankos karui prieš Prancūziją atvyko per vėlai, tačiau 1942 m. „Gustavas“ apgulties metu nuniokojo tuometinėje SSRS esantį Sevastopolį, iššaudamas iki 14 šovinių per dieną. Abu ginklai buvo sunaikinti Antrojo pasaulinio karo pabaigoje.

3. Didžiausias ginklas karo laive

Antrojo pasaulinio karo japonų monstriniuose karo laivuose „Yamato“ ir „Musashi“ buvo sumontuoti devyni 46 cm ginklai – jie buvo galingiausia artilerija kada nors sumontuota laive. Tačiau nors šie ginklai veikė maždaug 42 km atstumu, jie buvo mažai naudingi realioje kovoje. Antrojo pasaulinio karo pradžioje lėktuvnešiai pradėjo užtemdyti didžiulius karo laivus.

 

„Yamato“ kartą priartėjo pakankamai arti, kad galėtų pagrasinti JAV karo laivams Leytės įlankos mūšyje (1944), tačiau povandeninių laivų ir lėktuvų atakos privertė jį trauktis. Bombos ir torpedos nuskandino abu laivus.

4. Didžiausias šautuvas

Šie siaubingi XIX a. ginklai (punt gun) buvo naudojami komercinei medžioklei – vienu šūviu buvo galima nušauti visą laukinių paukščių pulką. Vėliau juos ėmė naudoti sportininkai.

Per sunkiu šautuvu, kad būtų pakeltas vieno žmogaus, buvo šaudoma iš valties. Vamzdis buvo lygus 3,3 cm kalibrui ir galėjo iššauti šovinį, lygų maždaug 40 standartinių 12-to kalibro sviedinių. Paukščių medžioklė tokiais šautuvais pasirodė esą tokia efektyvi nužudyti paukščių pulkus, kad iki 1860 m. daugelis JAV valstijų jį uždraudė.

 

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(10)
(0)
(10)

Komentarai ()