Tai „precedento neturinčios statybos“ Kinijos istorijoje: šalis kaip reikiant ginkluojasi – ar tai naujas Kinijos politikos posūkis?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Benediktas 2021-11-09 18:11
JAV ir Europa turi būtinai statyti gamyklas pas save, prisižaidė dėl tokios valstybinės politikos nebuvimo. Gali statyt visur, tik ne autoritarinėse valstybėse.
conjurer 2021-11-09 19:06
Kad JAV ir europa tų gamyklų nesistatė kinijoje. Jie naudojosi kinų gamyklų paslaugomis. Pvz apple naudojasi foxconn. O bet koks žmogus su minimaliom pajamom gali užsisakyti produktą su savo sukutu prekės ženklu, ir kinai jų pagamins kiek jam reikia. Dėl sudėtingų puslaidininkių gaminimo, čia jav ir europa turi investuoti, ir tai daro. Bet su bendros paskirties gamyklomis, tiesiog dings kai kurie verslai, jei vakariečiai negaus priėjimo prie rytiečių fabrikų. Ne tai kad man tų verslų produktai rūpėtų, jie dažniausiai būna rebrandintas kinietiškas šlamštas, bet to negalima ignoruoti. Blogiausia kad mes jiems sumokėjome už šitų fabrikų ir atomonių bombų gamybą, pirkdamis iš alibaba, ebay(kinijos rinkos), ir visų šitų trečiarūšių šūdparduotuvių, kurias t.lt reklamuoja. P.S. "banggood" pakolkas geriausias pavadinimas, kategorijoje, "tai skamba kaip porno, bet iš tikro yra kiniečių šūdparduotuvė".
Talkatif 2021-11-09 19:14
Alibaba tik menka dalis. Vietiniuose prekybos centruose pagrindinis finansavimo šaltinis rytų teroristų. Iš tų lėšų dalis eina Kinijos užpirktoms fakenews, kiberterorizmui, kita dalis per Kinijos paskolas pasiekia Rusijos ir Baltarusijos kadrus. Galiu ir klysti, bet kiek pamenu, gamybą pirmieji į Kiniją kelti pradėjo japonai. Po kurių gaminių konkurencijos, teko Vakarams arba užsidaryti, arba irgi čiuožti Kinijon. Kažkada japoniška buitinė, org technika buvo pigiakas. Kokybė nusileido JAV, UK, DE, IT gaminiams. Kur dabar tie Vakarų brendai?
Creatium 2021-11-09 19:16
Negamins Kinija, perims Indija, Taivanas ar kitos šalys. Jau dabar turbūt jaučiamas gamyklų judėjimas į kitas šalis. Vienas faktorius, aišku, yra kaina.
Benediktas 2021-11-09 19:18
Ką sakai irgi tiesa, bet ne čia:
conjurer 2021-11-09 19:34
Kiek žinau dauguma gamyklų ten yra kiniškos, nors negaliu tiksliai pasakyti. Vakariečiams nebūtina ten turėt gamyklos, tiesiog biurą kuris dirbs su jomis iš arčiau. Ir dalį situacijų galima lyginti su buto nuoma. Gamyklą, ir technologijas bei žmones gali nuomotis, ir tada sunku pasakyti kam ji realiai priklausys. Investavimas irgi nereiškia, kad viskas ėjo į žemės pirkimą, ar gamyklų statymą. Gal kartais taip, o kitais kartais tai buvo tiesiog linijų derinimas naujam produktui. Kitas dalykas ten neveikia autorinės teisės, ir kitos vakarietiškos nesąmonės, todėl jie gali lengvai tas technologijas kopijuoti. Todėl visi tie priinvestavimai finale eina pagrinde jų naudai. Todėl be embargo nieko nepadarysim. O embargo turbūt irgi. Ypač kai kinų dabartinė ambicija yra investavimas į prekybos kelius.
Benediktas 2021-11-09 19:47
Aš kalbu apie priešistorę, kaip kinai technolojas gavo ir pinigų. Ir kodel atsitikiko tokia situacija, kad autoritarinis rėžimas yra galingiausia ekonomika arba netrukus bus. O tu kalbi apie dabarti, kad bet kas gali kinų gamykloj savo brando dalyką pasigamint - žinau! Apie skirtingus dalykus kalbam.
conjurer 2021-11-09 20:17
Na jo praeityje buvo šiek tiek kitaip. Bet tai nėra vienintelė vieta kur buvo investuojama.
Benediktas 2021-11-09 20:22
Nėra taip, kad investuoji į valstybę ir ji pasidaro autoritarine. O Kinija su komunistais valdžioje... Pas mus Lietuvoje irgi buvo kumunistų partija, Rusijoje dar dabar yra. Čia jau aiškus rodiklis, kad bus problemų. Pvz. į Japoniją JAV daug investavo po karo, kai rėžimas paisikeitė ir viskas ok. Į Tavaną, Malaizija daug investuota. Manau ir į Indiją. Viskas kaip ir normaliai ten. Pas mus irgi daug investuoja užsienis, bet mes dėl to nesidarome autoritarine valstybe. Nežinau kodėl Afriką mini. Ką ir ten JAV su EU investuoja į autoritarinius rėžimus? Tai žinoma, kad įmonės nori ušnaudoti pigią darbo jėgą, bet aš pirmame komentare rašiau, kad politikų darbas turėtų būti mastyti strategiškai ir tokius dalykus kontroliuoti, nes įmonėms tik savo pelnas rūpi. Pvz, neleisti importuoti tam tikrų prekių iš Kinijos - gamink kur nori, tik ne Kinijoje.
conjurer 2021-11-09 21:07
Ir pagaliau turime PVM. Bendrai paėmus, tai kova su kinija, ir jos politika, neatitinkančia mūsų žmogiškumo suvokimo standartų, turės eiti per žmonių kišenę. Kaip ir klimato kaitos atveju, mes dėl pigumo maitinome monstrą, turbūt šiuo atveju kinų drakoną. Ir dabar jis rodo dantis. Iš kitos pusės, pripratome prie kiniškų, greit gendančių, produktų, ir baisu pirkti kokybišką europietišką variantą, kuris ilgu laiku gal net pigiau išeitų. Pastebėjau tau su batais, kai kinietiški už 80 litų atlaikė 2 savaites, po to kojų pirštai išlindo, o europietiški už 450lt, 8 metus atlaikė, ir dabar nors suplyšus išorė, bet vandens vis dar neleidžia, ir kelis metus tarnauja kaip kaimo batai.
sub 2021-11-10 09:01
Kita šalis nepadarė nes neturėjo tokių sąlygų. Arba darbo jėga buvo per brangi, arba darbo jėga nesugebėdavo atlikti tam tikrų užduočių, arba technologiškai atsilikusi buvo ir negalėjo padaryt reikiamos kokybės. Jau, prieš visam pasauliui perkeliant savo gamybą, Kinija technologiškai jau buvo labai pažangi ir gamino beveik viską nuo A iki Z. Kinijos žmonių niekas neišnaudojo, apart turtingų kinų, tų kurie vadovavo ir kuriems priklausė verslai, siūlantys pigios dabro jėgos paslaugas. Ir užsienis neišnaudojo kinų žmonių, jie išnaudojo pigią darbo jėgą. Ir tikėjosi daryti tai kuo ilgiau.
Talkatif 2021-11-10 18:19
Kinai kartais išdrįsta pasiskųst, kad gerai uždirba tik tie kas jų komunistų partijai dirba. O kitiems lieka nuograužos.