Įdomioji dangoraižių istorija: kuris Vilniaus pastatas yra aukščiausias visose Baltijos šalyse?  (1)

Kaip šiuolaikinio dangoraižio protėvį daugelis paminėtų Gizos piramidę ar romėnų statinius. Ir būtų teisūs. Visi šie pastatai yra ne tiktai tiesiog aukšti, jei vertintume iš to meto perspektyvos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Visi jie įspūdingi savo vidumi, techniniais sprendimais ir iki šiol stebina neribotomis žmogaus kūrybos galiomis ir ambicijomis.

XIX a. pabaigoje JAV miestai jau buvo tankiai užstatyti, jų svečiams tekdavo paklaidžioti gatvių labirintuose, o žemės sklypų kainos siekė fantastiškas aukštumas. Kaip tik tuo metu atsirado kelios technologinės naujovės, leidžiančios realybe paversti žmogaus svajonę pakilti kuo aukščiau. Tai pramoninė plieno gamyba, saugūs ir greiti liftai bei tobulesnių konstrukcijų – metalinio karkaso, kabamųjų ekraninių sienų – išradimas.

1885 m. Čikagoje statant pirmąjį 10 aukštų dangoraižį „Home Insurance Company Building“ daugelis šių naujovių jau naudota. 1913-aisiais Niujorke pastatytas „Woolworth Building“ buvo pirmasis dangoraižis, turintis visus tikrojo dangoraižio elementus: plieno konstrukcijos palaikė pastatą nuo pamatų, patys pamatai buvo paremti betono kolonomis, besileidžiančiomis iki uolingo žemės sluoksnio, o pastato rėmas galėjo atlaikyti vėjo gūsius.

Net 57 aukštų, 241 metro aukščio statinį, kuriame veikė 34 greitaeigiai liftai, suprojektavo architektas Cassas Gilbertas.

„Empire State Building“ dangoraižio Niujorke statybos buvo baigtos 1931-ųjų balandžio 11-ąją, 12 dienų anksčiau, negu numatyta. Šis 381 metro pastatas daugiau nei 40 metų buvo aukščiausias pasaulyje. Tik 1972-aisiais jį nukonkuravo 417 metrų aukščio Pasaulio prekybos centro dvyniai, sugriauti 2001 m. rugsėjo 11-ąją per teroro aktą.

 

Iki šiol nepralenktas dangoraižis šauna į dangų Jungtiniuose Arabų Emyratuose Dubajuje. 2010 m. užbaigtas „Burj Khalifa“ yra 828 metrų aukščio, net 163 aukštų.

O architektų vizijose – nauji aukščio rekordai. Dar 1956-aisiais amerikietis architektas Frankas Lloydas Wrightas paskelbė apie planą statyti 1,6 km aukščio dangoraižį, kuriame galėtų dirbti 100 tūkst. žmonių. 1991-aisiais kitas amerikiečių architektas Eugene’as Tsui pristatė 3220 metrų aukščio pastato projektą, kuris sukurtų pakankamai erdvės gyventi, dirbti ir ilsėtis milijonui žmonių. Nors tokie pastatai teoriškai galimi, šiuo metu nebūtų praktiški. F.L.Wrighto pasiūlytame pastate reikėtų tiek lifto šachtų, kad jos užimtų didžiąją pastato dalį.

 

Aukščiausias Lietuvoje ir Baltijos šalyse pastatas yra Europos dangoraižis Vilniuje (148 m). O pirmosios kregždės buvo „Lietuvos“ ir „Draugystės“ viešbučiai Vilniuje. Pirmasis po sovietmečio aukštybinis pastatas – 2001 m. baigtas „Hanner“ biurų pastatas Žvėryne.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(2)
(1)
(1)

Komentarai (1)