Šiemet Lietuvoje nutekinta pusė milijono interneto paskyrų – daugiausiai Baltijos šalyse: o kaip atrodome pasaulyje?  ()

Šiemet programišiai nutekino 475 tūkst. Lietuvoje registruotų interneto paskyrų, rodo saugumo kompanijos „Surfshark“ duomenys. Nors šis skaičius didžiausias iš visų Baltijos šalių, Lietuvoje fiksuojamas ir ryškiausias duomenų vagysčių skaičiaus mažėjimas – šiemet čia nutekinta perpus mažiau interneto paskyrų. Tuo tarpu pasaulyje labiausiai nukentėjo JAV, Irano ir Indijos vartotojai, Europoje – Prancūzija ir Jungtinė Karalystė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lietuvoje aukų mažėja

Naujausias „Surfshark“ tyrimas parodė, kad nuo programišių nukentėjusių žmonių skaičius Lietuvoje mažėja. Pernai nutekintas beveik milijonas (994 tūkst.) Lietuvoje registruotų interneto paskyrų, tuo tarpu šiemet šis skaičius 52 proc. mažesnis ir nesiekia nė pusės milijono.

„Pasaulyje kibernetinių atakų skaičius sparčiai kyla, tad Lietuvoje nukentėjusiųjų skaičiaus mažėjimas yra sveikintina tendencija. Teigiama linkme judama ne tik asmeniniu, bet ir valstybiniu lygmeniu – mūsų skelbiamame skaitmeninio gyvenimo indekse (angl. Digital Quality of Life Index) Lietuva skaitmeninio saugumo kategorijoje šiemet užima 4 vietą visame pasaulyje. Galima teigti, kad valstybės lyderystė šioje srityje duoda vaisių“, – sako „Surfshark“ vadovas Vytautas Kaziukonis.

Šiemet Lietuvoje tarp didžiausių duomenų nutekėjimo incidentų buvo „CityBee“ atvejis, kai nutekėjo apie 110 tūkst. paskyrų. Taip pat šį mėnesį įvykdyta ataka prieš reklamos agentūrą „Adform“. Lietuvą reikšmingai paveikė ir pasauliniai incidentai, pavyzdžiui, „Facebook“ ataka, kurios metu buvo pagrobti daugiau nei pusės milijardo vartotojų duomenys.

Baltijos šalyse saugiausia – Estija

Nepaisant teigiamų tendencijų, nukentėjusių žmonių skaičius Lietuvoje vis dar didžiausias visose Baltijos šalyse. Kai Lietuvoje šiemet nutekinta beveik pusė milijono vartotojų paskyrų, Latvijoje šis skaičius siekia 342 tūkst., o Estijoje – 191 tūkstantį.

Skaičiuojant nutekinimo atvejų skaičių 100 tūkst. interneto vartotojų šalyje, Lietuva su 18 tūkst. atvejų nukrenta į antrą vietą, o pirmąją užima Latvija, kur nutekinta virš 20 tūkst. paskyrų. Bet Estija išlieka saugiausia, kur iš 100 tūkst. šalies interneto vartotojų duomenų neteko 15 tūkstančių.

„Tarp Baltijos šalių geriausius rezultatus kibernetinio saugumo srityje rodo Estija. Čia ir aukų skaičius mažiausias, ir jų mažėjimo tendencija reikšminga – lyginant su pernai metais, pagrobtų paskyrų skaičius 26 proc. mažesnis. Be to, ir skaitmeninio gyvenimo kokybės indekse e-saugumo kategorijoje Estija lenkia Lietuvą ir užima 3 vietą visame pasaulyje“, – pasakoja V. Kaziukonis.

Pasaulyje – netikėtas Artimųjų Rytų šuolis

 

Pasaulyje daugiausiai paskyrų nutekinta Jungtinėse Amerikos Valstijose – net 212 milijonų. Kompanijos „Apcela“ duomenimis, įprastai šioje šalyje ir kibernetinių atakų skaičius didžiausias, tad tikėtina, jog ir duomenų nutekinimo atvejų čia visuomet bus daugiausia.

Taip pat, šiemet ypač didelis pokytis stebimas Artimuosiuose Rytuose. Antrą vietą pagal nutekintų paskyrų skaičių užima Iranas. Čia šiemet nutekinta 156 mln. paskyrų duomenų. Šis skaičius net 10 tūkst. proc. didesnis, lyginant su pernai metais. Tokius pokyčius nulėmė šioje šalyje ypač populiarios susirašinėjimo programėlės Raychat.io duomenų nutekinimo incidentas.

Europoje labiausiai nukentėjo Prancūzijos vartotojai – čia nutekinta beveik 25 mln. paskyrų – ir Jungtinė Karalystė, kurioje šis skaičius beveik siekia 17 milijonų.

 

„Nepaisant atvejų augimo pavienėse šalyse ir žvelgiant į bendras pasaulines tendencijas matyti, jog, per pastaruosius tris mėnesius duomenų pažeidimų kiekis stipriai sumažėjo. Jei ši tendencija išliks ir likusią metų dalį, bendras pagrobtų paskyrų skaičius gali būti 8,8 proc. mažesnis nei pernai“, – sako V. Kaziukonis.

Apie „Surfshark“:

„Surfshark“ yra Lietuvoje įkurta pasaulinė privatumo apsaugos sprendimų kompanija. 2021 m. „Cybersecurity Excellence“ apdovanojimuose „Surfshark“ laimėjo  aukso medalį ir pelnė novatoriškiausios metų saugos tarnybos titulą. Kompanijos kuriamas virtualus privatus tinklas „Surfshark VPN“ yra tarp trijų didžiausių pasaulyje ir vienas iš nedaugelio, kurį pripažįsta nepriklausomi saugumo ekspertai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(1)
(1)

Komentarai ()