Kas sukūrė sportbačius? Įdomiausi faktai ir inkariukų istorija Lietuvoje  ()

Amerikos gyventojai XVIII amžiaus pabaigoje jau avėjo batus kaučiukiniu padu. Tiesa, jie buvo labai gremėzdiški, o dešinės kojos batas visiškai nesiskyrė nuo kairės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie 1892-uosius didžiausia JAV gumos pramonės bendrovė „U.S.Rubber Company“ sukūrė kur kas patogesnius ir gražesnius drobinius batelius, turinčius guminį padą. Norėjo juos pavadinti „The Peds“, bet pasirodė, kad šis prekės ženklas jau užimtas. Taip atsirado „The Keds“ – kedai.

Šio prekės ženklo medžiaginiai sportbačiai gaminami iki šiol, o jų pavadinimas daugelyje šalių – ir Lietuvoje – tapo bendriniu žodžiu: taip vadinami įvairių firmų sportiniai bateliai.

1917 m. pradėta masinė kedų gamyba. Tais pačiais metais bendrovė „Marquis Converse“ pagamino sportinius batelius krepšininkams. 1923 m. išleisti tuometės JAV krepšinio žvaigždės Chucko Tayloro bateliai buvo pavadinti „Chuck Taylor All-Stars“ ir tapo populiariausiu visų laikų krepšinio apavu. Vėliau vadinamuosius konversus labai pamėgo pankai.

1924 m. Vokietijoje sportinius batelius pradėjo gaminti broliai Adolfas ir Rudolfas Dassleriai.

Avėdamas Dasslerių batelius JAV bėgikas Jessie Owensas 1936 m. olimpinėse žaidynėse Berlyne iškovojo 4 aukso medalius. 1948 m. broliai išsiskyrė: Adolfas įkūrė pirmosiomis savo vardo ir pavardės raidėmis pavadintą bendrovę „Adidas“, Rudolfas – ne ką mažiau garsią „Puma“.

 

Nuo 1969-ųjų gaminami „Adidas Superstar“ – vieni žinomiausių ir perkamiausių sportinių batelių modelių.

XX a. pirmojoje pusėje kedai buvo avimi daugiausia sportuojant, bet 6-ojo dešimtmečio pradžioje jie tapo mėgstamu kasdieniu stilingo jaunimo apavu. Ypač po to, kai populiariame kino filme „Maištininkas be priežasties“ tokius batus avėjo paauglių dievinamo Jameso Deano herojus.

Kedų populiarumas įgijo naują pagreitį, kai 1984 m. krepšininkas Michaelas Jordanas pasirašė sutartį su „Nike“ ir įsipareigojo avėti šios kompanijos gaminamus „Air Jordan“ – bene populiariausius visų laikų sportinius batelius.

 

Dabar kedus avi visi ir beveik visur. Konkuruodami tarpusavyje gamintojai modeliuoja apavo formą ir spalvą, raišteliai keičiami lipniosios juostos užsegimu, eksperimentuojant taikomos naujausios technologijos, turinčios užtikrinti geresnį amortizavimą ir ventiliavimą.

Lietuvoje medžiaginius sportbačius guminėmis nosytėmis nuo 7-ojo dešimtmečio Kaune gamino „Inkaro“ fabrikas. Žinoma, grožiu ir patogumu jie neprilygo vakarietiškiems giminaičiams. 2002 m. „Inkaras“ bankrutavo, bet guminiai sportbačiai iki šiol kartais pavadinami inkariukais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(5)
(2)
(3)

Komentarai ()