Paryžiečiai tai vadina katastrofa: meilės mieste kyla neįprastas dangoraižis (Foto, Video)  (1)

Paryžiuje ketvirtadienį pradėtas statyti 42 aukštų piramidės formos dangoraižis, nepaisant vietos politikų, įvairių asociacijų ir aplinkosaugininkų prieštaravimų, kurie projektą pavadino „katastrofišku“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Trikampiu bokštu“ (pranc. Tour Triangle, angl. Triangle Tower) vadinamas 180 metrų aukščio dangoraižis, iškilsiantis 15-ajame sostinės rajone, miesto pietvakariniame pakraštyje, taps trečiu aukščiausiu pastatu Paryžiuje, nusileisiantis tik Eifelio bokštui, baigtam statyti 1889 metais, ir Monparnaso bokštui (pranc. Tour Maine-Montparnasse, angl. Montparnasse Tower), baigtam statyti 1973 metais.

Prancūzijos sostinė didžiuojasi išlaikiusi istorinį centrinės miesto dalies savitumą, todėl architektūros naujovės čia leidžiamos retai.

„Trikampį bokštą“ suprojektavo Šveicarijos architektūros įmonė „Herzog & de Meuron Basel“, o statybą planuojama baigti 2026 metais, teigia statytoja „Unibail-Rodamco-Westfield“.

Pastatas bus panašus į milžinišką šokolado „Toblerone“ formos pleištą.

Dangoraižio planas pirmą kartą buvo pradėtas svarstyti 2008 metais, o 2015 metais jį patvirtino Paryžiaus merė Anne Hidalgo, nors savivaldybėje tam priešinosi jos partijos sąjungininkai iš Žaliųjų partijos.

A. Hidalgo, balandį įvyksiančiuose Prancūzijos prezidento rinkimuose atstovausianti socialistams, mėgino sustiprinti savo, kaip kovotojos už aplinkosaugą, įvaizdį mažindama eismo spūstis mieste ir skatindama švarų transportą, ypač dviračių naudojimą.

Konservatyvusis 15-ojo rajono meras Philippe'as Goujonas taip pat nepritarė šiam projektui, naujienų agentūrai AFP parikšdamas, kad „apylinkė bus niokojama kelerius metus“.

Jau dabar, anot jo, stebimi nuolatiniai sunkvežimių srautai ir atgabenti „keturi milžiniški kranai“.

 

Žaliųjų partijos atstovai savivaldybėje pasmerkė dangoraižio statybą kaip „klimato aberaciją“, kurios turėtų būti atsisakyta dėl pastato „katastrofiško anglies pėdsako“.

Paryžiaus prokurorai pernai birželį pradėjo tyrimą dėl galimai palankesnėmis sąlygomis išnuomoto žemės sklypo, kurioje statomas bokštas, gavę teisinių skundų iš kelių projektui prieštaravusių asociacijų.

„Kaip pateisinti 70 tūkst. kvadratinių metrų ploto biurų pastato iš stiklo ir plieno, kuriam reikia didžiulių energijos kiekių, statybą Paryžiuje – mieste, kuriame jau yra tokia gausybė biurų?“ – klausė asociacija „Collectif Contre La Tour Triangle“.

Nuomos sutartis sudaryta 80 metų, o „Unibail-Rodamco-Westfield“ įsipareigojo sutarties galiojimo metu savivaldybei mokėti po 2 mln. eurų per metus.

Maždaug du trečdaliai iš 91 tūkst. kvadratinių metrų pastato ploto bus skirti biurų patalpoms. Taip pat pastate įsikurs 130 kambarių viešbutis, vaikų priežiūros skyrius ir parduotuvės.

 

„Unibail-Rodamco-Westfield“, kuri taip pat valdo grasųjį prekybos kompleksą „Les Halles“, esantį miesto centre, teigė, kad pastato paskirtis ateityje gali būti pakeista, pasikeitus poreikiams, o dangoraižio anglies pėdsakas bus mažas.

Susidūrusi su finansiniais suvaržymais prasidėjus pandemijai, bendrovė sumažino savo dalį projekte iki 30 proc., pritraukdama draudikę „Axa“, kad pasidalytų išlaidas.

Akcijų rinkos investuotojai palankiai įvertino ketvirtadienį paskelbtą statybos pradžią, o „Unibail-Rodamco-Westfield“ akcijos Paryžiaus biržoje pabrango beveik 6 procentais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(24)
(5)
(19)

Komentarai (1)