[Žinios trumpai] „Google Maps“ išjungia vieną funkciją Ukrainos žemėlapyje - tai gali apsaugoti Ukrainos kariuomenę  ()

„Google“ žemėlapiai leidžia žinoti, ar pakeliui į jūsų tikslą bus apkrautas eimas. Pasirodo, šie duomenys gali pasirodyti neįtikėtinai pavojingi netinkamose rankose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Štai kodėl „Google“ valdanti įmonė „Alphabet“ nusprendė laikinai išjungti tiesioginius srauto duomenis savo „Maps“ programoje Ukrainoje, praneša „Vice“. Bendrovė patvirtino šį žingsnį sekmadienį, pasikonsultavusi su Ukrainos pareigūnais, šaliai atremiant Rusijos kariuomenės invaziją.

Nors žemėlapių programos paprastai naudojamos padėti civiliams keliuose, jos taip pat gali pasiūlyti nuostabių įžvalgų akyliems stebėtojams. Pavyzdžiui, kūno rengybos programėlė Strava kažkada paskelbė duomenis apie savo vartotojų  bėgimo maršrutus ir netyčia atskleidė slaptų karinių bazių vietas.

Visai neseniai atvirojo kodo žvalgybos ekspertas ir Midlberio koledžo branduolinio ginklo neplatinimo profesorius Jerry Lewisas praėjusį ketvirtadienį pastebėjo pradinės Rusijos invazijos požymius, per „Google Maps“ žiūrėdamas į Ukrainos sienos spūstis.

„Manau, kad mes buvome pirmieji žmonės, pamatę invaziją“, –sakė Lewisas. „Ir mes tai matėme eismo programoje.“

Nors Lewisas naudojo duomenis, kad realiuoju laiku stebėtų invaziją į Ukrainą, jis pabrėžė, kad šie duomenys taip pat gali kelti pavojų civilių ir Ukrainos kariškių gyvybėms.

 

„Manau, kad didelės duomenų įmonės dažnai nenori akivaizdžiai pripažinti to, kokie naudingi gali būti jų duomenys“, – sakė Lewisas. „Aš turiu galvoje, puiku, kai tai darome, tiesa? Galbūt ne taip šaunu, jei rusai sugeba padaryti kažką panašaus, kaip mes, kaip pastebėjome Ukrianos užpuolimą.

Tad labai logiška, kad „Alphabet“ nusprendė laikinai nutraukti paslaugą, kol Ukrainoje karas. Nepaisant to, tai blaivus pavyzdys, kaip net pačios banaliausios technologijos gali turėti nenumatytų pasekmių.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(19)
(1)
(18)

Komentarai ()