[Karšta tema] Ar dėl jų Putinas taip nervinasi? Kas yra Ukrainos kraštutinių dešiniųjų Azovo pulkas?  ()

Kraštutinių dešiniųjų neonacių grupuotė išsiplėtė ir tapo Ukrainos ginkluotųjų pajėgų, gatvės milicijos ir politinės partijos dalimi.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos invazijai į Ukrainą tęsiantis aštuntą dieną, Ukrainos kraštutinių dešiniųjų karinis pulkas vėl patenka į antraštes.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas minėjo tokių dalinių buvimą Ukrainos kariuomenėje kaip vieną iš priežasčių, kodėl pradėjo savo vadinamąją „specialiąją karinę operaciją... demilitarizuoti ir denacifikuoti Ukrainą“.

Pirmadienį Ukrainos nacionalinė gvardija socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip Azovo kovotojai savo kulkas dengia kiaulių taukais, kurie, kaip įtariama, bus panaudoti prieš musulmonus čečėnus – Rusijos sąjungininkus – dislokuotus jų šalyje.

Azovo pulkas taip pat dalyvavo rengiant civilius gyventojus per karines pratybas, ruošiantis Rusijos invazijai.

Taigi, kas yra Azovo pulkas?

Azovo pulkas yra kraštutinių dešiniųjų savanorių pėstininkų karinis dalinys, turintis maždaug 900 narių, tarp kurių yra ultranacionalistų, kaltinamų puoselėjant neonacių ir baltųjų viršenybės ideologiją.

Iš pradžių 2014 m. gegužę dalinys buvo suformuotas kaip savanorių grupė iš ultranacionalistinės Ukrainos patriotų gaujos ir neonacių socialinės nacionalinės asamblėjos (SNA) grupės. Abi grupės vykdė ksenofobinius ir neonacinius išpuolius bei fiziškai puolė migrantus, romų bendruomenę ir jų pažiūroms prieštaraujančius žmones.

Kaip batalionas, grupuotė priešakinėse linijose kovojo prieš prorusiškus separatistus Donecke, rytiniame Ukrainos regione.

Praėjus keliems mėnesiams po to, kai iš Rusijos remiamų separatistų atkovojo strateginį uostamiestį Mariupolį, 2014 metų lapkričio 12 dieną batalionas buvo oficialiai įtrauktas į Ukrainos nacionalinę gvardiją ir susilaukė didelio tuometinio prezidento Petro Porošenkos pagyrų.

„Tai yra geriausi mūsų kariai, – sakė jis per apdovanojimų ceremoniją 2014 m. – „Geriausi mūsų savanoriai“.

Kas įkūrė Azovo pulką?

Daliniui vadovavo Andrijus Biletskis, vadovavęs tiek Ukrainos patriotui (įkurtas 2005 m.), tiek SNA (įkurtas 2008 m.). Yra žinoma, kad SNA surengė išpuolius prieš mažumų grupes Ukrainoje.

2010 m. Biletskis sakė, kad Ukrainos nacionalinis tikslas buvo „vadovauti pasaulio baltosioms rasėms paskutiniame kryžiaus žygyje... prieš semitų vadovaujamas Untermenschen [žemesnes rases]“.

 

Biletskis buvo išrinktas į parlamentą 2014 m. Jis paliko Azovą, nes išrinkti pareigūnai negali būti kariuomenės ar policijos pajėgose. Parlamento nariu jis liko iki 2019 m.

42 metų vyrą jo šalininkai pravardžiuoja Bely Vozd – arba Baltuoju valdovu. 2016 m. spalį jis įkūrė kraštutinių dešiniųjų Nacionalinio korpuso partiją, kurios pagrindinę bazę sudaro Azovo veteranai.

Kas finansavo Azovo pulką prieš jam tampant Ukrainos ginkluotųjų pajėgų dalimi?

2014 m. šis padalinys sulaukė Ukrainos vidaus reikalų ministro paramos, nes vyriausybė pripažino, kad jos kariuomenė per silpna kovoti su prorusiškais separatistais ir rėmėsi sukarintomis savanorių pajėgomis.

Šias pajėgas privačiai finansavo oligarchai – labiausiai žinomas buvo Igoris Kolomoiskis, energetikos magnatas milijardierius ir tuometinis Dniepropetrovskos srities gubernatorius.

Be Azovo, Kolomoiskis finansavo kitus savanorių batalionus, tokius kaip Dnipro 1 ir Dnipro 2, Aidar ir Donbaso dalinius.

 

Azovas taip pat gavo finansavimą ir pagalbą iš kito oligarcho – Donecko srities gubernatoriaus milijardieriaus Serhijaus Tarutos.

Neonacių ideologija

2015 metais tuometinis pulko atstovas Andrijus Diačenka sakė, kad 10–20 procentų Azovo užverbuotų žmonių buvo naciai.

Dalinys neigė, kad laikosi visos nacių ideologijos, tačiau ant Azovo narių uniformų ir kūnų gausu nacių simbolių, tokių kaip svastika ir SS regalijos.

Pavyzdžiui, ant uniformos yra neonacių Wolfsangelio simbolis, primenantis juodą svastiką geltoname fone. Grupė teigė, kad tai tik raidžių „N“ ir „I“ junginys, reiškiantis „nacionalinę idėją“.

Atskiri nariai prisipažino esą neonaciai, o tarp narių yra paplitęs užkietėjęs kraštutinių dešiniųjų ultranacionalizmas.

2018 m. sausį azovo pulkas išleido savo gatvių patrulių padalinį „Nacionalinė Družina“, kad „atkurtų“ tvarką sostinėje Kijeve. Vietoj to padalinys vykdė pogromus prieš romų bendruomenę ir užpuolė LGBTQ bendruomenės narius.

 

„Ukraina yra vienintelė valstybė pasaulyje, kurios ginkluotosiose pajėgose yra neonacių grupė“, – 2019 metais rašė JAV žurnalo „Nation“ korespondentas.

Žmogaus teisių pažeidimai ir karo nusikaltimai

2016 metų Jungtinių Tautų Vyriausiojo žmogaus teisių komisaro biuro (OCHA) ataskaitoje Azovo pulkas apkaltintas tarptautinės humanitarinės teisės pažeidimu.

Ataskaitoje išsamiai aprašyti incidentai nuo 2015 m. lapkričio mėn. iki 2016 m. vasario mėn., kai Azovas savo ginklus ir pajėgas sutelkė į civilinius pastatus ir, apiplėšę gyventojus, juos perkėlė kitur. Pranešime batalionas taip pat apkaltintas sulaikytųjų išžaginimu ir kankinimu Donbaso regione.

Koks buvo tarptautinis atsakas į Azovo pulko nusikaltimus?

2015 m. birželį Kanada ir JAV paskelbė, kad jų pačių pajėgos neparems ir nemokys Azovo pulko, motyvuodamos jo ryšiais su neonaciais. Tačiau kitais metais JAV panaikino draudimą, spaudžiant Pentagonui.

 

2019 m. spalį 40 JAV Kongreso narių, vadovaujamų atstovo Maxo Rose'o, pasirašė laišką, kuriame nesėkmingai ragina JAV Valstybės departamentą priskirti Azovą prie „užsienio teroristinių organizacijų“ (FTO). Praėjusį balandį atstovė Elissa Slotkin pakartojo prašymą Bideno administracijai, įskaitant ir kitas baltųjų viršenybės grupes.

Tarptautinė parama Azovui buvo plati, o Ukraina tapo nauju kraštutinių dešiniųjų centru visame pasaulyje. Buvo dokumentuota, kad vyrai iš trijų žemynų prisijungia prie Azovo mokymo dalinių, siekdami įgyti kovinės patirties ir įsitraukti į panašią ideologiją.

„Facebook“ svyravimai

2016 m. „Facebook“ Azovo pulką pirmą kartą priskyrė prie „pavojingų organizacijų“.

Pagal bendrovės pavojingų asmenų ir organizacijų politiką Azovo pulkui buvo uždrausta naudotis savo platformomis 2019 m. Grupė buvo priskirta „Facebook“ 1 pakopai, kuriai priklauso tokios grupės kaip Kuklusklanas ir ISIS. Taip pat uždraudžiami naudotojai, kurie giria, palaiko ar atstovauja 1 pakopos grupes.

Tačiau vasario 24 d., tą dieną, kai Rusija pradėjo invaziją, „Facebook“ panaikino draudimą, sakydamas, kad bus galima pagirti Azovo pulką.

 

„Kol kas darome nedidelę išimtį, kai giriame Azovo pulką griežtai Ukrainos gynybos kontekste arba dėl jo vaidmens kaip Ukrainos nacionalinės gvardijos dalies“, – „Business Insider“ sakė „Facebook“ patronuojančios bendrovės „Meta“ atstovas.

„Tačiau mes ir toliau draudžiame visą neapykantą kurstančią kalbą, neapykantos simboliką, smurto liaupsinimą, bendrus pagyrimus, paramą ar atstovavimą Azovo pulkui ir bet kokį kitą turinį, pažeidžiantį mūsų bendruomenės standartus“.

Politikos pakeitimas „Facebook“ moderatoriams sukels didžiulį galvos skausmą, pranešė JAV įsikūrusi svetainė „Intercept“.

„Nors „Facebook“ vartotojai dabar gali girti bet kokius būsimus Azovo karių veiksmus mūšio lauke prieš Rusiją, naujojoje politikoje pažymima, kad „bet koks smurto šlovinimas“, kurį vykdo grupė, vis dar yra draudžiamas“, – rašė „Intercept“.




 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(21)
(11)
(10)

Komentarai ()

Susijusios žymos: