[Karšta tema] Kas yra neskraidymo zona, kurios siekia Ukraina: ar kada nors ji buvo pritaikyta? Ir kodėl Vakarai dabar jos neįves? (Foto, Video)  ()

„Ukrainos žmonės desperatiškai prašo, kad Vakarai apsaugotų mūsų dangų. Mes prašome neskraidymo zonos“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai aistringas prašymas iš ukrainietės, kuri antradienį spaudos konferencijoje susidūrė su JK ministru pirmininku Borisu Johnsonu.

„Ukrainietės ir ukrainiečių vaikai labai išsigandę dėl bombų ir raketų, krentančių iš dangaus“, – sakė Daria Kaleniuk.

Tačiau nepaisant Rusijos antskrydžių Ukrainos gyvenamuosiuose rajonuose ir augančio civilių aukų skaičiaus, nėra jokių ženklų, kad Vakarai įves neskraidymo zoną. Štai kodėl.

Kas yra neskraidymo zona?

Neskraidymo zona reiškia bet kurį oro erdvės regioną, kuriame nustatyta, kad tam tikri orlaiviai negali joje skristi.

Ji gali būti naudojama apsaugoti jautrias vietas, pavyzdžiui, valdžios institucijas, arba laikinai įvedama per sporto renginius ir didelius susibūrimus.

Kariniame kontekste neskraidymo zona yra skirta neleisti priešo orlaiviams patekti į uždraustą oro erdvę, paprastai siekiant užkirsti kelią atakoms ar stebėjimui.

 

Zona turi būti užtikrinama karinėmis priemonėmis. Tai gali būti stebėjimas, prevenciniai smūgiai prieš gynybines sistemas arba orlaivių, patenkančių į draudžiamą zoną, numušimas.

Skrydžių zona virš Ukrainos reikštų, kad karinės pajėgos, ypač NATO pajėgos, tiesiogiai susidurtų su bet kokiais tame danguje pastebėtais Rusijos lėktuvais ir prireikus šaudys į juos.

Kodėl Vakarai neįves neskraidymo zonos Ukrainoje?

NATO pajėgoms, kurios susidurs su Rusijos orlaiviais ar įranga, gresia greitas konflikto eskalavimas.

„Tai ne tik žodžiai „neskraidymo zona“. Turite fiziškai užtikrinti, kad būtų nustatyta neskraidymo zona“, –sakė buvęs JAV oro pajėgų generolas Philipas Breedlove'as.

Generolas, kuris 2013–2016 metais ėjo NATO vyriausiojo sąjungininkų vado pareigas, sakė, kad nors ir palaiko raginimus sukurti neskraidymo zoną Ukrainoje, tai yra labai rimtas sprendimas.

 

„Tai tolygu karui. Jei ketiname paskelbti neskraidymo zoną, turime sumažinti priešo galimybes šaudyti mūsų neskraidymo zonoje ir paveikti ją."

JK parlamentaras Tobiasas Ellwoodas, vadovaujantis JK Gynybos komitetui, palaikė dalinės arba visiškos neskraidymo zonos idėją, ragindamas NATO įsikišti dėl civilių žūčių ir įtariamų karo nusikaltimų.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(8)
(0)
(8)

Komentarai ()